Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1199
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

81. Провідні шляхи цнс: визначення, класифікація.

Провідні шляхи центральної нервової системи

Асоціативні Комісуральні Проекційні

Довгі Короткі Висхідні Низхідні

Інтероцептивні

Пропріоцептивні Екстрапірамідні

Екстероцептивні

Пірамідні

82. Соматосенсорні шляхи свідомої чутливості : шлях епікритичної чутливості.

(свідомої пропріоцептивної чутливості).

Кіркового напрямку (усвідомлене м’язово-суглобове чуття від тулуба, шиї, кінцівок) поділяються на 2 пучки: тонкий пучок (шлях Голля) (fasciculus gracillis) проводить імпульси від нижніх кінцівок і нижньої частини тулуба; та клиноподібний пучок (Бурдаха) (fasciculus cuneatus) – проводить імпульси від верхніх кінцівок, верхньої частини тулуба та шиї. Псевдоуніполярний нейрон (І нейрон) – тонке ядро (nucl. Gracillis) та клиноподібне ядро (nucl. Cuneatus) (ІІ нейрон) – Внутрішні дугоподібні волокна(fibrae arquatae internae) – приcередня петля (lemniscus medialis) – латеровентральна група таламуса (ІІІ нейрон) – Таламо-кірковий шлях ( tractus thalamocoticalis) (IV нейрон) – Дорзальні зовнішні дугоподібні волокна(fibrae arquatae externae dorsales) – вентральні зовнішні дугоподібні волокна (fibrae arquatae externae ventrales).

83. Соматосенсорні шляхи свідомої чутливості :шлях протопатичної чутливості

(больової і температурної чутливості).

Складається з ланцюга трьох послідовно розміщених нейронів. Тіло першого лежить у спинномозковому вузлі. Його дендрит тягнеться від рецептора, що розташовується у шкірі або слизовій і сприймає біль, тепло, холод. Центральний відросток І нейрона у складі задніх корінців спинномозкових нервів досягає задніх рогів спинного мозку. У задніх рогах лежить тіло другого нейрона, на якому синапсом закінчується аксон І нейрона. Аксон ІІ нейрона зразу ж у спинному мозку переходить на протилежний бік через передню сіру спайку і тягнеться вверх у складі бічного канатика. У стовбурі головного мозку бічний спинномозковий-таламічний шлях проходить через довгастий мозок позаду ядра оливи, через задню частину моста, через покрив середнього мозку у складі спинномозкової петлі і досягає таламуса. У таламусі аксон ІІ нейрона переключається за допомогою сина пса на ІІІ нейрон. Аксон ІІІ нейрона йде через задню ніжку внутрішньої капсули і досягає нейронів мозкової кори за центральної звивини тім’яної частки, де розміщений кірковий центр аналізатора загальної чутливості.

84. Соматосенсорні шляхи свідомої чутливості: :шлях протопатичної чутливості (тактильної чутливості).

Нервовий ланцюг цього шляху скаладається з трьох нейронів. Тіло першого розміщене у спинномозковому вузлі. Периферійний відросток цього псевдо уніполярного нейрона йде до шкіри і закінчується специфічним рецептором, який сприймає дотик і тиск, а цетральний відросток у складі заднього корінця спинномозкового нерва прямує до задніх рогів спинного мозку, де він переключається на другий нейрон. Аксон ІІ нейрона відразу переходить на протилежну половину спинного мозку і досягає переднього канатика. В складі переднього канатика спинного мозку волокна переднього спинномозково-таламічного шляхи проходять через усі вище розміщені сегменти спинного мозку, проходять через довгастий мозок, міст та середній мозок, приєднуючись збоку до при середньої петлі і досягають таламуса. У таламусі аксон ІІ нейрона контактує з третім нейроном. Аксон ІІІ нейрона досягає зацентральної звивини тім’яної частки, прийшовши через задню ніжку внутрішньої капсули.

  1. Соматосенсорні шляхи свідомої чутливості: шлях больової, температурної, тактильної та свідомої пропріоцептивної чутливості від голови та шиї.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.