Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_obstezh_Pilieva_metod.doc
Скачиваний:
166
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
948.74 Кб
Скачать

Об'їм і послідовність дослідження

  1. Визначення швидкості осідання еритроцитів (ШОЕ)

  2. Визначення концентрації гемоглобіну.

  3. Визначення кількості еритроцитів.

  4. Обчислення кольорового показника.

  5. Визначення кількості лейкоцитів.

  6. Приготування мазків і підрахунок лейкоцитарної формули.

Методика і техніка забору крові

Забір крові слід проводити натщесерце, вранці, до прийому ліків і процедур. Кров одержують шляхом проколу шкіри долонної поверхні нігтьової фаланги IV пальця лівої кисті за допомогою стерильної голки скарифікатору. Заздалегідь місце уколу обробляють ватяним тампоном, змоченим по черзі спиртом, а потім ефіром. Щоб уникнути домішування до крові тканинної рідини не слід вдаватися до натискання на палець.

Визначення швидкості осідання еритроцитів (шое)

В апараті Панченкова

Принцип методу заснований на визначенні швидкості осідання еритроцитів крові, що знаходяться в скляному капілярі, протягом певного відрізка часу.

Техніка: капіляр Панченкова заздалегідь багато разів промивають 5% розчином лимоннокислого натрію, потім цей же розчин набирають в пробірку до мітки "Р" (50мм) і видувають в пробірку.

Тим же капіляром набирають 2 рази кров до мітки "К" або "О" (відповідає 100 мм) і видувають її в розчин, що міститься в пробірці (співвідношення розводящої рідини і крові 1 : 4 ).

Кров змішують, набирають в капіляр до мітки "0" і встановлюють строго вертикально в штатив. Через годину по висоті стовпчика плазми наголошується швидкість осідання еритроцитів в міліметрах: мм/година.

Клінічне значення. Фізіологічні коливання швидкості осідання еритроцитів (ШОЕ) у чоловіків складає 4-10 мм/година, у жінок – 4-14 мм/година (більш висока норма у жінок обумовлена великим вмістом в їх крові глобулінів і фібриногену, а також меншою кількістю еритроцитів). ШОЕ залежить від діаметра і об'єму еритроцитів, їх числа (збільшення уповільнює ШОЕ, зменшення - прискорює), вмісту в плазмі жовчних кислот і пігментів, в'язкості крові. Великий вплив на ШОЕ має зміна співвідношення різних фракцій білків крові і мукополісахаридів. Збільшення ШОЕ відбувається в менструальний період і при вагітності, під час травлення, при сухоїдінні і голодуванні при зловживанні білками у їжі, при введенні сироваток, вакцин.

Особливе діагностичне і прогностичне значення набувають зміни швидкості осідання еритроцитів при патології. При деяких захворюваннях дослідження ШОЕ в динаміці має не тільки діагностичне значення, але і допомагає судити про ефективність лікування, що проводиться. Різні патологічні стани можуть супроводжуватися як збільшенням, так і уповільненням ШОЕ.

Підвищення швидкості осідання еритроцитів зустрічається при багатьох інфекційно-запальних захворюваннях (ангіна, холецистит, пневмонія, туберкульоз, менінгіт); при гнійно-септичних процесах (абсцес, емпієма плеври, перитоніт, апендицит); ревматизмі, системному червоному вовчаку; захворюваннях нирок (нефрит); печінки (гепатити); інфаркті міокарду; хворобах крові (анемії, лейкоз); злоякісних новоутвореннях.

Уповільнення швидкості осідання еритроцитів (до 1-2 мм в годину) може визначатися при процесах, що ведуть до згущування крові (кахексія, серцево-судинна недостатність, обезводнення організму), а також при поліцитемії, деяких неврозах, епілепсії, алергічних захворюваннях, анафілактичному шоці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]