Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

9.Ротова порожнина: присінок.

рота – щілина, розміщена у вертикальній площині і увігнута відповідно до форми лицевої поверхні коміркових відростків і дуг. Обмежований: ззовні – губами, щоками, зсередини - зубами і яснами. Губи (labiaoris). Склад. з верхньої та нижньої (labiumsuperiusetinferius). Кожна губа має: зовнішню поверхню – шкірну частину(p. cutanea) та внутрішню – слизову частину(p.mucosa). Між частинами розт. проміжна частина (p. intermedia), яка містить сальні залози, сосочки. На шкірі верхньої губи посередині є жолобок (philtrum), внизу якого є горбок(tuberculum). Щока (bucca). Утвор. щічним м’язом і сусідніми м’язами. Має межі: присередня - носо-губна борозна, верхня – бічна частина під очноямкового краю, бічна – перед. край жувального м’яза, нижня – нижній край тіла нижньої щелепи. Ззовні щока вкрита шкірою, що містить сальні і потові залози, а зсередини – слизовою оболонкою. У присінку рота на рівні 2 верхнього великого кутнього зуба слизова утворює сосочок привушної залози (papillaductusparotidea), на вершині якого є вічко протоки привушної залози. Ясна (gingiva). Це слизова, що вкриває коміркові дуги верхньої та нижньої щелепи. Ясна склад. з вільної та прикріпленої частини. Вільна частина має ясенний край (margogingivalis), кріпиться до поверхні зуба в ділянці його шийки. Миж ясенним краєм і зубом є ясенна борозна (s.gingivalis).Прикріплена частина – та, що зрощена з окістям коміркових дуг щелеп та поверхнею шийки зуба. Ясна, що розт. у проміжку між зубами – ясенний/міжзубний сосочок (papillagingivalis\interdentalis).

10. Ротова порожнина: власне ротова порожнина складається з: піднебіння, язика, зубів, ротових залоз.

11. Тверде піднебіння (palatumdurum)

Його форм.піднебінні відростки верхньої щелепи і горизонтальні пластинки піднебінних кісток. Має: жирову, залозисту, крайову ділянку і ділянку піднебінного шва. По серединній лініі є піднебінний шов(raphepalati) від якого відходять поперечні піднебінні складки. Попереду шва – різцевий сосочок (papillaincisiva).

12. М’яке піднебіння (palatummolle)/ піднебінна завіска (vellumpalatinum).

Утв. піднебінним апоневрозом (aponeurosispalatina). Слизова має ротову і носову поверхню. Ротова поверхнямає слинні залози, добре розвинену підслизову основу. Носова поверхнямає протоки залоз, які віробляють слиз. Передня частина піднебіння малорухома, задня звисає вертикально – піднебінний язичок(uvulapalatinа). Разом з корнем язика обмежовує зів(fauces). Збоку від заднього краю відходять передня і задня складки зіву(plicaeanterioretposteriorfaucium). Передня – піднебінно-язикова дужка (arcuspalatoglossus). Задня – піднебінно-глоткова дужка (arcuspalatopharyngeus). Між ними – перешийок зіва (isthmusfaucium). Зверху, де з’єд. задня пов. піднебінно-язикової та передня пов. піднебінно-глоткової, слизова утв. півмісяцеву складку(plicasemilunaris), що обмеж. надмигдаликову ямку(fossasupratonsillaris). Між дужками є мигдаликові ямка/пазуха, в якій міститься піднебінний мигдалик. Піднебінний мигдалик (tonsillapalatina) Парний, еліпсоподібний. Бічна пов. вкрита мигдаликовою капсулою (capsulatonsillae). Позаду проходить внутрішня сонна артерія. Присередняпов. має до 20 мигдаликових ямочок, в які відкр. мигдаликові крипти. Паренхіма утв. лімфовузликами.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.