Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_obstezh_Pilieva_metod.doc
Скачиваний:
166
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
948.74 Кб
Скачать

III. Мікроскопічне дослідження

Мікроскопічне дослідження сечі проводять за допомогою двох основних методів – орієнтовного і кількісного аналізу сечового осаду. Звичайно досліджують ранкову сечу. 10 мл сечі, узятою піпеткою з дна посуду, поміщають в пробірку і центрифугирують протягом 10 –15 хвилин при 1000 об/мин. Зливають рідину над осадом, а осад розмішують і поміщають краплю на наочне скло, покривають покривним склом і розглядають під мікроскопом – спочатку під малим, а потім під великим збільшенням. Результат виражають числом найдених в полі зору формених елементів крові.

Клінічне значення. Елементи сечового осаду діляться на неорганізовані (солі, слиз) і організовані (клітинні елементи і циліндри).

Організовані елементи

1. Лейкоцити. В нормальній сечі присутні лейкоцити в невеликій кількості (0-2 в полі зору), Щоб правильно оцінити кількість лейкоцитів в осаді, необхідно збирати сечу після ретельного туалету статевих органів, особливо у жінок.

Підвищене виділення лейкоцитів із сечею – лейкоцитурія і піурія – зустрічається при запальних і гнійних процесах в нирках і сечовивідних шляхах (пієлонефрити, цистити, уретрити).

2. Еритроцити. В нормі зустрічаються поодинокі в препараті. Знаходження їх в кожному полі зору свідчить про патологію. Поява еритроцитів в сечі називається гематурією (еритроцитурія). За наявності в сечі крові, що знаходиться візуально, говорять про макрогематурію, тільки при мікроскопічному дослідженні – про мікрогематурію. Розрізняють гематурію ниркового (при гострому гломерулонефриті, пієлонефриті, амілоїдозі, сечовому діатезі, нирково-кам'яній хворобі) і позаниркового походження (травми сечової системи, ракова пухлина, що розпадається, гіпертрофія простати). Залежно від особливостей патологічного процесу, в сечі можуть з'являтися свіжі і змінені еритроцити. Гематурія із переважанням змінених еритроцитів, характерна для наступних захворювань: гострий і хронічний гломерунефрит, інфаркт нирки, гіпернефрома, туберкульоз нирки, застійна нирка. Свіжі еритроцити в сечі з'являються частіше за все при пошкодженні ендотелію сечових шляхів і нирок (нирково-кам'яна хвороба, гострий цистит, злоякісні новоутворення, полікистоз, туберкульоз сечового міхура, травматичні пошкодження сечостатевих органів).

3. Епітеліальні клітини. Їх поява в сечі у великій кількості свідчить про порушення цілісності слизової оболонки сечовивідних шляхів унаслідок запальних процесів або травм.

4. Циліндри. Це білкові або клітинні зліпки канальців нирки, що містяться в нормальній сечі в невеликій кількості. Поява циліндрів в сечі в значній кількості – ціліндурія – явище патологічне. Циліндурія є достовірним показником органічного ураження нирок.

Розрізняють зернисті, воскоподібні і гіалинові циліндри Якщо поверхня циліндра вкрита форменими елементами крові, то такі циліндри залежно від вигляду називаються відповідно еритроцитарними, лейкоцитарними, эпітеліальними, Якщо налиплі на циліндр клітини піддалися розпаду, то такі циліндри називаються зернистими. Поодинокі в препараті гіалинові циліндри виявляються і у здорових людей, кількість їх збільшується при фізичному навантаженні. В значній кількості гіалинові циліндри виявляються практично при всіх захворюваннях нирок, що супроводжується протеїнурією (нефрит, пієлонефрит, нефротичний синдром).

Кількісне дослідження сечового осаду. В останній час все ширше застосовуються методи кількісного дослідження елементів сечового осаду – лейкоцитів, еритроцитів, циліндрів. Ці методи мають значну перевагу перед звичайними, оскільки дозволяють більш точно визначити початкові прояви ураження нирок і сечовивідних шляхів.

Методи кількісного дослідження елементів сечового осаду засновані на кількісній оцінці і визначенні співвідношення між окремими елементами (еритроцитами, лейкоцитами, циліндрами) в добовій кількості сечі (проба Каковського-Аддіса), в 1 мл сечі (проба Нечипоренко), або ж в кількості сечі, виділеною ниркою за 1 хвилину (проба Амбурже).

1.У здорової людини за добу може виділятися із сечею 2х106 лейкоцитів, 1х106 еритроцитів і до 2х104 циліндрів. За даними Ж.Амбурже, в нормальних умовах нирка здорової людини виділяє протягом 1 хвилини до 1000 еритроцитів, 2000 лейкоцитів і до 1-3 гіалинових циліндрів. В 1 мл сечі здорової людини міститься до 4000 лейкоцитів, до 1000 еритроцитів, циліндри, як правило, не виявляються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]