Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

4. Розвиток матки в ембріогенезі. Вади розвитку.

З верхніх парамезонефральних проток (проток Мюллера) утворюються маткові труби. Нижні частини обох парамезонефральних проток зливаються в одну протоку, з якої виникають матка і піхва. Під час розвитку жіночої статевої системи мезонефральна протока (протока Вольфа) редукується.

Вади розвитку: При неповному зрощенні кінцевих відділів правої і лівої парамезонефральних проток розвивається дворога матка. Дуже рідко при повному незрощенні цих двох проток утворюються дві матки і дві піхви. При затримці розвитку однієї парамезонефральної протоки виникає асиметрична чи однорога матка. Іноді порожнина матки розділена на дві половини повною чи неповною перетинкою. Нерідко трапляються випадки, коли розвиток матки ніби зупиняється, тоді таку матку називають дитячою, або інфантильною.

4.Джерело і механізми розвитку піхви. Вади розвитку.

З верхніх парамезонефральних проток (проток Мюллера) утворюються маткові труби. Нижні частини обох парамезонефральних проток зливаються в одну протоку, з якої виникають матка і піхва. Під час розвитку жіночої статевої системи мезонефральна протока (протока Вольфа) редукується.

Вади розвитку: У дівчаток найбільш частими вадами розвитку статевих органів бувають аплазія матки і піхви і пороки, що призводять до порушення відтоку менструальної крові при функціонуючій матці. Частота аплазії піхви і матки становить 1 випадок на 4000-5000 новонароджених дівчаток. При частковому недорозвиненні піхви в пубертатному віці разом з тягнучим болем внизу живота з'являється пухлиноподібне утворення - гематокольпос. Воно збільшується в розмірах у міру накопичення свого вмісту і може займати всю нижню частину живота. Причиною його появи стає неможливість відтоку менструальних виділень з матки. Подібна картина спостерігається і при подвоєнні матки на тлі відсутності другої піхви.

6. Джерела і механізми розвитку зовнішніх статевих органів. Вади розвитку.

На третьому місяці внутрішньоутробного розвитку людини попереду від відхідникової (клоакальної)мембрани на передньонижній стінці сечово – статевої пазухи з мезенхіми виникає статевий горбок (tuberculum genitale). Позаду від цього горбка в напрямку до відхідника поздовжньо розташована сечово – статева борозна (sulcus urethralis). Через цю цілину відкривається назовні сечово – статева пазуха. Сечово – статева борозна обмежована з боків статевими складками (plicae genitales). З боків ід статевого горбка і статевих складок утворюється півмісяцеве підвищення шкіри і підшкірної клітковини – статеві валики (tori genitales), які ще називаються губно – калитковими горбами. Усі ці структури є індиферентними зовнішніми статевими органами, з яких надалі розвиватимуться зовнішні чоловічі та жіночі статеві органи.

Вади розвитку: Оскільки статевий розвиток чоловіків та жінок розпочинається ідентично (індиферентна стадія розвитку ембріогенезі обох статей), не дивно, що при диференціації та детермінації статі трапляються аномалії. У деяких випадках ці аномалії призводять до появи осіб з ознаками обох статей, відомих як гермафродити. Розрізняють справжній і несправжній гермафродитизм. Справжній гермафродитизм трапляється вкрай рідко. Справжні гермафродити одночасно одночасно мають тканину яєчок і яєчників, яка зазвичай комбінується у вигляді овотестиса (ovotestis).

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.