Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА ФАКТОРІВ РИЗИКУ ТА КРИТИЧНИХ ТОЧОК УПРАВЛІ.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
4.78 Mб
Скачать

Мета і завдання заняття

Мета заняття – ознайомлення і підготовка студента основними положеннями системи НАССР, нормативно-правовою базою, необхідною для її функціонування, місцем у системі загально-ветеринарних профілактичних програм.

Основні завдання:

  • ознайомити студентів з останніми тенденціями у розвитку загально-ветеринарних профілактих програм, зокрема, про роль і завдання системи НАССР;

  • студент повинен оволодіти основами організації щоденної роботи підприємств ветеринарно-санітарного нагляду і контролю при функціонуванні програми НАССР;

  • ознайомити студентів з основними поняттями та категоріями, які використовуюютья у системі НАССР;

  • студент повинен навчитися проводити HACCP аналіз і складати HACCP план.

Питання теоретичної підготовки:

  1. Місце системи НАССР у національній програмі ветеринарно-санітарного благополуччя;

  2. Заходи, які доповнюють програму НАССР у виготовленні безпечного продуктту тваринного походження;

  3. Вплив програми НАССР на стані здоров'я та захворювання тварин;

  4. Місце системи НАССР у ланцюгу рослина–тварина–людина.

Нормативні документи, які визначають методи визначення критичних точок на підприємствах ветеринарно-санітарного нагляду при розробці і супроводі системою насср

  1. Базовими першоджерелами, що визначають принципи системи НАССР у всьому світі, є керівні документи Комісії ООН Кодекс Аліментаріус (Joint FAO/WHO Codex Alimentarius Commission- об’єднана комісія Організації продуктів харчування і сільського господарства і Світової організації охорони здоров'я)

  2. Директива Ради 93/43/ЄЕС від 14 червня 1993 року стосовно гігієни продуктів харчування

  3. Національний стандарт України ДСТУ 4161-2003 - «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги» від 1 липня 2003 року.

  4. “Codex Alimentarius Food Hygiene Basic Texts. Food and Agricultural Organization of the United Nations” міжнародного стандарту ISО 22000.3 “Food safety management systems - Requirements” (в редакції 15.01.2003 р.), який розроблено ISО/TC 34/WG 8.

Система НАССР має бути побудована на фундаменті програм GHP і GMP, що забезпечують дотримання санітарних вимог для підприємства відповідного профілю і санітарних вимог до устаткування, будівель і споруд. За допомогою супутніх програм НАССР контролюються і забезпечуються виробничі умови, що створюють основу для безпеки продукції.Частина вказівок GHP і GMP в наших умовах викладені в „Санітарних нормах і правилах”, які використовуються у різних напрямах підприємств ветеринарно-санітарного нагляду та контролю.

У світовій практиці найбільш визнаних нормативних документів, що встановлюють вимоги до системи НАССР і акредитованих для сертифікації є:

– Голландський стандарт(акредитований в RvA) “Requirements for а HACCP-based Food Safety System”,Нідерланди, 2002.

– Датський стандарт DC 3027:2002 (Менеджмент безпеки харчових продуктів на основі системи НАССР – Вимоги до системи менеджменту виробників і їх постачальників).

– Британські стандарти BRC,BRC-Io P.

– Німецько-французький стандарт IFS.

– Міжнародний стандарт ISO 22000-2005 Систем управління безпекою харчових продуктів. Вимоги.

– ISO 15161 Рекомендації по застосуванню ІСО 9001:2001 для підприємств харчової промисловості.