Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

43. Промежина: частини, їх межі, описати і продемонструвати на препаратах

Межі: Спереду – лобковим симфізом, заду – верхівкою куприка, з боків – сідничними горбами та крижово-горбовою зв’язками.

Поділяється на два трикутники: Передній та задній. Передній , або сечо-статева ділянка – заповнена сечо-статевою діафрагмою, яка розташована фронтально. Задній трикутник, або відхідникова ділянка – розтащована горизонтально.

44. Сечостатева діафрагма: межі, м’язи і фасції, що її утворюють. Які органи пронизують сечостатеву діафрагму у жінок і чоловіків Diaphragma urogenitale. Представлена щільною м’язово-фасціальною пластинкою, яка складається із глибокого поперечного м’яза промежини та двох фасціальних листків, які покривають м’яз зверху та знизу. Спереду сечівника діафрагма не досягає лобкового зрощення , а утворює щільну поперечну зв’язку промежини.

45. Тазова діафрагма: межі, м’язи і фасції, що її утворюють. Описати і продемонструвати на препаратах

Diaphragma pelvicum. Утворена правим та лівим м’язами, що піднімають відхідниковий отвір і розташованими позаду них правим та лівим куприковими м’язами та фасціями.

46. Сідничо-відхідникова ямка: її стінки, вміст.;

Fossa ischioanalis. Стінки: Латеральна – внутрішній затульний м’яз та його фасція, Медіальна – м’яз-підіймач відхідника та його фасція; спереду – поперечним поверхневим м’язом промежини; ззаду – нижнім краєм ведикого сідничного м’яза та зовнішнім м’язом замикачем відхідника. На латеральній стінці сіднично-відхідникової ямки у розщерленні фасції знаходиться соромітний канал ( канал Олкока) , в якому проходить судинно – нервовий пучок, утворений соромітною артерією, веною та нервом.

Анатомія органів імунної та ендокринної систем

1. Первинні лімфатичні (лімфоїдні) органи (центральні органи імунної системи): загальні закономірності будови, функції.

До первинних лімфатичних органів відносять кістковий мозок та тимус. Функція пов’язана з утворенням форменних елементів крові та забезпечення умов для антигензалежного утворення лімфоцитів.

Родоначальником усіх видів клітин крові та імунної системи є поліпотентні стовбурові клітини червоного кісткового мозку, тому що таку клітину називають стовбуровою кровотворною клітиною.

Червоний кістковий мозок є аналогом бурси Фабриціуса у птахів і у якому відбувається антигеннезалежна проліферація і диференцііація субпопуляцій В-лімфоцітів.

Тимус – Thymus – Функції: у тимусі відбувається антигеннезалежна проліферація і диференціація субпопуляцій Т-лімфоцітив із стовбурових клітин. Є центральним органом лімфопоезу та імуногенезу, оскільки в ньому утворюються Т-лімфоцити.

Складається з з часток – правої та лівої, які з’єднані між собою у середній частині. Ліва частка довша за праву. Вкрита тонкою сполучнотканинною капсулою, від якої всередину входять тоненькі перегородки, що розділяють її на численні часточки загруднинної залози.

Субпопуляції Т- і В- лімфоцитів потім «заселяють» Т- і В- залежні зони у вторинних лімфоїдних органах, де формується конкрктна імунна відповідь на антигени.

2. Первинні лімфатичні (лімфоїдні) органи (центральні органи імунної системи): кістковий мозок, розвиток, топографія, будова, функції, вікові особливості.

Кістковий мозок. Поділяють на жовтий та червоний. Червоний знаходиться переважнов плоских кістках т а епіфізах трубчастих кісток і кістковомозкових порожнинах. Строму червоного кісткового мозку утворюють ретикулярні клітини і ретикулярні волокна. Розташований у вигляді тяжів циліндричної форми навколо артеріол. Тяжі розмежовані між собою великими капілярами – синусоїдними капілярами. Кровоносні судини кісткового мозку є гілками артерій. Які живлять кістку.

Розвиток та вікові особливості: Починає формуватися в кістках зародка в кінці другого місяця розвитку. З 12-го розвиваються кровоносні судини . Навколо судин розташовується ретикулярна тканина та формуються острівці кровотворення . (починає функціонувати як кровотворний орган) З 20-го тижня швидко росте, проникає в епіфізи кісток і в утворену кістково – мозкову порожнину. Через 1-6 місяців після народження починає утворюватися жовтий кістковий мозок, В 4-5 років червоний кістковий мозок заміщужться жовтим. У старечому віці жовтий кістковий мозок набуває драглистої консистенції та перетворюється на желатинозний кістковий мозок.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.