Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник для практичних занять з травматології та ортопедії .doc
Скачиваний:
217
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
829.95 Кб
Скачать

Програма самостійної роботи студентів на практичному занятті.

Завдання 3. Мікрокурація.

1. Оволодіти клініко-рентгенологічними засобами обстеження дітей з дисплазією і вродженим вивихом стегна (загальноклінічними і ортопедичними).

2. Провести диференційну діагностику з подібними захворюваннями опорно-рухового апарата.

3. Враховуючи вік, рентгенологічну картину, намітити план лікування хворого.

Послідовність дій:

1. Під час збирання анамнезу звернути увагу на спадковість, початок ходіння дитини, особливості ходи, подальші діагностичні і лікувальні заходи.

2. Огляд і положення в ліжку, хода. Спосіб пересування, характер кульгавості. Спереду: перекіс таза, видимі укорочення і положення ніг, гіпотрофія м'яких тканий, виступання великого вертлюга. Збоку: виявлення поперекового лордозу. Ззаду: атрофія сідничної мускулатури.

3.Пальпація: визначення місця проекції верхівки великого вертлюга його відношення до лінії Розера—Нелатона, визначення симптома Дюпюитрена.

4. Вимірюваний відносної довжини нижньої кінцівки та вкорочений, анатомічної довжини та вкорочення і функціонального вкорочення.

5. Вимірюваний об'єму рухів у кульшовому суглобі і співвідношення їх з нормальними параметрами.

6. Визначення симптома Тренделенбурга.

7. Інтерпретація рентгенограм.

8. Дифереиційиа діагностика.

9. Планування лікування.

10. Показ клініко-рентгенологічиих даних викладачеві й участь в обговоренні теми заняття шляхом взаємоопитування.

11.Діагностика дисплазії і вродженого вивиху стегна на муляжі “ляльці”, рентгенограмах, схемах.

Завдання 4. Для перевірки засвоєння Вами матеріалу практичного заняття вирішіть такі задачі:

1. Батьки дитини у 8 тижнів звернули увагу, що на правому стегні у неї 4 складки, а) Скільки має бути складок на стегні у дитини та їх найменування? б) Яка достовірність цієї ознаки для діагностики захворювання? в) Які діагностичні і лікувальні заходи провести?

2. У пологовому будинку неонатологом було виявлено, що при згинанні в колінних і кульшових суглобах ніг у новонародженого колінні суглоби знаходяться на різному рівні, а) Про що свідчить виявлена ознака? б) Які діагностичні засоби можна застосувати для виявлення хвороби?

3. У пологовому будинку у новонародженого була діагностована дисплазія кульшових суглобів, призначене лікування, що проводилось, матір'ю під наглядом лікарів поліклініки. В трьохмісячному віці на рентгенограмі виявлено, що кут скошеності даху вертлюгової западини складає 40 градусів праворуч і 35 градусів ліворуч. а) Про що свідчать вказані ознаки? б) Яка подальша тактика лікаря?

Блок інформації.

1. Дисплазія кульшового суглоба — це недорозвинення усіх елементів суглоба: вертлюгової западини, проксимального відділу стегнової кістки, капсули, м'язів, судин, нервів.

Клінічно характерно обмеження відведення стегон у горизонтальному положенні дитини менш ніж 70°.*

2. Рентгенологічна діагностика дисплазії кульшового суглоба у дітей проводиться з трьохмісячного віку, коли з'являються ядра окостеніння голівки стегнової кістки і кісток таза.

Скіаграма представляє собою наступне:

  • проводиться горизонтальна лінія крізь верхівки Y-подібного хряща.

  • проводиться дотична — дах віртлюгової западини — верхівка Y-подібного хряща (сіднична та лонна кістки). Разом з горизонтальною лінією утворює кут Хільгенрейнера відкритий назовні, який в нормі дорівнює 20° (збільшення величини кута вказує на скошеність даху вертлюгової западини),

  • перпендикуляр від найбільш виступаючої частини епіфізу стегнової кістки до горизонтальної лінії (висота 10—12 мм).

  • відстань від вищенакресленого перпендикуляру до верхівки Y-подібного хряща (10—12 мм) (збільшення відстані указує на латеропозицію проксимального відділу стегнової кістки).

  • лінія Шентона в нормі являє собою непереривчасту, яка проводиться по верхньому краю запирального отвору і нижньому краю шийки стегнової кістки.

  • лінія Кальве проводиться по зовнішньому краю клубової кістки і верхньому краю шийки стегнової кістки.

Переривчастість цих ліній указує на зміщення проксимального иідділу стегнової кістки по відношенню до таза.