Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1199
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

29.30. Стравохід (oesophagus). Стравохід: частини, їх топографія. Будова стінки; Анатомічні і фізіологічні звуження стравоходу.

Довжина – 22-30 см., діаметр – 3 см. Починається на рівні межі між 6-7 шийними хребцями, закінчується на рівні 11 грудного кардіальним отвором. Склад. з шийної, грудної і черевної частини. Шийна частина (p. cervicalis). Від між хребцевого диска між 6-7 ш.хр. до рінвя 1-2 гр.хр. Прилягає до хребта, розт. попереду перед хребтової пластинки шийної фасції і позаду трахеї, ліворуч від неї. Тут прилягають загальні сонні артерії, поворотні гортанні нерви. Грудна частина (p.thoracica). Найдовша, 15-18 см. Розт. на рівні тіл 9-10 гр.хр. У верх. середостінні прилягає до хребта, а верх. частина – до перетинчастої частини трахеї; ліворуч до стравоходу прилягає ліва середостінна частина пристінкової плеври. На рівні 4 гр.хр. (роздвоєння трахеї) стравохід найбільш відхилений вліво, прилягає до зад. пов. лівого головного бронха. Тут до стравоходу прилягає аорта. У нижньому задньому середостінні на рівні 5 гр.хр.стравохід розташований по серединній лінії. Нижче 5 гр.хр. стравохід розт. праворуч від грудної аорти. У ниж. відділі розм. попереду дещо зліва від аорти. Тут попереду прилягає осердя, справа – права середостінна частинка пристінкової плеври. Нижче 5 гр.хр. до нього зад. стінки підходить правий блукаючий нерв, до передньої – передній. Черевна частина (p.abdominalis). Найкоротша, 1-3см. Вкрита очеревиною, прилягає до лівої частки печінки. На рівні 11 грудного переходить у шлунок. Має 3 звуження:

  • глотково-стравохідне (constrictionpharyngooesophagealis): на рівні між 6 і 7 ш.хр

  • бронхо-аортальне звуження (c. broncho-aortica): між 4 і 5 гр.хр

  • діафрагмове звуження (c. phrenica/diaphragmatica): на рівні стравохідного розтвору діафрагми. Там є діафрагмово-стравохідна зв’язка (lig. phrenicooesophagealis).

Стінка склад. з:

  • слизова оболонка. Виражена, містить лімфоїдні вузлики та кінцеві відділи кардіальних залоз, що виділяють слизовий секрет.

  • підслизовий прошарок. Виражений, завдяки ньому слизова утв. поздовжні складки. Містить кінцеві секреторні відділи стравохідних залоз.

  • м’язова оболонка. У верх. третині утв. поперечнопосмугованими м’яз. волокнами, у серед. третині замінюється гладкими міозитами, у нижній третині – тількі гладкі міозити.Волокна розташовані в 2 шари: внутрішній коловий, зовнішній – поздовжній. Поздовжні м’яз. волокна груд. частини утв. парний персне-стравохідний сухожилок (tendocricooesophagealis), який кріп. до ниж. краю пластинки перснеподібного хряща.На рівні 4-5 гр.хр. утв. бронхо-стравохідний м’яз (m. bronchooesophageus), який кріп. до лівого бронха. На рівні воріт легень – парний плевро-стравохідний м’яз (m.pleurooesophageus)

  • адвентиція. Черевної частини – сероза із підсерозним прошарком.

31. Ділянки передньої черевної стінки.

????

32.33.34. Топографія. Будова стінки. Описати будову слизової.М’язової і серозної оболононок. Рентгеноанатомія.

Шлунок (gaster). Резервуар для їжі, де вона розщеплюється під впливом шлункового соку, що містить пепсин, хімозин, ліпазу та інші ферменти. Ендокринна ф-ція шлунка – секреція БАР (гістаміну, серотоніну та інших). Екскреторна ф-ція шлунка – через слизову у просвіт травного каналу виділяється сечовина, аміак, алкоголь. В шлунку виділяють: кардіальну частину/кардію (p.cardia/cardia), що має кардіальний отвір (ostiumcardiacum) (10-11 гр.хр); дно/склепіння шлунка (fundus/fornixgastricus); тіло шлунка (corpusgastricum); воротарна частина (p. pylorica), в якій виділяють: - воротарну печеру (antrumpyloricum) - воротарний канал (canalispyloris). - воротар (pylorus) - воротар ний отвір (ostiumpyloricum) (12гр – 1 п. хр). Лівий (нижній) край – велика кривина (curvaturemajor), правий – мала кривина (curvatureminor), яка містить кутову вирізку (incisuraangularis). Шлунок має 2 стінки: передню і задню (pariesanterioretposterior). На передню черевну стінку проектується у лівому підребер’ї (3/4) і надчеревній ділянці. Кардія, дно і тіло прилягають до діафрагми, мала кривина – до нутрощевої поверхні лівої частки печінки. Задня пов. шлунка в ділянці великої кривини прилягає до поперечної ободової кишки та брижі, дно – до селезінки. За тілом заочеревиннорозт. верх. кінець лівої никри і наднирник, а також підшлункова. Стінка склад. з:

  • слизова оболонка. Виражена, збирається у складки, утв. вздовж маої кривини 4-5 поздовжніх складок, має чисельні поперечні, косі складки. В ділянці воротарного отвору утв. заслінку воротаря (valvulapyloryca). На пов. слизової є шлункові поля (areagastricae), які містять шлуночкові ямочки (foveolaegastricae), в які відкр.декілька шлункових залоз. Оточені вони ворсинчастими складками (plicaevillosae). Містить епітеліоцити, що продукують слизовий секрет, який нейтралізує соляну к-ту; утв. мікроворсинки. Також, у слизовій є лімфо вузлики. Власна пластинка віражена, містить шлункові залози (gl. gastricae).

  • підслизовий прошарок. Виражений, містить зовнішнє (Шабаша) та внутрішнє (Мейснера) підслизові сплетіння. Завдяки ньому слизова зібрана в складки.

  • м’язова оболонка. Склад. з зовнішнього – поздовжнього, середнього – колового, внутрішнього – косих волокон, шарів. Найбільш розвинений коловий. Косі містяться тільки в шлунку. Між м’язами розм. м’язове нервове сплетіння (Ауербаха)

  • сероза/очеревина. Відокремлена від м’яз. підсерозним прошарком. Вкрита мезотелієм.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.