Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1199
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

16. Функції гортані, теорії голосоутворення.

Гортань виконує дихальну, захисну та голосоутворювальне функції.

Участь гортані в дихальній функції виражається не тільки в проведення вдихуваного повітря з верхніх дихальних шляхів і видихається з нижніх дихальних шляхів, але і в регуляції акту дихання. Важливим захисним механізмом є лефлекторний кашель, який забезпечує евакуацію з гортані назовні різних чужорідних тіл.

У голосоутворенні приймає участь цілий комплекс органів: діафрагма, легені з плеврою, бронхи і трахея, гортань і глотка, порожнини рота і носа, придаткові пазухи носа.

При звичайному диханні голосова щілина широко розкрита і має форму рівнобедреного трикутника , основа якого звернена до заду ( до хрящів ) , а вершина - наперед ( до щитовидного хряща ) . Вдихається та видихається повітря при цьому беззвучно проходить через широку голосову щілину . При фонації істинні голосові зв'язки знаходяться в зімкнутому стані. Струмінь повітря, що видихається , прориваючись через зімкнуті голосові зв'язки , кілька розсовує їх убік. В силу своєї пружності , а також під дією м'язів , що звужують голосову щілину , зв'язки повертаються у вихідне , тобто серединне положення , з тим , щоб в силу триваючого тиску видихається повітряного струменя знову розсунуться в сторони , і т.д. таким чином , при фонації відбуваються коливання голосових зв'язок. Ці коливання відбуваються в поперечному , а не поздовжньому напрямку , тобто зв'язки переміщуються до всередину і до назовні , а не догори і донизу . У результаті коливання голосових зв'язок рух струменя повітря , поточної по трахеї під тиском , перетворюється над голосовими зв'язками в коливання частинок повітря . Ці коливання , передаючись у навколишнє середовище , сприймаються слуховим органом як звук голосу.

17. Трахея: і бронхи: топографія, будова стінки;

Трахея – займає проміжок між верхнім краєм 7 шийного та 6-7 грудними хребцями. Біфуркація розміщена на рівні 4-5 грудного хребця . До передньої поверхні грудної частини прилягають залишки тимусу та дуга аорти, до задньої – стравохід та перикард, до правої бічної – непарна вена, правий блукаючий нерв, лімфатичні вузли, до лівої бічної – дуга аорти, лівий гортанний поворотний нерв та лімфатичні вузли.

Будова стінки – основу складають 16 гіалінових хрящів , які мають форму неповних кілець. Хрящі сполучені між собою кільцевими зв’язками. Задня стінка називається перетинчастою і складається з не посмугованої м’язової та сполучної тканини. Мязові клітини розташовані переважно циркулярно. За його допомогою відб. Зміни діаметра трахеї при диханні та кашлі.

Бронхи – беруть початок від трахеї. Правий бронх коротший та ширший , ніж лівий. Довж. Правого бронха : 1,5-2 см. Лівого – 4-6 см . кут між трахеєю та правим бронхом – 150-160. між трахеєю та лівим бронхом – 130-140.

Через верхню поверхню правого бронха дугоподібно перекинута непарна вена, до задньої поверхні правого бронха прилягають правий блукаючий нерв та права задня бронхіальна артерія. До передньої – висхідна аорта, права передня бронхіальна артерія та перикард; до нижньої – біфуркацій ні лімфатичні вузли.

Будова стінки – аналогічна до будови трахеї. В правому бронху – 6-8 кілець, в лівому – 9-12.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.