Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

7. Вторинні лімфатичні (лімфоїдні) органи (периферійні органи імунної системи): мигдалики топографія, будова, функції; описати і продемонструвати на препаратах.

Розташовані в ділянці зіва, кореня язика і носової частини глотки. Є 6 мигдаликів: Два парні – піднебінний і трубний, та два непарні – язиковий та глотковий. ( Утворюють лімфатичне кільце Пирогова – Вальдейєра)

Оточують вхід у глотку з носової та ротової порожнини.

Структурно-функціональною одиницею є лімфоїдні вузлики( Схожі на лімфоїдні вузлики лімфатичного вузла)

Язиковий мигдалик – розташований у власній пластинці слизової оболонки кореня язика. Утворений численними лімфатичними вузликами . Між горбками у слизовій оболонці є заглибини – мигдаликові крипти.

Піднебінний мигдалик – Парний. Розташований у мигдаликовій ямці м’якого піднебіння, що обмежована піднебінно-язиковою та піднебінно-глотковою дужками. Овальної форми, зовні покриті сполучнотканинною капсулою, від якої в паренхіму відходять перетинки , поділяючи паренхіму мигдаликів на часточки.

Глотковий(аденоїдний ) мигдалик – знаходиться в слизовій оболонці глотки. Будова подібна до будови інших мигдаликів

Трубний мигдалик – Знаходиться в слизовій оболонці глоткового отвору слухової труби. Будова подібна.

8. Лімфатичне (лімфоїдне) кільце глотки: мигдалики, що його утворюють, їх топографія, будова, функції; описати і продемонструвати на препаратах.

Див питання 7

9. Вторинні лімфатичні (лімфоїдні) органи (периферійні органи імунної системи): лімфатичні (лімфоїдні) вузли, класифікація, топографія, будова, функції

Розташовані на шляхах протікання лімфи від органів і тканин організму до лімфатичних стовбурів та проток., найчастіше в пухкій сполучній тканині та групами. В л.в. знешкоджуються антигени.

Класифікація: Пристінкові, нутрощеві та змішані.

Вкритий сполучнотканинною капсулою лімфатичного вузла від якого відходять перекладки(трабекули) Простори між перекладками заповнені стромою, що утворена ретикулярними клітинамити р.волокнами.В такій сітці розташована паренхіма, яка складається з кіркової ( в центральній частині ) та мозкової (ближче до воріт), та пронизана численними вузькими каналами – лімфатичними проміжними пазухами.

10. Вторинні лімфатичні (лімфоїдні) органи (периферійні органи імунної системи): одинокі лімфатичні (лімфоїдні) вузлики, топографія, будова, функції.

Розташовані переважно у слизовій оболонці глотки, стравоходу, шлунку, тонкої і товстої кишки, жовчного міхура.

Обмежені лімфатичною капілярною сіткою, яка відводить лімфоцити у виносні лімфатичні судини.

11. Вторинні лімфатичні (лімфоїдні) органи (периферійні органи імунної системи): скупчені лімфатичні (лімфоїдні) вузлики, топографія, будова, функції.

Залягають в слизовому шарі клубової кишки. Лімфоїдні вузлики скупчуються та утворюють пейєрові бляшки.

Мають округлу форму, в центрі якої є просвітлення.

Знешкоджують патогенні організми.

12. Вторинні лімфатичні (лімфоїдні) органи (периферійні органи імунної системи): червоподібний відросток: топографія, будова, функції; описати і продемонструвати на препаратах

Розташовуються у вланній пластинці та слизовому шарі відростка. Будоа та функції див. пит.. 11.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.