Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

19. Джерела і механізми розвитку над’яєчка, сім’явиносної протоки і сім’яного пухирця. Вади розвитку.

З мезонефральної протоки розвивається протока над’яєчка, сім’явиносна і сім’явипорскувальна протоки, а також пухирчаста залоза.

Вади розвитку:У яєчках дуже мінлива кількість часточок і виносних проточок. Іноді одна чи обидві сім’явипорскувальні протоки відкриваються не в сечівник на сім’яному горбку, а в збільшений передміхуровий мішечок (у чоловічу маточку).

20. Джерела і механізми розвитку передміхурової залози і цибулинно-сечівникових залоз.

Передміхурова залоза починає формуватися на 10 – 12-му тижні внутрішньоутробного розвитку з епітеліальних виростів зачатка сечівника у прилеглу мезенхіму. Із 40 – 50 епітеліальних тяжів утворюються часточки передміхурової залози з залозистими структурами. Пізніше з мезенхіми виникають м’язові – сполучнотканинні елементи.

Цибулино – сечівникові залози розвиваються з епітеліальних виростів губчастої частини сечівника.

21. Джерела і механізми розвитку зовнішніх чоловічих статевих органів. Вади розвитку.

На третьому місяці внутрішньоутробного розвитку людини попереду від відхідникової (клоакальної)мембрани на передньонижній стінці сечово – статевої пазухи з мезенхіми виникає статевий горбок (tuberculum genitale). Позаду від цього горбка в напрямку до відхідника поздовжньо розташована сечово – статева борозна (sulcus urethralis). Через цю цілину відкривається назовні сечово – статева пазуха. Сечово – статева борозна обмежована з боків статевими складками (plicae genitales). З боків ід статевого горбка і статевих складок утворюється півмісяцеве підвищення шкіри і підшкірної клітковини – статеві валики (tori genitales), які ще називаються губно – калитковими горбами. Усі ці структури є індиферентними зовнішніми статевими органами, з яких надалі розвиватимуться зовнішні чоловічі та жіночі статеві органи.

При розвитку особини чоловічої статті статевий горбок швидко росте і подовжується, перетворюючись на печеристі тіла статевого члена. Статеві складки також ростуть, сечово – статева борозна поглиблюється і перетворюється в жолобок, а в результаті зрощення його країв утворюються чоловічий сечівник і губчасте тіло статевого члена. У процесі росту статевого члена зовнішнє вічко чоловічого сечівника поступово пересувається в дистальний кінець. Місце зрощення статевих складок зберігається у вигляді шва статевого члена. Статеві валики ростуть, зближаються і зростаються по серединній лінії, утворюючи калитку. На місці зрощення статевих валиків утворюється шов калитки.

22. Джерела і механізми розвитку чоловічого сечівника. Вади розвитку.

Вади розвитку: У сечовому міхурі трапляються різноманітні випадання його стінки. Дуже рідкісною вадою розвитку сечового міхура є розчеплення його передньої стінки, що зазвичай супроводжується незрощенням лобкових кісток – ектопія сечового міхура. При цьому порожнина сечового міхура відкривається назовні. При подвоєнні сечоводів у сечовому міхурі збільшується відповідно число вічок.

23.Які органи статевої системи розвиваються з мезонефральної протоки?

З мезонефральної протоки у чоловіків розвивається протока над’яєчка , сім’явиносна і сім’явпорскувальна протоки , пухирчаста (сім’яна ) залоза.

У жінок : Повздовжня протока надя’єчника

24. Що розвивається з канальців мезонефроса?

У чоловіків:З краніального віддділу – Виносні протоки яєчка, привісок над’яєчка. З каудального відділу – проточки привіска яєчка

У жінок: З краніального віддділу – над’яєчник. З каудального відділу – прияєчник.

25. Що розвивається у чоловіків і жінок зі статевого валика та статевого горбка ?

У чоловіків: А)Зі статевого валика – калитка Б)Зі статевого горбка – Печеристі тіла статевого члена

У жінок: А) Зі статевого валика – Великі соромітні губи Б)Зі статевого горбка – Клітор

26. Яєчко : топографія, зовнішня будова?

Парний орган, має яйцеподібну форму, розташоване в калитці. Має два кінці: верхній кінець та нижній кінець. Поверхні: Бічна та присередня. До заднього краю прилягає над’яєчко. На верхньому кінці є невеликий відросток – привісок яєчка appendix testis (привісок морганьї)

Поверхня гладка, блискуча. Ззовні яєчко вкрите білковою оболонкою під якою розташована паренхіма яєчка.

Оболонки: Шкіра, М’язиста оболонка, зовнішня сім’яна фасція, фасція м’яза , що тримає яєчко у підвішеному стані , м’яз, що тримає яєчко у підвішеному стані, внутрішня сім’яна фасція, піхвова оболонка яєчка

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.