Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1199
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

15. Зовнішні жіночі статеві органи: топографія, будова.

До зовнішніх жіночих статевих органів (organa genitalia feminine externa) належить жіноча соромітна ділянка, або вульва (pudendum femininum, vulva) і клітор (clitoris).

До жіночої соромітної ділянки, або вульви належить лобкове підвищення, великі і малі соромітні губи, присінок піхви і дівоча перетинка.

Лобкове підвищення (mons pubis) обмежоване зверху лобковою борозною, а з боків і знизу тазо – стегновими борознами. Утворене горбками лобкових кісток з добре розвиненою підшкірною клітковиною..

Великі соромітні губи (labia majora pudendi) обмежовують з боків соромітну щілину (rima pudendi) і з’єднуються між собою спайками передньою та задньою (comissurae labiorum anterior et posterior).

Малі соромітні губи (labia minora pudendi) – це дві тонкі складки, які лежать при середньо від великих соромітних губ і паралельно до них, обмежовуючи присінок піхви.

Присінок піхви (vestibulum vaginae) – це човноподібне заглиблення між малими соромітними губами.

Клітор (clitoris) – рудиментарний гомолог печеристих тіл статевого члена між передньою спайкою соромітних губ та зовнішнім вічком сечівника. Він складається з головки з передньою шкірочкою, печеристих тіл та ніжок.

16. Жіноча соромітна ділянка (вульва): топографія і будова компонентів, що її утворюють.

До жіночої соромітної ділянки, або вульви належить лобкове підвищення, великі і малі соромітні губи, присінок піхви і дівоча перетинка.

Лобкове підвищення (mons pubis) обмежоване зверху лобковою борозною, а з боків і знизу тазо – стегновими борознами. Утворене горбками лобкових кісток з добре розвиненою підшкірною клітковиною..

Великі соромітні губи (labia majora pudendi)- це дві пружні дугоподібні складки шкіри, що обмежовують з боків соромітну щілину (rima pudendi). Спереду та ззаду обидві великі соромітні губи з’єднуються між собою відповідно передньою спайкою губ (comissura labiorum anterior) і задньою спайкою губ (comissura labiorum posterior). Задня спайка губ продовжується у шов промежини (raphe perinei).

Малі соромітні губи (labia minora pudendi) – це дві тонкі складки, які лежать при середньо від великих соромітних губ і паралельно до них, обмежовуючи присінок піхви. Верхньопередній кінець кожної малої соромітної губи розділяється на дві ніжки, що спрямовані до клітора.

Присінок піхви (vestibulum vaginae) – це човноподібне заглиблення між малими соромітними губами. У задній ділянці присінка попереду вуздечки соромітних губ помітна ямка присінка піхви (fossa vestibili vaginae).

17. Присінок піхви: межі, що в нього відкривається?

Присінок піхви (vestibulum vaginae) – це човноподібне заглиблення між малими соромітними губами, обмежоване попереду клітором, позаду – вуздечкою соромітних губ, з боків присередніми поверхнями малих соромітних губ. У задній ділянці присінка попереду вуздечки соромітних губ помітна ямка присінка піхви (fossa vestibuli vaginae). Між клітором і отвором піхви на вершині невеликого сосочка відкривається зовнішнє вічко сечівника (ostium urethrae externum). З боків від зовнішнього вічка сечівника відкриваються при сечівникові протоки (ductus paraurethrales).

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.