Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОСТАН.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
6.5 Mб
Скачать

§ 3. Джерела права країн Стародавнього Сходу

Найдавнішими джерелами права давньосхідних країн були звичаї. В той же час, збереглися окремі письмові правові пам'ятки, які, датуються IIIII тис. до н.е.

60 Частина І. Держава і право країн кастово-станового суспільства

Джерела права Вавилону. Закони царя Хаммурапі

З найдавніших джерел права Стародавнього Сходу, що дійшли до нас, слід відзначити правові пам'ятки Міжріччя: закони Урукагінии (бл. 2400 р. до н.е.), шумерські закони часів правління династій Ісіна і Ларси (XXI—XVIII ст. до н.е.), «Закони Хаммурапі» (XVIII ст. до н.е.).

У цьому ряду центральне місце займають закони вавилонського царя Хам­мурапі. Вони були вибиті на великому (біля 2 м) чорному базальтовому стовпі. Вгорі лицьової сторони стовпа зображений рельєф царя, який стоїть перед бо­гом Сонця Шамашем — захисником суду. Під рельєфом накреслено текст за­конів, що заповнює обидві сторони стовпа.

Текст розділяється на три частини. Першою частиною є значний за обся­гом вступ, в якому Хаммурапі оголошує, що боги передали йому царство для того, «щоб сильний не гнобив слабшого». Потім подається перелік благодіянь, які Хаммурапі надав містам своєї держави. Після вступу розміщені статті за­конів, які, в свою чергу, закінчуються ґрунтовним висновком.

Всього пам'ятка нараховує 282 статті. Вони не містять загальних принци­пів, відсутня система у викладі, хоч певна логіка має місце.

При складанні збірника в його основу було покладено старе звичаєве право, шумерійські судебники, нове законодавство.

Закони Хаммурапі представляли скоріше реформоване законодавство, що так і не дійшло до всіх районів Вавилонської держави. Вони не являють собою вичерпну кодифікацію законів, отже, ще більша кількість звичаєвих правових інститутів, відомих з матеріалів інших джерел, ще не піддана обробці. Це во­чевидь залежало від характеру реформ законів, що містилися в джерелах, і бу­ло звичним явищем для законодавства більш пізніх епох. Здавна відомі і зако­ни, що мали силу, не потребували поправок і навіть не вимагали свого закріплення в письмовій формі. Всі, кому потрібні були відомості про закони, були більш-менш знайомі з основними правовими нормами, свідчення про які передавалися далі в традиційній усній, але часто досить точній формі.

Що стосується загального рівня юридичної техніки Законів Хаммурапі, то тут потрібно зазначити, що його правові норми носять явно виражений казуїс­тичний характер. Але при цьому всі представлені випадки розбираються досить докладно. Ці закони, як правило (що було типово для будь-якого казуїстичного тексту), починаються зі слова «якщо», після якого подається опис конкретної ситуації, до якої і відносилася відповідна юридична норма цивільного або кри­мінального права. Вавилонська система правових норм реалізовувалася на базі судових процесів, що проводилися державними чиновниками. Будь-який процес завжди прив'язувався до конфліктних ситуацій. Ці події мали бути сформульо­вані у вигляді простих тверджень або спростувань, яким пізніше можна було на­дати силу доказів, що підкріплювалися клятвою або доводилися божим судом.

Закони Хаммурапі на відміну від інших східних кодифікацій не містять ре­лігійного і морального елементу.

Давньоєгипетські та давньоєврейські пам'ятки права

З інших давньосхідних царів, можна відзначити єгипетського фараона Рам-зеса II, під час царювання якого (XIII ст. до н.е.) з'явився «закон», зміст якого було направлено на зміцнення єгипетської армії, закріплення соціальної орга­нізації суспільства і бюрократизацію державного апарату.

Розділ І. Держава і право стародавніх цивілізацій 61

До цього ж часу відносять виникнення староєврейського права. Напівлеген-дарний пророк Мойсей, з ім'ям якого пов'язується початок освоєння євреями Палестини, в XIII ст. до н.е. склав релігійні заповіді і перші закони. Реальна більшість приписаних Мойсею правових розпоряджень, що ввійшли в староза­вітні книги Біблії «Ісход» і «Левіт», з'явилися в Іудейському царстві в IX—VII ст. до н.е.

Стародавні правила, приписані в Біблії пророку Мойсею, встановлювали ор­ганізацію староєврейського суспільства на суворій і вузьконаціональній основі. Єврейська община формувалася як замкнений соціальний організм, пов'язаний загальними традиціями, релігійними правилами і, головне, особливими відносинами з Богом, недоступними іншим народам. Згідно із заповітом, єврейський народ уклав свого роду політичний договір з Богом, за яким народ зобов'язувався зберігати передані через Мойсея правила і закони, але і Господь повинен був дотримуватися свого особливого благовоління до народу. Такий умовний договір вніс у політичну організацію і основи правового життя древніх іудеїв вагомий теократичний елемент.

Основою всього староєврейського права стали так звані Десять заповідей, згідно з Біблією, передані через Мойсея єврейському народу прозрінням. За­повіді стали принципово новим словом в історії права: вперше оформилися не казусні, а загальні правила правової поведінки, хоч і значною мірою релігійні за змістом. Заповіді умовно містили три групи розпоряджень:

Перша — головні вимоги староєврейської релігії: єдинобожжя, заборона на поклоніння іншим богам і на ідолопоклонство.

Друга — постанови релігійно-життєвого характеру, вимоги до способу жит­тя: дотримання суботнього, вихідного від всіх справ дня, шанування батьків.

Третя безпосередньо стосувалася загальних правових відносин і заборони такої поведінки, яка, за заповітом, вважалася злочинною не тільки в людсько­му, але і в релігійному значенні: не вбивай, не перелюбствуй, не кради, не лжесвідчи на ближнього свого, не бажай дружини ближнього твого, ні дому йо­го, ні поля його, ні раба його, ні вола його, ні всього, що є у нього.

У VIII ст. до н.е. в Єгипті з'являється кодекс царя Бокхоріса, що складався з восьми книг (40 сувоїв). За цими законами вперше було заборонено обернен­ня в рабство боржників, а селянам дозволялося проводити відчуження і заста­ву своїх наділів. Вперше застосування права перестало бути монопольним за­няттям жерців і договори перестали писати мовою священних формул.

Правові джерела Китаю

Поява писаних законів у Китаї фактично відноситься до VI—V ст. до н.е., хоча, згідно з історичною традицією, в X ст. до н.е. в царстві Чжоу ніби існу­вав Карний кодекс, що нараховував 3 тисячі статей. Поява писаного законо­давства в сер. І тис. до н.е. була пов'язана з посиленням соціального розшару­вання китайського суспільства. Не випадково одним з перших писаних законів був Закон про поземельний податок, прийнятий в VI ст. до н.е. в царстві Лу, що закріпив ліквідацію общинного і встановлення приватного землеволодіння.

Одним з перших матеріальних свідоцтв писаних законів у Китаї став знай­дений бронзовий триножник з текстом «Огляду законів», який відноситься до 536 р. до нашої ери. Його основою стало поняття «у син» — п'яти найбільш поширених видів покарань за злочини: таврування, відрізання носа, відрубу-

62 Частина І. Держава і право країн кастово-станового суспільства

вання однієї або обох ніг, кастрація і страта. Лише на рубежі V—IV ст. до н.е. з'явився один з перших зводів законів — «Книга законів царства Вей». Він складався з 6 розділів: закони про злодіїв, про розбійників, про ув'язнення, про впіймання злочинців, про знаряддя страти і тортур.

Цей збірник поклав початок подальшій практиці розробки збірників зако­нів. У ханьському Китаї в III—II ст. до н.е. проводилася величезна робота по опису, перепису, коментуванню і відновленню древніх законів. «Книга законів царства Вей» була в цей час доповнена ще рядом розділів, зокрема нормами права про військову справу, державне коневодство і фінанси.

Правові пам'ятки Індії

Специфічні риси права, що відобразили особливості культурного, соціально-економічного і державного розвитку Стародавньої Індії, виявилися передусім у джерелах права, серед яких особливе місце займали дхармашастри збір­ники релігійно-етичних, правових розпоряджень, правил (дхарм) і артхашас-три — трактати про політику і право. Поняття дхарми багатогранне. Це і ре­лігійна доброчесність, і мораль, і норма поведінки, і зведення правил, обов'язкових для кожного правовірного індуса, що регламентували різні сторо­ни його життєдіяльності.

Нарівні з терміном дхарма в давньоіндійському праві існувало поняття «н'яя», схоже з європейським — закон, яке мало вужче значення у порівнянні з дхармою. Н'яя означала загальноприйняту норму поведінки, порушення якої спричиняло покарання, що застосовувалося державою.

На жаль, точного часу появи дхармашастр, які в подальшому відтіснили артхашастри, не відомо. Вони містили матеріали різного походження і досто­вірності, сліди пізніх вставок, численних виправлень. Практично жодна дхар-машастра не може бути датована більш точно, ніж в межах двох-трьох століть, бо ці брахманські твори будувалися на традиційних канонах, властивих літера­турі даного жанру, а саме коментування священних книг індусів вед, з не­змінними посиланнями на древніх мудреців.

З дхармашастр, із змістом яких можна хоч частково ознайомитися, потрібно відзначати Манусмріті, або Закони Ману (II ст. до н.е. — II ст. н.е.). Поява Законів Ману і подальших дхармашастр знаменувала якісно новий етап у роз­витку правової думки Стародавньої Індії, яка все більше зазнавала світського впливу і пристосовувалася до потреб практичного застосування. Це позначило­ся на поглибленні самого поняття дхарми, яке тлумачилося в контексті правил життя чотирьох варн.

Правові норми у Індії були більш упорядковані. Починаючи із законів Ма­ну, вони стали будуватися на основі 18 мотивів (норм) судового розгляду.

Перша група мотивів стосувалася договірних відносин — несплата боргу, застава, продаж чужого, участь у торговому або іншому об'єднанні, потім йдуть норми, що стосуються несплати платні, порушення угоди, скасування угоди купівлі-продажу, суперечки господаря з пастухом.

Наступна група мотивів мала іншу спрямованість. Від зобов'язальних від­носин укладач переходить до конкретних т.зв. деліктів злочинів. Це спори про кордон (земельних ділянок), наклеп і образа дією, крадіжка, вбивство, на­сильство і перелюбство. Всі ці діяння, а також потрава худобою урожаю, рані­ше інших були закріплені в дхармашастрах, які складали ядро давньоіндійсь-

Розділ І. Держава і право стародавніх цивілізацій 63

кого деліктного права. Вони входили в поняття химса — шкоди, нанесеної особистості людини.

Подальші мотиви судового розгляду, непрямо пов'язані з попередніми, стосувалися порушення норм шлюбно-сімейного і спадкового права, а також азартної гри, що прирівнювалася до злочину.

Маючи внутрішню логіку, система викладу норм у шастрах відповідно до 18 мотивів судового розгляду значно відрізнялася від сучасної галузевої систе­ми, бо тут не можна розділити норми цивільного і карного права та ін.

Поява писаних законів на Сході стала найважливішою віхою в розвитку права Стародавнього Сходу, хоча вони не могли змінити існуючий порядок, за яким безпосередньому наказу вищестоячої особи, аж до правителя, або прави­лам моральності, зведеним у ранг загальноприйнятих настанов, відводилося головне місце в регулюванні життєдіяльності тієї або іншої країни давнь-осхідного суспільства. Закони не витіснили і досить поширених у всі часи на общинному рівні норм звичаєвого права, які продовжували регулювати різноманітні сторони суспільних відносин.