Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1199
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

27. Яєчко: внутрішня будова, функції; описати і продемонструвати на препараті.

Білкова оболонка утворює по задньому краю ущільнення – середостіння яєчка mediastinum testis, від якого всередину відходять перегородочки, septula testis , що поділяють залозу на 250 -300 часточок. В кожній часточці знаходяться 1-2 покручені сім’яні канальці . Біля верхівки часточки канальці стають прямими tubuli seminiferi recti , та пронизують середостіння яєчка, утворюючи 18-20 виносних проток яєчка , які впадають в придаток яєчка. Прямі канальці формують сітку яєчка.

Функції: 1) Гермінативна – створення сперматозоїдів(у покручених сім’яних канальцях) 2) Ендокринна – синтез статевих гормонів (у ендокриноцитах інтесціальної тканини)

28. Над'яєчко: топографія, частини, будова, функції

Epididimis. Розташований на задній поверхні яєчка . Розміри: Довж- 5-6 см ширина 1-1.5 товщ. – 0.6-0.8см . Частини: головка, тіло, хвіст. Складається з вивідних канальців, які виходять зі стінки яєчка т аутворюють протоку придатка яєчка, що переходить у сім’явиносну протоку. Функції : служить для проведення , накопичення та дозрівання сперматозоїдів.

29. Сім'явиносна протока: розміри, частини, топографія, будова стінки, функції; Розміри: Довжина : 40 -45 см. Діаметр: 2.5 мм. Частини: Калиткова pars scrotalis, канатикова pars funicularis, пахвинна pars ingularis , тазова pars pelvica. Являє собою тонку трубку, яка проходить в сім’явиносному канатику , підіймаючись по калитці до поверхневого пахвинного кільця. Пройшовши через пахвинний канал , вона йде позаду, потовщується й утворює ампулу сім’явиносної протоки . Стінка складається з трьох шарів: Слизового, м’язового та адвентиційного.

30. Сім'яний пухирець: топографія, будова, функції, описати і продемонструвати на препараті.

Glandуla vesiculosa. Парна. Утворюється як випин дистальної частини сім’явиносної протоки, має сітчастокоміркову будову. Пухирці прилягають до задньої поверхні сечового міхура. Нижній звужений кінець пухиряатох залози переходить в тонку вивідну протоку, яка сполучається з сім’явиносною протокою й утворює сім’явпорскувальну протоку ductus ejaculatorius, яка впадає в передміхурову частину сечівника.

Функції: Під впливом андрогенів виробляє фруктозу, яка потрібна для рухомості сперматозоїдів.

31. Сім'явипорскувальна протока: її утворення. Куди вона відкривається?

Ductus ejaculatorius. Утворюється з мезонефральної протоки. Утворюється при з’єднанні ампули сім’явиносної протоки з вивідною протокою пухирчастої залози.

32. Назвіть послідовно шляхи виведення сімені.

Сім’я утворюється в покручених канальцях яєчка, далі просувається в над’яєчко, де дозріває, далі просувається по сім’явиносній протоці до передміхурової залози та бульбо уретральної залози. До сечівника, та вивергається назовні.

33. Сім'яний канатик: його склад, топографія, , початок, кінець, оболонки;

Склад: Сім’явиносна протока , яєчкова артерія та вена , лозоподібне венозне сплетення pl. Pampiniformis, лімфатичні судини, яєчкове нервове сплетення , лімфатичні судини та облітерований залишок піхвового відростка очеревини.

Має вигляд круглого м’якого тяжа , розташований у пахвинному каналі . Починається від рівня верхнього кінця яєчка і доходить до глибокого пахвинного кільця .

Довжина: 15-20 см

Оболонки: Шкіра, М’язиста оболонка, зовнішня сім’яна фасція, фасція м’яза , що тримає яєчко у підвішеному стані , м’яз, що тримає яєчко у підвішеному стані, внутрішня сім’яна фасція, піхвова оболонка яєчка

34. Передміхурова залоза: топографія, зовнішня будова;

Gl.Prostatica. Розташована під дном сечового міхура, ексцентрично охоплює сечівник, зв΄язками прикріплюється до лобкового симфізу. Передня поверхня звернена до лобкового зрощення , відділяючись від нього клітковиною позалобкового простору. Задня поверхня: прилягає до передньої стінки прямої кишки. Крізь залозу від її основи до верхівки проходить сечівник. По боках розташовані сім΄явиносні протоки .Навколо залози проходить венозне сплетення

Непарна. Поверхні : передня, задня, нижньо-бокова. Частки: права та ліва, перешийок та середня частка (розташована між дном сечового міхура і задньою частиною сечівника та обома сім΄явиносними протоками.

Зовнішня будова: вкрита сполучнотканинною капсулою – капсулою передміхурової залози. Також ззовні виділяють надчутливу ділянку – трапецієподібне поле.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.