Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

12. Шишкоподібна залоза: топографія, функції; описати і продемонструвати на препаратах.

Шишкоподібна залоза(епіфіз мозку (epiphysis cerebri), лежить на пластинці середнього мозку між верхніми горбками цієї пластинки. Цей орган належить до залоз внутрішньої секреції. Шишкоподібна залоза прикріплюється до таламуса за допомогою повідців.

13. Субталамус: частини, їх функціональне значення.

???????????????????????????

14. Гіпоталамус: частини, зовнішня будова;описати і продемонструвати на препаратах.

Гіпоталамус (Hypothalamus), скадасться з базальних структур проміжного мозку, розміщених нижче рівня гіпоталамічної борозни. На вентральній поверхні гіпоталамуса помітні структури основи мозку, що формують дно III шлуночка зорове перехрестя, зоровий шлях, сірий горб, нейрогіпофіз, соскоподібне тіло.

Зорове перехрестя chiаsma opticum, розміщене позаду кінцевої пластинки мозкових півкуль. Перехрестя має вигляд поперечно видовженої пластинки, бічні кінці якої переходять дозаду у зорові шляхи

Парний зоровий шлях, trаctus optic огинає збоку ніжку мозку і досягає підкіркових центрів зору. Закінчується шлях бічним корінцем (radiх laterаlis) та присереднім корінцем(radiх medialis) у бічному колінчасом тілі метаталамуса та у верхніх горбках середньомозкової покрівлі відповідно.

Сірий горб, tuber cinereum, знаходиться позаду зорового перехрестя і являє собою випин тонкої пластинки сірої речовини на дні III шлуночка. Верхівка сірого горба видовжена у лійку(infundibulum), на кінці якої розміщений нейрогіпофіз.

Нейрогіпофіз (neurohypophysis) є задньою часткою залози внутрішньої секреції – гіпофіза. Iз нейрогіпофіза гормони окситоцин та вазопресин потрапляють у кров.

Парне соскоподібне тіло, соrpus mamillaire, являє собою кулястий утвір діаметром білого кольору близько 0,5 см. Соскоподібні тіла розміщені позаду сірого горба.

15. Гіпофіз: топографія, частини, функції.

Гіпофіз (hypophysis) непарний невеликий утвір овальної форми. Maca якого становить близько 0,5 г, розміри: довжина 8-10 мм, ширина 12-15 мм, висота-5-6 мм. Максимальних розмірів гіпофіз досягає у 20-річному віці, після чого його розміри не змінюються. У жінок під час вагітності гіпофіз значно збільшується і залишається таким після пологів на все життя. Гіпофіз розміщений у турецькому сідлі, прикритий зверху діафрагмою сідла крізь отвір у діафрагмі сідла проходить лійка, яка з'єднує гіпофіз з гіпоталамусом. У гіпофізі розрізняють дві частки передню та задню. Передня частка(аденогіпофіз) (lobus anterior(adenohypophysis), має більші за задню частку гіпофіза розміри. В аденогіпофізі розрізняють 3 основні частини горбову, проміжну та дистальну. Горбова частина оточує лійку. Проміжна частина розміщена на межі з нейрогіпофізом. Дальша(дистальна) частина - найбільша частина аденогіпофіза, що містить заповнені колоїдом фолікули.

Задня частка (нейрогіпофіз) (lobus posterior) є гормонокумулюючою гіпоталамуса. До задньої частки належать лійка та нервова частка. По лійці у складі гіпоталамо-гіпофізного шляху гормони вазопресин та окситоцин від надзорового та пришлуночкового ядер гіпоталамуса потрапляють до нервової частки(lobus nervosus) нейрогіпофіза.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.