Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

86. Соматосенсорні шляхи несвідомої чутливості ( пропріоцептивної чутливості мозочкового направлення).

87. Низхідні провідні шляхи: класифікація.

Низхідні проекційні шляхи складаються із сукупності двонейронних нервових ланцюгів. Ці шляхи отримують назву за місцем розташування тіла першого нейрона нервового ланцюга та місця, де закінчується його аксон. Низхідні проекційні шляхи поділяють на дві великі групи – пірамідні (забезпечуються вольові (свідомі) рухи. Вони поділяються на кірково-ядрові та власне пірамідні шляхи, які проходять крізь піраміди довгастого мозку) та екстра пірамідні (об’єднують в одну групу усі низхідні шляхи, що не ввійшли до пірамідних шляхів. Передаються імпульси, що підтримують тонус м’язів, забезпечують безумовно рефлектору рівновагу тіла людини та виконання несвідомих рухів).

88. Пірамідні шляхи: кірково-спинномозковий шлях.

Передній та бічний, починаються від великих пірамідних клітин мозкової кори – Беца. Аксони І нейронів проходять послідовно через передній відділ задньої ніжки внутрішньої капсули, середню частину основи ніжки мозку, передню частину моста і досягають пірамід довгастого мозку. У пірамідах бічний і передній шляхи розходяться. Волокна бічного пірамідного шляху переходять на протилежний бік (90%) і утворюють перехрестя пірамід. Волокна переднього пірамідного шляху продовжуються у спинний мозок без перехрестя. Аксони І нейрона бічного кірково –спинномозкового шляху після перехрестя йдуть вниз у складі переднього канатика спинного мозку, вони переходять на протилежну половину спинного мозку у своєму кінцевому відрізку перед самим закінченням на мотонейроні передніх рогів спинного мозку. Аксони других нейронів пірамідних шляхів виходять із спинного мозку у складі передніх корінців спинномозкових нервів іпрямують до скелетних м’язів тулуба та кінцівок.

89. Пірамідні шляхи: кірково-ядерний шлях.

Починається від мозкової кори. Тіла перших нейронів являють собою клітини Беца. Аксони І нейронів кірково-ядерного шляху проходять через коліно внутрішньої капсули, середню частину основи ніжки мозку, переходять на протилежний бік у межах стовбура мозку, утворюючи часткове перехрестя, і закінчується синапсами на тілах других нейронів, що залягають у рухових ядрах черепних нервів. Аксони ІІ нейронів у складі відповідних черепних нервів прямують до скелетних м’язів голови та шиї.

90. Екстрапірамідна рухова система: центри, функції.

Терміном екстра пірамідна система визначаються моторні шляхи, які не проходять через піраміди довгастого мозку. Екстрапірамідна система складається з еферентних шляхів і включає низку підкіркових та стовбурових утворів: хвостате ядро, лушпину, латеральну та медіальну бліді кулі, субталамічне ядро, червоне ядро, чорну речовину. Основні функції: міостатична функція, або по-іншому функція регуляції тонусу м’язів; участь в реалізації так званих психорефлексів;.участь в реалізації складних рефлекторних рухів оріентовного та захисного характеру, які виникають інстинктивно, без участі свідомомсті; Участь в реалізації завчених, стереотипних, автоматизованих дій.

91. Провідні шляхи екстрапірамідної рухової системи.

• Tractus rubrospinalis – починається від клітин червоного ядра, перехрещується у перехресті покриву середнього мозку (Фореля), іде вниз через передню частину моста, бічні частини довгастого мозку та бічні канатики спинного мозку і переключається на другий нейрон у передніх рогах спинного мозку.

• Tractus tectospinalis – починається нейронами, тіла яких розміщені у сірій речовині пластинки покрівлі середнього мозку; аксони цих нейронів переходять на протилежний бік разом з аксонами нейронів червоного ядра у перехресті покриву середнього мозку, далі прямують вниз через передні відділи стовбура мозку та передні канатики спинного мозку і досягають ядер передніх рогів спинного мозку.

• Tractus vestibulospinalis – починається від присінкових ядер, низходить у бічній частині переднього канатика і досягає ядер передніх рогів спинного мозку

• Tractus reticulospinalis – починається від ядер сітчастої формації стовбура головного мозку, прямує вниз, проходячи посередині переднього канатика спинного мозку, і переключається на мотонейрони в передніх рогах спинного мозку.

• Tractus olivospinalis – іде від нейронів оливи довгастого мозку до рухових нейронів передніх рогів спинного мозку.

Органи чуття

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.