Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1199
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

38.Тонка кишка: будова слизової оболонки тонкої кишки.

Будова слизової оболонки тонкої кишки :- оксамитова слизова за рахунок ворсинок; -колові складки (plicaecirculares); -кишкові ворсинки (villiintestinales).

39. Дванадцятипала кишка: особливості будови слизової оболонки.

Дванадцятапала кишка (duodenum)

На слизовій оболонці дванадцятипалої кишки:

-поздовжня складка (plicalongitudinalisduodeni)

-великий сосочок (paoilladuodeni major)

-малий сосочок (paplladuodeni minor)

40.Товста кишка: відділи, їх топографія (голотопія, синтопія);

Товста кишка — найбільш широка частина кишок у ссавців, зокрема у людини. Складається зі 1)сліпої (caecum) з червоподібним відростком (appendix vermiformis) 2)ободової (colon),яка має 4 частини :висхідну ободову (colon ascendens) ,поперечну ободову (colon transversus ),низхідну ободову (colon descendens) сигмоподібну ободову (colon sigmoideum ) / 3) прямоїкишок (rectum), в якій розрізняють ампулу ( ampulla recti) та відхідниковий канал (canalis analis) а також 2 згини – крижовий(flexura sacralis) і про меженний (flexura perinealis)

41.Товста кишка: будовастінки (особливостібудовислизової, м’язової і серозноїоболонок), відношення до очеревини; Рентгенанатоміятовстої кишки.

Стінка товстої кишки має 3 оболонки: слизову з підслизовим прошарком, м*язову з внутрішнім коловим і зовнішнім повздовжнім прошарками і серозну з підсерозним прошарком .У гладенькій слизовій оболонці спостерігаються півмісяцеві складки (plicae semilunares).Слизова оболонка сліпої кишки має клубово-сліпокишкову заслону або клубовий сосочок (papilla ilealis ). Макроскопічно в слизовій оболонці простежуються :Трубчасті кишкові залози (крипти) та келихоподібні клітинию;Добре розвинена підслизова основа.

У м*язовій оболонці:зовн. повздовжній прошарок утворює три стрічки , а внутрішній формує внутрішній м*яз замикач відхідника (m.sphincteraniinternus)

42. Сліпа кишка: топографія (голотопія, синтопія), особливості будови;

Сліпа кишка являє собою мішок довжиною 3-8 см, розташований у правій здухвиннійділянці, нижче місця переходу тонкої кишки в товсту. Від неї відходить червоподібний відросток (апендикс). У місці з'єднання тонкої і товстої кишки є ілеоцекальний клапан, перешкоджає зворотному відтоку харчових мас з товстої кишки в тонку.Сліпа кишка найчастіше оточена очеревиною з усіхбоків і розташова на внутрішньочеревно, але може бути покритою очеревиною з трьох сторін.

43.Частини та згини ободової кишки ,їх топографія ( голотопія, сінтопія), відношення до очеревини.

Ободова кишка (colon),яка має 4 частини :висхідну ободову (colonascendens) ,поперечну ободову (colontransversus ),низхідну ободову (colondescendens) сигмоподібну ободову ( colonsigmoideum ) .Висхідна ободова кишка (Colon ascendens) .Розміщена в правій частині черевної порожнини на протязі від клубової ямки до правого підребер'я. Очеревина покриває висхідну ободову кишку спереду та з боків. Поперечна ободова кишка (Colon transversum) є продовженням висхідної ободової кишки. Поперечна ободова кишка з усіх сторін покрита очеревиною.Правий згин ободової кишки розміщений у правому підребер'ї. Лівий згин ободової кишки (FlexuraColiSinistra) знаходиться в лівому підребер'ї. Низхідна ободова кишка спереду та з боків покрита очеревиною.Сигмоподібна ободова кишка (Colon Sigmoideum) починається в лівій пахвинній ямці.

44.- Особливості будови стінки ободової кишки. Рельєф її слизової оболонки

?????

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.