Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_obstezh_Pilieva_metod.doc
Скачиваний:
166
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
948.74 Кб
Скачать

Нормальні показники секреції шлунку

Секреція шлунку

Загальнкис - сть

Вільна

НСI

рН

Дебіт

HCI

Дебіт

вільн

НСI

Об'єми

шлунк.

соку

(в мл)

в титраційних одиницях

в ммоль

Натщесерце

до 40

до 20

до 2

до 1

до 50

Базальна

стимуляція

40-60

20-40

1,5-5,5

1-4

50 -100

Субмаксимальн.

стимуляція

гістаміном

(по Кею)

80-100

60-85

1,1-1,2

8-14

,5-12

100-140

З метою більш точного визначення показників кислотності шлункового вмісту останнім часом використовують метод вимірювання рН шлункового соку. Визначення рН проводиться за допомогою установки, що складається з рН-оливи, в яку вмонтовані електродні пари (сурм’яний і хлоросріблястий електроди) рН-зонда; В зонді проходять дроти, що забезпечують з'єднання реєструючого приладу з рН-метром. Зонд вводять через рот на глибину 55-60 см. так, щоб кінцева олива знаходилася в антрумі або нижньому полюсі шлунку. Реєстрацію проводять через кожні 10-15 хвилин за годину до і після вживання подразника (гістаміну). Динамічне дослідження може бути представлено графічно у вигляді ацидограми. В нормі рН шлункового вмісту в період нестимульованої секреції дорівнює 1,5 – 2,0, після вживання подразника – 1,2 – 1,7. Останніми роками для визначення рН одночасно з іншими параметрами (температура, тиск) використовують телеметричні дослідження за допомогою ендорадіозонду.

Визначення молочної кислоти. За відсутності в шлунковому вмісті вільної соляної кислоти визначають молочну кислоту. Для цього використовують якісну реакцію, принцип якої полягає в тому, що солі тривалентного заліза при взаємодії з молочною кислотою утворюють молочнокисле залізо – з'єднання жовто-зеленого кольору. Молочної кислоти в шлунковому вмісті здорових людей немає. Її поява в шлунку натщесерце може свідчити про сповільнену евакуацію шлункового вмісту і розвиток бродильних процесів, що супроводжуються розщеплюванням вуглеводів. Наявність молочної кислоти в шлунковому вмісті може бути також однією з ознак раку шлунку.

Мікроскопічне дослідження. Діагностична цінність мікроскопічного дослідження шлункового вмісту багато в чому залежить від кислотності шлункового соку. При мікроскопуванні нормального шлункового вмісту натщесерце звичайно знаходять тільки поодинокі лейкоцити, епітеліальні клітини і помірну кількість дріжджових грибків.

При різних патологічних процесах в шлунковому вмісті можуть з'являтися різноманітні елементи. Поява в шлунковому вмісті великої кількості лейкоцитів одночасно із слизом свідчить про запальний процес у слизовій оболонці шлунку. Циліндровий епітелій з'являється в шлунковому вмісті при зменшенні кількості або відсутності вільної соляної кислоти. Крім того, в застійному шлунковому вмісті (гастроентероанастомоз, пілоростеноз) можна зустріти крохмальні зерна, краплі жиру. рослинну клітковину, м'язові волокна, дріжджові грибки і сарцини; за відсутності вільної соляної кислоти в шлунковому вмісті нерідко знаходять палички молочнокислого бродіння.

Велике діагностичне значення має виявлення в шлунковому вмісті атипічних клітин.

Для визначення наявності крохмалю в шлунковому вмісті застосовують пробу з розчином Люголю. При додаванні до шлункового вмісту розчину Люголю у присутності крохмалю з'являється синє забарвлення. Краплі нейтрального жиру виявляються за допомогою судана III при визначенні червоного забарвлення шлункового вмісту після додавання до нього фарбника.

Для виявлення інших елементів в шлунковому вмісті готують нативні препарати, які досліджують спочатку під малим, а потім під великим збільшенням мікроскопа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]