Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

1. Півкулі великого мозку: частини, описати і продемонструвати на препаратах.

Півкулі великого мозку(hemispherii cerebri dextrum et sinistrum) з’єднані між собою мозолистим тілом(corpus callosum). До складу кожної півкулі входять:

а) плащ (pallium) – кора великого мозку(cortex cerebri - neoencephalon)

б) біла речовина півкуль(substantia alba hemispherii)

в) базальні ядра(nuclei basales - paleencephalon)

г) нюховий мозок(rhinencephalon – archiencephalon)

Кожна півкуля великого мозку має :

а) три поверхні:верхньобічну, присередню, нижню( facies superolateralis, medialis,inferior)

б) три краї: верхній, нижньоприсередній, нижньобічний( margo superior, inferomedialis,inferolateralis)

в) три полюси: лобовий, потиличний,скроневий(polus frontalis, occipitalis, temporalis)

г) шість часток:лобову, тімяну, скроневу,потиличну, острівцеву, лімбічну(обідкову)( lobus frontalis,parietalis,temporalis,occipitalis,insularis,limbicus)

2. Мозолисте тіло, його топографія, частини, функціональне значення;

Мозолисте тіло( corpus callosum) – сплетення нервових комісуральних та асоціативних волокон, що з’єднує ліву і праву півкулі головного мозку . Знаходиться в глибині поздовжньої щілини( fissura longitudinalis cerebri) . Має три частини:

а) коліно( genu) –передня частина, загинаючись донизу утворює дзьоб(rostrum) і продовжується в тонку пластинку(lamina rostralis), а та далі в кінцеву пластинку(lamina terminalis)

б) стовбур( truncus) – середня

в)валик( splenium) – задня

Функцією мозолистого тіло є передача інформації, накопиченої в корі однієї півкулі, в кіркові області протилежної півкулі

3. Склепіння: його топографія, частини, функціональне значення;

Під мозолистим тілом розміщене склепіння(fornix), яке складається з:

а) тіла(corpus) – середня частина, зрощена із стовбуром мозолистого тіла

б) двох ніжок(crus) – задня частина, що продовжується в торочку морського коника(fimbria hippocampi)

в) двох стовпів(columna) – передня частина, що закінчується в сосочкових тілах(corpora mamillaria). Стовпи відмежовують міжлуночкові отвори(foramina interventricularia). Загалом склепіння обʼєднує важливі шляхи лімбічної системи.

4. Нюховий мозок: частини, їх компоненти, функціональне значення; описати і продемонструвати на препаратах.

Нюховий мозок(rhinencephalon) має такі частини:

а)передню нюхову частку(lobus olfactorius anterior) ,що в свою чергу складається з нюхової цибулини(bulbus olfactorius), нюхового шляху(tractus olfactorius), присередньої та бічної нюхових звивин(gyrus olfactorius medialis et lateralis),ділянки прозорої перегородки( area septalis) та нюхового трикутника(trigonum olfactorium), що включає в себе передню пронизану речовину (substantia perforata anterior), діагональну стрічку(stria diagonalis) і нюховий горбок(tuberculum olfactorium)

б). задню нюхову частку(грушоподібну частку) lobus olfactorius posterior(lobus piriformis), що складається з приморськоконикової звивини(gyrus parahippocampalis) і мигдалеподібного тіла(corpus amygdaloideum)

в)морський коник(hippocampus), що складається з підставки(subiculum), аммонового рогу(cornu Ammonis) зубчастої звивини( gyrus dentatus) і рудиментарних утворень морського коника(indusium griseum et stria diagonalis)

Нюховий мозок є центром нюху, бере участь у забезпеченні памяті, уваги, розумових здібностей людини,сну, емоцій, мотивацій, відповідає за інстинкти. У передній пронизаній речовині(substantia perforate anterior) знаходиться безіменна речовина(substantia innominata), або базальне ядро Мейнерта( nucleus basalis Meynerti), дегенерація якого призводить до хвороби Альцгеймера

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.