Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoria_Ukrainy.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
352.77 Кб
Скачать

55. Зовнішньо-політичний курс України: напрямок, досягнення, проблеми.

Основні засади зовнішньої політики Української держави були закладені ще Декларацією про державний суверенітет України (липень 1990 р.).

- Діяльність України в міжнародних організаціях:

- 1993р. – член Міжнародного валютного фонду;

- 1995р. – член Ради Європи;

- 2000р. – Україна – непостійний член Ради Безпеки ООН;

- 2004р. – підписання угоди про Єдиний економічний простір (СЕП).

- Подальше співробітництво з Європейським Союзом, здобуття статусу асоційованого члена ЄС.

- Намір України вступити до НАТО (травень 2002р.)

- Налагодження відносин з Російською Федерацією, державами, що виникли на території колишнього СРСР; 1997р. – «Великий догові» між Росією та Україною, підписання угоди про єдиний економічний простір.

- Вирішення питання державного кордону з Росією, Польщею, Молдовою, Румунією, Білоруссю.

- Відносини зі США, які надавали Україні постійну, економічну, політичну, фінансову і технічну допомогу.

- Налагодження стабільних взаємовигідних економічних і політичних зв’язків з країнами Сходу, Африки, Латинської Америки.

Після проголошення незалежності набагато збільшилась кількість країн, з якими Україна встановила дипломатичні відносини. Нині дипломатичні відносини встановлено зі 152 країнами світу. Дипломатичні та консульські представництва наша держава має у 78 країнах на всіх континентах. У Києві діють 61 зарубіжне посольство, вісім представництв міжнародних організацій, два почесні консульства.

Виникає, однак, і чимало гострих проблем. Однією з них стало виконання нашою державою своїх зобов'язань щодо практичної реалізації без'ядерного статусу. Після розпаду Радянського Союзу Україна одержала значний ядерний арсенал і була третьою за потужністю ядерної зброї державою після США і Росії. Після проголошення незалежності 24 серпня 1991 р. Україна послідовно дотримувалася наміру добровільно стати без'ядерною державою. Важливою подією стало підписання 14 січня 1994 р. тристоронньої угоди між Україною, США і Росією про виведення стратегічної ядерної зброї з України. У березні 1994 р. Президент України Л. Кравчук відвідав США, де підписав заяву про дружбу та співробітництво між двома країнами.

Нині Україна є нейтральною, позаблоковою державою. Цей статус означає, зокрема, неможливість її вступу до будь-якого військово-політичного блоку.

Зовнішня політика України спрямована також на розбудову відносин з державами Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР), який нині перетворюється на один із провідних економічних та політичних центрів сучасного світового розвитку.

Важливий пріоритет зовнішньої політики України — розширення відносин з основним стратегічним партнером — Росією. Також важливе місце в системі зовнішньополітичних пріоритетів України посідають відносини з країнами СНД.

Здійснення зовнішньополітичного курсу покликане зробити все для того, щоб Україну сприймали на міжнародній арені як бажаного партнера, як демократичну, цивілізовану державу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]