Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1199
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

10. Носова порожнина: функціональні частини, їх будова і функції;

Пристінок носа має у сполучнотканинному шарі під епітелієм сальні залози та корені носового волосся , яке є «фільтром» для сторонніх частинок.

Дихальна частина: є кінцеві відділи слизових носових залоз. Слиз зволожує поверхню епітелію, затримує частинки пилу і мікроорганізми. У власній пластинці – численні лімфоїдну вузлики. У власній пластинці слизової і підслизовій основі є дуже багато судин, які сприяють зігріванню повітря. У слизовій оболонці нюхової частини розміщені нюхові рецептори.

Див. питання 8.

11. Гортань: топографія (голотопія, скелетопотія, синтопія

Скелетотопія: У передній ділянці на рівні тіл 4-6 хребців.

Синтопія: Угорі гортань з’єднана зв’язками з під’язиковою кісткою, внизу – продовжується в трахею. Позаду вона прилягає до гортанної частини глотки. Попереду гортані розташовані під’язикові м’язи шиї ( грудинно-під’язиковий, грудинно-щитоподібний, щитопід’язиковий) , їхні фасції та шкіра. З боків – правий і лівий судинні пучки шиї, а також частин щитоподібної залози.

12. Гортань: хрящі, суглоби, зв’язки, м’язи, їх будова

Хрящі гортані поділяються на непарні. До непарних належить : щитоподібний хрящ, надгортанник, і перснеподібний , а до парних – черпакуватий, ріжкуватий ( хрящ сантоніні) та клиноподібний ( хрящ Врісбера) Надгортанник побудований з еластичного хряща, а інші – з гіалінового.

13. Гортань: фібро-еластичні утворення гортані, їх будова, функції, присінкова зв’язка, голосова зв’язка;

Голосова зв’язка – парна , натягнута з обох боків між голосовими відростками черпакуватого хряща і приблизно, серединою внутрішньої поверхні кута щитоподібного хряща. Є основою для утворення пристінкової складки слизовою оболонкою.

Пристінкова зв’язка – парна, розташована вище від голосової зв’язки , проходячи майже паралельно до неї. Починається від верхівки черпакуватого хряща, і прикріплюється до внутрішньої поверхні кута щитоподібного хряща. Є основою для утворення пристінкової складки слизовою оболонкою.

14. Порожнина гортані: частини, їх будова, межі

Розміщена в передній ділянці шиї на рівні 4-6 шийних хребців. Угорі з’єднана зв’язками з під’язиковою кісткою, внизу – продовжується в трахею. Має три відділи – пристінок гортані, голосник, підголосникові порожнина.

Пристінок гортані починається входом гортані, який сполучається з ротовою порожниною, вхід обмежований з боків – черпакувато-надгортанними складками, спереду надгортанником, ззаду – верхівками черпакуватих хрящів.

Пристінок простягається від входу в гортань до пристінкових складок, які обмежують щілину привіска.

Середня звужена частина гортані простягається від пристінкової щілини до голосової щілини, утвореної голосовими складками. Голосова щілина – див. в пит.. 15.

Нижня частина – підголосникова порожнина . Звужуючись, вона переходить в трахею. Тут у живої людини можна побачити пристінкові та голосові складки.

15. Голосова щілина: межі, утворення, частини

Голосова щілина – Rima glottidis - найвужче місце гортані. Має дві частини, Передня, обмежена ділянками голосових складок, що містять голосові зв’язки та м’язи, називається між перетинковою частиною. Задня, обмежена ділянками голосових складок , у товщі яких лежать голосові відростки черпакуватих хрящів, називається між хрящовою частиною. Між пристінковою та голосовою складкю утворюється заглиблення – шлуночок гортані.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.