Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник для практичних занять з травматології та ортопедії .doc
Скачиваний:
217
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
829.95 Кб
Скачать

Заняття 18 Тема: „Пошкодження кісток таза”

Вступ. Серед усіх переломів скелета людини пошкодження кісток таза становлять 4,7% і належать до групи важких травм, при цьому вони спостерігаються переважно у чоловіків (64%) працездатного віку. Пошкодження таза часто супроводжуються током, внаслідок подразнення рефлексогенної зони і масивної кровотечі.

Більшості хворих показана ургентна госпіталізація і проведення реанімаційних заходів уже на дошпитальному етапі. Потерпілі з переломами кісток таза вимагають надання висококваліфікованої допомоги, що дозволяє не тільки зберегти життя, а й уникнути тривалої втрати працездатності та інвалідності. Тому теоретичні і практичні навички за вивчення даної патології мають важливе значення для підготовки лікаря.

Основна література:

1. Юмашев Г. С. Травматология и ортопедия.— М. : Медицина, 1983.

2. Трубников В. Ф. Травматология и ортопедия.— К.: «Высшая школа», 1986.

3. Смирнова Л. А., Шумада И. В. Практические занятия по траоматологии и ортопедии.— К.: «Здоровье», 1984, 352 с.

-Додаткова література.

1. Підручник анатомії людини

2. Підручник рентгенології.

3. Руководство по ортопедии и травматологии.—М : Медицина, 1968, т. III.

4. Школьников Л. Г. и соавт. Повреждения таза и тазових органов.— М. : Медицина, 1966.— 272 с.

Перед тим як перейти до самопідготовки, ознайомтесь з метою практичного заняття.

Загальна мета: оволодіти клінічними і рентгенологічними методами діагностики різних видів пошкодження таза і методами лікування потерпілих.

Конкретні завдання:

Уміти:

а) клінічно обстежити потерпілого з травмою таза;

б) надати першу медичну допомогу;

в) інтерпретувати рентгенограми.

Знати:

а) види пошкодження таза;

б) типову локалізацію переломів;

в) класифікацію, симптоматику пошкоджень;

г) диференційну діагностику;

д) існуючі методи лікування, тривалість непрацездатності;

е) ускладнення при пошкодженнях таза і тазових органів;

є) основні етапи реабілітації.

Програма самостійної роботи студентів при самопідготовці до практичного заняття.

Завдання 1. Для перевірки вихідного рівня ваших знань з нормальної анатомії, рентгенології, топографічної анатомії дайте письмові відповіді на такі питання:

1. Якими кістками утворений таз?.

2. Які м'язи прикріплюються до тазових кісток?

3. Топографія судин і нервів області таза?

Завдання 2. На підставі вивчення основної літератури з теми заняття дайте відповіді на такі питання:

1. Принципи і механізм переломів кісток таза.

2. Класифікація переломів кісток таза.

3. Клініка, диференційна діагностика та лікування крайових переломів таза.

4. Клініка та лікування переломів таза з порушенням тазового кільця, диференційна діагностика поєднаних пошкоджень з розривом сечового міхура.

5. Клініка та лікування вертикальних переломів типу Мальгеня, диференційна діагностика з діагональними переломами.

6. Розриви лобкового зчленування та диференційна діагностика з переломами переднього півкільця, принципи лікування.

7. Клініка та лікування переломів вертлюгової западини, диференційна діагностика переломо-вивихів (центральних).

8. Принцип транспортної імобілізації при переломах кісток таза.

9. Лікарсько-трудова експертиза при переломах таза.

10. Помилки та ускладнення при лікуванні переломів кісток таза.

Програма самостійної роботи студентів на практичному занятті.

Завдання 3. Мікрокурація.

1. Оволодіти прийомами клініко-рентгенологічного обстеження та діагностики потерпілих з переломами кісток таза та їх ускладненнями.

2. Уміти провести клінічну і рентгенологічну диференційну діагностику різних видів переломів кісток таза.

3. Оволодіти методикою місцевої анестезії (внутрішньотазова новокаїнова анестезія за Школьиіковим—Селівановим), функціональним методом лікування: укладки, гамак, скелетний витяг. Знати показання до різних методів лікування переломів кісток таза, вміти провести транспортну імобілізацію.

Послідовність дій:

1. Під час збирання анамнезу звернути увагу на механізм травми (прямий, непрямий), вид травматизму, характер й особливості дошпитальної та шпитальної допомоги.

2. Огляд: положення потерпілого, видимі деформації таза, стан м'яких тканин (колір, набряк, крововилив).

3. Пальпація, місцева температура шкіри, локальний біль, положення кісткових виступів.

4. Визначення асиметрії таза і кісткових виступів. Виявлення больового синдрому при поперечному стисненні таза, при поперечному екс-ценричному розриві, та вертикальному сгисненні.

5. Інтерпретацій рентгеиограм: площина зламу і характер зміщення відламків.

6. Диференційна діагностика та обгрунтування діагнозу, вибір методу лікування.

7. Обгрунтування клініко-рентгенологічних даних, доповнення викладачем. Участь в обговоренні теми заняття шляхом взаємоопитування в навчальній кімнаті.

Завдання 4. Для перевірки опанованого Вами матеріалу практичного заняття вирішіть такі задачі:

1. Під час стрибка у хворого 14 років з'явився різкий біль в області крила клубової кістки зліва. Хворий не може винести ногу вперед та йти через різкий біль. Однак вільно робить крок назад та без болю розгинає ногу назад. Об'єктивно: наявна при-пухлість і крововилив в області переднього відділу крила лівої клубової кістки, при пальпації в; цій області відчуває різкий біль.

Ваш клінічний діагноз. Рекомендації тактики і методу лікування. Терміни відновлення працездатності.

2. Хворий 32 років, збитий легковим автомобілем, скаржиться на болі в правій половині таза. При огляді виявлено: асиметрії таза немає, виражена припухлість у правій паховій області, крововилив. При пальпації різкий біль. Клінічні симптоми Габая, Ларея «прилиплої п'ятки» — позитивні. На рентгенограмі таза виявлено перелом лобкової та сідничних кісток без зміщення. Обгрунтуйте механізм травми, виробіть тактику лікування, визначте терміни відновлення працездатності.

3. У хворої 42 років діагностований вертикальний перелом правої половини таза з порушенням неперерваності тазового кільця в передньому і задньому відділах зі зміщенням уламків (типу Мальгеня). Здійснена інтенсивна протишокова терапія. Показання гемодинаміки стабілізувались.

1. Основні принципи подальшого ортопедичного лікування. Черговість заходів.

2. Терміни імобілізації і відновлення працездатності.

4. Хворий 31 року впав з балкону 4 поверху. Стан дуже тяжкий, адинамічний, наявна блідість шкірних покривів, пульс 120 ударів за 1 хв., артеріальний тиск — 65/40 рт. ст., живіт помірно напружений, при пальпації болісний у нижніх відділах. Пальпація і осьове навантаження на таз також болісні. На рентгенограмі кісток таза помітний перелом лобкових і сідничних кісток з обох сторін із порушенням неперерваності переднього тазового кільця.

Сформулюйте первинний діагноз. Яке додаткове обстеження необхідно провести для уточнення діагнозу? Лікувальна тактика.

5. Хворий 43 років, на роботі в забої був стиснений між вагонетками. При усуненні стиснення пересуватися самостійно не міг. Скаржиться на болі в правій паховій області і промежені, що посилюються при рухах кінцівок. Асиметрії таза немає. При пальпації спостерігається помірне напруження м'язів у правій паховій області і різкий біль. При стисненні таза з боків слабке виражене посилення болю. Позитивний симптом «прилиплої п'ятки» праворуч.

Обгрунтуйте первинний діагноз. Додаткове обстеження для його уточнення. Лікувальна тактика і терміни відновлення працездатності.

Блок інформації.

В основі класифікації переломів кісток таза лежать анатомічні і функціональні аспекти.

1. Крайові переломи і переломи остей, сідничних горбів, куприка, поперечний перелом крижової кістки, переломи крила клубової кістки (горизонтальний чи вертикальний). За цих видів переломів функціональна міцність тазового кільця зберігається, що дозволяє здійснити проведення ранніх реабілітаційних заходів.

2. Переломи тазового кільця без порушення його неперерваності й одно- чи двосторонні переломи однієї і тієї ж гілки лонної кістки, одно- чи двосторонні переломи сідничних кісток і переломи однієї з гілок лонної кістки з одного боку і сідничної кістки з другого. Міцність тазового кільця до статичного навантаження знижується, але опорність зберігається, яка дозволяє проводити консервативне лікування, що полягає в ліжковому режимі протягом 4 тижнів.

3. Пошкодження з порушенням неперерваності тазового кільця і вертикальний перелом крижової кістки чи перелом бокової маси крижової кістки, розрив крижово-клубового зчленування, вертикальний перелом крижової кістки і перелом обох гілок лобкової з однієї або двох сторін; перелом лобкової і сідничної кісток з однієї чи обох сторін, розрив симфіза, пошкодження з одночасним порушенням неперерваності переднього або заднього півкілець (типу Мальгеня).

За цих видів пошкоджень різко порушується опорність таза. Лікування в стаціонарі здійснюється у відповідності до локалізації і виду пошкодження. Необхідно проводити заходи, спрямовані на боротьбу із шоком (внутрішньотазова новокаінова анестезія за Школьніковим—Селівановим), ортопедичні укладки на гамаку, при необхідності скелетне витяжіння за обидві кінцівки. Термін ліжкового режиму 10—12 тижнів.