Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Patofiziologiya_tvarin_A_J_Mazurkevich.pdf
Скачиваний:
194
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
2.92 Mб
Скачать

Частина IІІ

ПАТОФІЗІОЛОГІЯ ОРГАНІВ І СИСТЕМ

Тема 10 ПАТОФІЗІОЛОГІЯ СИСТЕМИ КРОВІ

Теоретичні положення

Розрізняють порушення транспортної (дихальна, обмінна, ре- гулююча, гомеостатична) і захисної функцій крові. Ці функції ре- алізуються за умови циркуляції крові в судинному руслі з визна- ченими, чітко регульованими швидкістю кровотоку, обємом, гід- ростатичним тиском, кількістю плазми з розчиненими у ній речо- винами і клітинами крові.

Дихальна функція крові забезпечується переважно еритроци- тами, що містяться у ній, з певною концентрацією гемоглобіну, захисна наявністю у крові лейкоцитів і ряду неклітинних суб- стратів. Порушення функції одного з компонентів (кровотворні органи, кров, органи і тканини, що є місцем руйнування елемен- тів крові і їх утилізації), як правило, позначається на стані всієї системи крові, хоча характер прояву порушення залежить від то- го, який саме компонент ушкоджений.

Зміна кількісного і якісного складу крові є не тільки наслід- ком патології системи крові, а й показником порушення функції інших органів і систем організму, що зумовлено функціональ- ними особливостями цієї системи. Так, порушення дихальної функції крові звичайно повязане з порушенням обєму крові, кількісного і якісного складу еритроцитів. Порушення кількіс- ного і якісного складу червоної крові може бути показником па- тології нирок, селезінки, а не тільки наслідком первинного по- рушення еритропоезу.

При порушенні загального обєму циркулюючої крові, як пра- вило, виникає порушення її функції, насамперед транспортної.

Розрізняють гіперволемію (збільшення маси крові) і гіповоле- мію (її зменшення) порівняно з нормоволемією (нормальним

107

обємом). Кожний вид порушення загального обєму крові супро- воджується зміною співвідношення обєму рідкої частини і клітин крові. У звязку з цим виділяють гіперволемію і гіповолемію прос- ту (без зміни співвідношення обєму плазми і клітин), олігоците- мічну (із зменшенням обєму клітин порівняно з обємом плазми) і поліцитемічну (із збільшенням клітинних елементів).

Якщо збільшення обєму крові навіть на 100 % не викликає істо- тних відхилень у життєдіяльності організму, то при зменшенні її обєму до 50 % розвиваються важкі розлади. Причому швидку кро- вовтрату тварини переносять важче, тому що не встигають спра- цювати захисно-компенсаторні механізми організму.

Зменшення кількості еритроцитів у периферичній крові з од- ночасним зменшенням вмісту в них гемоглобіну називається анемією. За механізмом розвитку розрізняють анемію постгемо- рагічну, гемолітичну і внаслідок гальмування еритропоезу. Останню поділяють на залізодефіцитну й ферментопатичну (вна- слідок порушення активності ферментів і коферментів, що беруть участь у синтезі пуринових і піримідинових основ, інших сполук, що утворюють мембрани й інші складові частини еритроцитів). Вид анемії залежить не тільки від характеру етіологічного чин- ника і його сили, а й від стану адаптаційно-компенсаторних мож- ливостей організму (табл. 7).

Таблиця 7. Анемії

Патоге-

 

 

Механізми

нетичні

Етіологія

Основні показники

компенсації

види

 

 

 

 

 

Пост-

Гостра після

Спочатку рівномірне зме-

Термінові: зву-

гемо-

швидкої втра-

ншення кількості еритро-

ження перифе-

рагіч-

ти значної кі-

цитів і гемоглобіну, ко-

ричних судин,

на

лькості крові

льоровий показник (КП)

прискорення

 

внаслідок

без змін (нормохромна

дихання і ро-

 

ушкодження

анемія), потім еритропе-

боти серця, ви-

 

судин

нія за рахунок «розведен-

хід депонованої

 

 

ня» крові рідиною, яка

крові в загаль-

 

 

надходить із тканин і тра-

не кровяне рус-

 

 

вного каналу, і руйнуван-

ло, перехід во-

 

 

ня еритроцитів. При по-

ди з тканин у

 

 

силенні кровотворення

кров. Віддале-

 

 

поява в крові незрілих і

ні: активізація

 

 

гіпохромних еритроцитів

еритропоезу

 

Хронічна вна-

Зменшення кількості ери-

Стимуляція

 

слідок повтор-

троцитів і вмісту в них ге-

еритропоезу,

 

них крово-

моглобіну. Кольоровий

посилення фу-

 

втрат

показник зменшується

нкцій серця і

 

 

Зявляються в крові пато-

дихання

 

 

логічні форми еритроцитів

 

108

Продовження табл. 7

Гемо-

Переважання

Значний гемоліз супрово-

Аналогічні для

літи-

процесів руй-

джується гемоглобінемією

хронічної пост-

чна

нування ерит-

на фоні зниження кілько-

геморагічної

 

роцитів над

сті еритроцитів, КП під-

анемії, знач-

 

процесами їх

вищується, спостерігаєть-

ною мірою за-

 

дозрівання,

ся гемолітична жовтяни-

лежать від ха-

 

дія токсинів,

ця, у крові зявляються

рактеру основ-

 

фізичних і біо-

патологічні форми ерит-

ної хвороби

 

логічних чин-

роцитів

 

 

ників, у тому

 

 

 

числі спад-

 

 

 

кових, імунна

 

 

 

несумісність і

 

 

 

т.ін.

 

 

Внаслі-

Порушення ре-

Виявляється залежно від

Визначаються

док

гуляції гемопое-

основної причини: дизрегу-

характером ос-

пору-

зу, дефіцит залі-

ляція внаслідок порушення

новного захво-

шення

за, інших плас-

функції гіпофізу, щитоподі-

рювання

еритро-

тичних матеріа-

бної залози, хвороб нирок;

 

поезу

лів, ферментопа-

залізодефіцитна характе-

 

 

тії, пригнічуюча

ризується ознаками нестачі

 

 

дія на росткову

заліза (гіпосидерексія, гіпо-

 

 

речовину кіст-

хромія, низький КП через

 

 

кового мозку фі-

значне зменшення рівня

 

 

зичних, хіміч-

гемоглобіну порівняно з

 

 

них і біологіч-

кількістю еритроцитів; ані-

 

 

них чинників

зоцитоз із значною кількос-

 

 

 

тю мікроцидів); В12 і фоліє-

 

 

 

водефіцитна гіперхромія,

 

 

 

зниження кількості гемо-

 

 

 

глобіну і еритроцитів, проте

 

 

 

КП підвищений, у мазках є

 

 

 

патологічні форми еритро-

 

 

 

цитів (пойкілоцитоз, анізо-

 

 

 

цитоз, гіперхромія), змен-

 

 

 

шення кількості ретикуло-

 

 

 

цитів, наявність у крові

 

 

 

мегалобластів і мегалоци-

 

 

 

тів, у тому числі з вклю-

 

 

 

ченнями в них тілець Жол-

 

 

 

лі, кілець Кабота, еритро-

 

 

 

цитів з базофільною пунк-

 

 

 

туацією

 

Постгеморагічна анемія розвивається внаслідок гострої і хро- нічної крововтрати і, відповідно, буває гострою і хронічною.

Характер і сила захисно-пристосувальних реакцій при гост- рій і хронічній формах постгеморагічної анемії різні, а отже, і прояви їх неоднакові. Так, за гострої крововтрати для підтри- мання достатнього гідростатичного тиску в судинному руслі,

109

здійснення обміну між кровю і тканинами збільшується частота серцевих скорочень, звужуються периферичні судини, у загаль- ний кровоток надходить вода з тканин, а також депонована кров, крім того, збільшується кількість функціонуючих клітин крові. За рахунок посилення дихання, збільшення швидкості кровотоку організм справляється деякою мірою з гіпоксичним станом. Надалі посилюється гемоліз частини еритроцитів. Цьо- му сприяють сильне розведення крові водою, що надходить, зро- стання швидкості кровотоку і посилення функції фагоцитів се- лезінки та печінки. Гемопоетини, що утворюються внаслідок руйнування еритроцитів, стимулюють функцію еритроцитарного паростка кісткового мозку, і, як результат, у периферичній крові збільшується кількість еритроцитів. Одночасно змінюються їх якісні показники: зявляються незрілі клітини із залишками яд- ра (регенераторна анемія), а також із змінами форми (пойкіло- цитоз), розмірів (анізоцитоз) і природного забарвлення (анізох- ромазія). Окремі еритроцити, що мають слабку мембрану, при фарбуванні мазка набувають синього забарвлення (поліхрома- зія). Отже, після гострої крововтрати розвивається нормохромна анемія регенераторного типу (з переліченими якісними змінами еритроцитів).

При повторних крововтратах (виразка шлунка, геморагічний діатез та ін.) втрачається надлишок заліза, а це зумовлює розви- ток залізодефіцитної анемії і супроводжується гіпохромією (наяв- ність у мазку еритроцитів, бідних на гемоглобін) і мікроцитозом (наявність у мазку еритроцитів зменшених розмірів). При цьому найчастіше пригнічується еритропоез, і така анемія стає гіпо- і навіть арегенераторною.

Гемолітична анемія розвивається, коли процеси руйнування еритроцитів переважають над процесами їх утворення. Причиною цього виду анемії можуть бути різні фізичні, хімічні та біологічні чинники, що викликають ослаблення і руйнування мембран ери- троцитів. Це спадкові чи набуті порушення обміну речовин, які призводять до порушення структури мембрани і строми еритро- цитів або молекули гемоглобіну.

Від швидкості і характеру перебігу таких анемій залежить ка- ртина крові. При масовому руйнуванні еритроцитів різко знижу- ється дихальна функція крові з розвитком гіпоксії і виникненням термінових і віддалених механізмів захисту (прискорення дихан- ня, серцебиття, далі посилення гемопоезу і т.ін.). У крові цир- кулює надлишок гемоглобіну, що вийшов з еритроцитів (гемогло- бінемія), сполученого з гаптоглобуліном. Частина не звязаного з гаптоглобуліном гемоглобіну проходить через нирковий фільтр і виділяється із сечею (гемоглобінурія). Одночасно в печінці поси-

110

люються процеси жовчоутворення з гемоглобіну, що призводить до розвитку гемолітичної жовтяниці.

За тривалої гемолітичної анемії частина гемоглобіну, погли- неного клітинами макрофагоцитарної системи, розщеплюється в них до гемосидерину, що викликає реактивне розростання спо- лучної тканини в органах, багатих на макрофагоцити (селезінка, печінка, нирки, кістковий мозок) з наступним порушенням функ- ції цих органів. Відкладення гемосидерину в клітинах називаєть-

ся гемосидерозом.

Отже, на більш ранніх стадіях гемолітичної анемії виникають зміни у складі крові (гемоглобінемія, гіпоксемія, еритропенія, жо- втяниця) і сечі (гемоглобінурія). При хронічному перебігу можли- ві структурні порушення в органах, багатих на макрофагоцити (гемосидероз, розростання сполучної тканини).

Із анемій, які виникають внаслідок гальмування еритропоезу,

у ветеринарній практиці найчастіше зустрічається залізодефі- цитна, що розвивається у разі переважання використання і втра- ти заліза в організмі над його надходженням. Особливо яскраво це виявляється у новонароджених поросят та ягнят, які ссуть молоко матерів, бідне на залізо. Характерним для цього виду анемій є зниження вмісту гемоглобіну в крові. Кількість еритро- цитів знижується меншою мірою, ніж рівень гемоглобіну, однак вони не завжди є повноцінними через порушення процесів ерит- ропоезу, а також недовговічні, якісно змінені (пойкілоцитоз, гіпо- хромія тощо).

Анемія В12 і фолієво-дефіцитна повязана з порушенням синте- зу нуклеїнових кислот внаслідок нестачі в організмі ціанкобала- міну (вітамін B12) і фолієвої кислоти. При цьому порушується процес поділу клітин, насамперед розмноження і дозрівання ери- троцитів на ранній стадії. У периферичній крові зявляються ме- галобласти, макроцити, поліхроматофіли з високим вмістом гемо- глобіну. Вони здебільшого недовговічні і швидко руйнуються. Водночас внаслідок порушення еритропоезу у крові зявляються багато дегенеративно змінених еритроцитів (анізоцитоз, пойкіло- цитоз, гіперхромазія, поліхромазія), а також еритроцити з вклю- ченнями у вигляді кілець Кабо, тілець Жоллі.

Збільшення кількості еритроцитів у крові з одночасним збіль- шенням вмісту в них гемоглобіну називається еритроцитозом. Він буває абсолютним і відносним. Причиною абсолютного еритроци- тозу є посилення еритропоезу під впливом різних чинників, що підвищують рівень еритропоетинів (порушення нейрогуморальної регуляції при гіпоксії і т.ін.). Відносний еритроцитоз виникає

111

внаслідок зневоднення організму. При цьому зменшується зага- льний обєм крові, але кількість еритроцитів у ній збільшується.

Еритроцитоз треба відрізняти від еритремії системного за- хворювання крові пухлинної природи, яке супроводжується не- зворотною гіперплазією клітин червоного кісткового мозку (ерит- роцитарного паростка).

Порушення захисної функції крові можливі при порушенні лейкопоетичної функції гемопоетичної тканини, а також зміні кількісного і якісного складу лейкоцитів у периферичній крові під впливом різних чинників фізичної, хімічної, біологічної при- роди.

Порушення лейкопоезу включає порушення функцій лейкопо- етичної тканини, а також дозрівання лейкоцитів у кровотворних органах. Порушення функції лейкопоетичної тканини, у свою чергу, може зумовлювати посилення або пригнічення лейкопоезу, а також вироблення патологічно змінених лейкоцитів.

Посилення лейкопоезу виникає як закономірна реакція у від- повідь на дію інфекційних агентів, інших біологічних, хімічних та фізичних чинників, під впливом яких виробляються лейкопое- тини, що стимулюють проліферацію клітин кісткового мозку і їх диференціацію у зрілі лейкоцити. Залежно від характеру етіоло- гічного чинника гіперплазії піддаються різні клітини кісткового мозку. Так, під впливом ендотоксинів стрептококів і стафілококів збільшується вироблення нейтрофілопоетинів і, відповідно, при- скорюється диференціювання нейтрофілів.

Під впливом комплексу антиген антитіло активізується ди- ференціювання еозинофілів, під дією збудників туберкульозу, бруцельозу базофілів.

Показником і наслідком посилення лейкопоезу є лейкоцитоз підвищення кількості лейкоцитів у крові.

Посилення лейкопоезу можливе і під впливом ряду канцеро- генних чинників, що викликають мутацію генів або порушення епігеномної регуляції розмноження клітинних елементів крові. Це призводить до безмежного розмноження лейкоцитів, які над- ходять у периферичну кров і створюють картину, характерну для лейкозу.

Пригнічення лейкопоезу виникає під впливом деяких хі- мічних, фізичних та біологічних чинників, при порушенні ней- рогуморальної регуляції лейкопоезу (зменшення вироблення лейкопоетинів), а також при нестачі окремих пластичних речо- вин (голодування), ураженні клітин-попередниць лейко- і лім- фопоезу.

112

Показником і наслідком пригнічення лейкопоезу є лейкоцито- пенія зменшення кількості лейкоцитів у крові.

Вироблення патологічно змінених лейкоцитів можливе вна-

слідок трансформації лейкопоетичної тканини, переважно при пухлинних процесах, а також порушеннях структури та обміну в самих лейкоцитах спадкоємного характеру.

Патологічно змінені лімфоцити є однією з причин аутоімунних реакцій в організмі.

Кількісні зміни лейкоцитів у крові характеризуються збіль-

шенням (лейкоцитоз) чи зменшенням (лейкоцитопенія) кількості лейкоцитів, порушенням співвідношення різних видів, у тому чи- слі зрілих і незрілих їх форм. Якісні зміни лейкоцитів виявля- ються у вигляді дегенеративних змін їх.

Лейкоцитоз це збільшення загальної кількості лейкоцитів в одиницях обєму крові (абсолютний) чи переважне збільшення кількості окремих видів їх (відносний еозинофілія, нейтрофі- лія, лімфоцитоз).

Лейкоцитоз, що виникає як наслідок реактивної гіперплазії лейкопоетичної тканини при різних патологічних процесах, що супроводжуються підвищенням активності всіх лейкоцитів чи окремих форм їх, свідчить про підвищення захисних сил організ- му. Водночас лейкоцитоз, що виникає при лейкозі, здебільшого не сприяє цьому, оскільки більшість молодих лейкоцитів недовгові- чні, дегенеративні і не забезпечують високу резистентність та ре- активність організму.

Оцінювання порушень співвідношення зрілих і незрілих форм лейкоцитів у периферичній крові тварин за різних станів має ве- лике клінічне значення, так само як і порушення процентного співвідношення різних форм лейкоцитів у лейкограмі. Так, якщо при виведенні лейкограми встановлена зміна співвідношення молодих і зрілих нейтрофілів у бік збільшення кількості перших і паличкоядерних форм їх на фоні незмінної кількості сегменто- ядерних, то говорять про ядерне зрушення вліво, або регенерати- вне зрушення. Воно, як правило, свідчить про посилення лейко- поезу і підвищення захисної функції крові і буває слабким, помір- ним і сильним, або гіперрегенеративним. При збільшенні відсот- ка сегментоядерних нейтрофілів при незмінному стані паличко- ядерних і юних (метамієлоцитів) говорять про ядерне зрушення вправо. Клінічне значення має зміна процентного співвідношен- ня різних форм лейкоцитів у лейкограмі на фоні абсолютного лейкоцитозу (наприклад, базофілія, еозинофілія, нейтрофілія, лімфоцитоз, моноцитоз).

113

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]