Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Организ.и методика учета.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

5. Метод організації бухгалтерського обліку

Реалізація методу організації бухгалтерського обліку супроводжується застосуванням таких методів, як моделювання, проектний, графічний, аналітичний, спостереження, розрахунковий, сітьовий, експертних оцінок, нормативно-правового забезпечення тощо. Найбільш поширеними є проектний і графічний методи на основі прийомів методу моделювання.

Метод моделювання означає побудову таких моделей, які відбивають реально існуючі облікові, контрольні та аналітичні процеси, що відповідають обсягам і характеру робіт, структурній побудові апарату, який здійснює облік, контроль і аналіз, інформаційне, організаційне, технічне, правове та математичне забезпечення. При цьому застосовуються найрізноманітніші моделі: економіко-математичні, імітаційні, статистичні, динамічні тощо. Моделі можуть бути двох форм: матричні, математичні формули.

Моделювання є одним із найдавніших прийомів організації бухгалтерського обліку, контролю та аналізу.

Конкретною формою вираження моделі організації бухгалтерського обліку, контролю та аналізу є проект організації, який являє собою інструктивно-методичний документ.

Проектний метод - це докладна розробка точного порядку, організаційних форм і прийомів здійснення облікового, контрольного або аналітичного процесів, праці виконавців з метою забезпечення найбільшої раціональності та ефективності їх функціонування. Проект складають на основі діючих та обов’язкових для підприємств, установ і організацій нормативних документів з урахуванням конкретних умов і особливостей. Під час розробки проекту уточнюють систему організації управління, ступінь механізації та автоматизації.

Розробка проектів — робота трудомістка. Розробку проектів здійснюють спочатку в окремих топологічних підрозділах — кошти, розрахунки, основні засоби, матеріали тощо. Часто бухгалтерія має саме такий структурний поділ.

В організації бухгалтерського обліку, контролю та аналізу широко застосовують графічний метод. Графік застосовують для наочного вираження кількісної залежності різних явищ та пов’язаних з ними процесів. У виробничих умовах графік — це доклад­ний розклад за днями, годинами і хвилинами відповідного плану роботи, один із найважливіших елементів організації бухгалтерського обліку, контролю та аналізу. За його допомогою унаочнюють взаємозв’язок елементів та об’єктів організації. Графічний метод організації облікових, контрольних та аналітичних робіт значно полегшує процес проектування, скорочує обсяги технічних робіт та проектної документації. Робота за графіками сприяє не тільки поліпшенню організації обліку, контролю та аналізу, а й зміцнює дисципліну, скорочує строки виконання робіт та подання результатної інформації — звітності.

Для організації робіт за графіком, наприклад бухгалтерського обліку, необхідно скласти перелік робіт за ходом облікового процесу (первинний облік — документування, поточний облік — реєстрація у системі рахунків, підсумковий облік — складання звітності, звітних форм); розробити схему інформаційних зв’язків; скласти графіки (календаризовані плани робіт виконавців); обговорити графіки та визначити строки виконання робіт; погодити обсяги і строки виконання робіт з відповідними виконавцями; затвердити графіки (надати їм нормативного характеру).

Для організації бухгалтерського обліку, контролю та аналізу застосовують різні види графіків: текстові і символьні; табличні і сітьові; матричні і лінійні; структурні, таблично-текстові, таблично-стрічкові, таблично-символьні і т. ін.

При організації бухгалтерського обліку, контролю та аналізу широко використовують графіки у вигляді організаційно-струк­турних схем, оперограм, документограм, функціограм, хронограм, документообороту, документо-потоків тощо.

Досвід організації робіт з управління підтверджує, що застосування при організації бухгалтерського обліку, контролю та аналізу сітьових графіків є дуже вигідним. Річ у тім, що сітьові графіки дають змогу оцінити недоробки з позиції кінцевого результату, чіткіше визначити обсяг робіт як сукупність.

Для вивчення стану обліку, контролю та аналізу, перспектив подальшого розвитку їх широко застосовують анкетний метод. Суть його стосовно організації бухгалтерського обліку, контролю та аналізу полягає в тому, що спочатку складають опитувальний листок, котрий містить перелік запитань, відповіді на які є вихідним емпіричним матеріалом для узагальнення.

При організації технології облікового, контрольного та аналітич­ного процесів, роботи виконавців та інших об’єктів широко застосовують метод експертних оцінок, який дає змогу з різних варіантів вибрати оптимальний.

Організація бухгалтерського обліку має бути такою, щоб забезпечити мінімальний шлях збирання й обробки інформації: мінімальну кількість операцій і документів, максимальну ефективність праці виконавців.