Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

16. Іі пара черепних нервів: утворення, топографія.

Зоровий нерв(nervusopticus) вважається несправжнім черепним нервом ІІ пари, оскільки не містить ні вузла, ні ядра, тобто є частиною головного мозку. Він утворений тілами ІІІ нейронів зоровогошляху (гангліозними нейронами) і починається з диску зорового нерва (discusnervioptici). Топографічно у ньому розрізняють 4 частини: внутрішньоочну, очноямкову, канальну та внутрішньочерепну. Зоровий нерв охоплюють дві піхви: зовнішня – продовження твердої оболонки головного мозку та внутрішня – продовження павутинної та м’якої оболонок головного мозку, між якими є між піхвові простори. У складі зорового нерва розрізняють зорові та рефлекторні волокна.

17. Провідні шляхи зорового аналізатора.

18. Вухо: його частини; назвати і продемонструвати на препаратах. Розвиток частин вуха в ембріогенезі, аномалії і варіанти розвитку.

Вухо складається з зовнішнього, середнього та внутрішнього вуха і є периферійною частиною двох аналізаторів – слухового та стато-кінетичного. Розвиток: внутрішнє вухо людини розвивається з ектодерми головного кінця зародка на рівні заднього мозку. Першим закладається перетинчастий лабіринт у вигляді слухового пухиря. Хрящова слухова капсула формується із мезенхіми навколо перетинчастого лабіринту. Кістковий лабіринт навколо перетинчастого з’являється пізніше шляхом перихондрального окостеніння охрястя слухової капсули. Барабанна порожнина виникає із дистальної частини першої зябрової щілини. Слухові кісточки розвиваються із хряща першої (молоточок та коваделко) та другої (стремінце) хрящових дуг. Зовнішній слуховий прохід формується із заглиблення зябрової борозни, розташованої навпроти барабанної порожнини. Присінковий та завитковий нервовий вузли та вузол колінця розвиваються з проміжно-присінкового ганглія зародка.

Аномалії внутрішнього вуха клінічно проявляються нейросернсорною приглухуватістю, глухотою або глухонімотою. Вади вушної раковини: 1. Спричинені нестачею тканин (мікротія (зменшена раковина) – анотія (відсутня)), 2. Деформації (поліотія (декілька раковин), макроотія(збільшена раковина), розщілини, перед вушні кісти, нориці). Аномалії зовнішнього вуха: При порушенні розвитку 1. І зябрової дуги (відсутня тільки передня третина раковини), 2. І і ІІ зябрової дуги (відсутня вушна раковина та зовнішній слуховий хід).

19. Зовнішнє вухо: його частини і будова; описати і продемонструвати на препаратах.

До нього належать вушна раковина (auricula)та зовнішній слуховий хід (meatusacusticusinternus).Вушна раковина утв. еластичним хрящем. Вільний край – завиток(helix), спереду від завитка – протизавиток (antihelix), між ними – човен(scapha); спереду від протизавитка раковина вуха, на її дні - зовнішній слуховий отвір, що продовжується у зовнішній слуховий хід. Внизу від прозавиткапротикозелок (antitragus), спереду від якого козелок (tragus), між ними – міжкозелкова вирізка(incisuraintertragica). Зовнішній слуховий хід: зовнішня і внутрішня частина, два згини. Вкритий шкірою, містить волосяні фолікули, сальні та сірчані залози.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.