Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_km_-_1.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Вища освіта і болонський процес

Навчальна дисципліна «Вища освіта і Болонський процес» була запроваджена в якості нормативної для студентів магістратури, аспірантів (ад’юнктів) наказом Міністерства освіти і науки України від 21.05.2004 № 414. Це пов’язано з комплексом заходів, спрямованих на євроінтеграцію України.

Базовими знаннями в процесі вивчення навчальної дисципліни є курс «Педагогіка вищої школи», а також існують міждисциплінарні зв’язки з навчальними дисциплінами «Методика викладання та педагогічна майстерність» та «Правове регулювання вищої освіти в Україні».

Навчально-методичне і науково-методичне забезпечення: опорні конспекти лекцій, рекомендовані нормативно-правові документи, навчальні посібники, наукові статті.

Мета навчальної дисципліни: інформування про основні нормативно-правові акти, документи, принципи Болонського процесу, особливості їх впровадження в Україні, новітні технології навчання в умовах кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

У результаті вивчення даної навчальної дисципліни студенти повинні знати:

  • сучасні євроінтеграційні процеси;

  • основні етапи формування європейського освітнього простору, цілей (завдань), принципів та положень Болонського процесу як засобу інтеграції і демократизації вищої освіти країн Європи та їхній вплив на розвиток вищої освіти України;

  • основні завдання Болонського процесу;

  • основні структурні елементи та функції Європейської кредитно-трансферної системи (ECTS - ЄКТС);

  • основні положення Національної рамки кваліфікацій України.

вміти:

  • аналізувати основні тенденції формування національної системи, структуру кваліфікацій та їх адаптацію до європейського простору вищої освіти;

  • розуміти підходи, методи оцінки якості вищої освіти, діагностику рівня професійної компетентності фахівців;

  • володіти здатністю мати незалежне судження про пов’язані між собою проблеми запровадження в Україні елементів Болонського процесу.

Основні терміни дисципліни

Академічна мобільність – система заходів, що забезпечують право учасників навчально-виховного процесу на викладання, навчання чи стажування в іншому вищому навчальному закладі (науковій установі) на території України чи поза її межами для опанування освітньої програми або її частини та/або здійснення наукової діяльності тощо.

Кредит - відповідно до додатку 1 Конвенції Ради Європи та ЮНЕСКО про визнання кваліфікації з вищою освітою - точно документована мінімальна умовна одиниця вимірювання «вартості» будь-якої із складових навчальної програми (навчального навантаження), виконаної студентом.

Заліковий кредит - одиниця виміру навчального навантаження, необхідного для засвоєння змістових модулів або блоку змістових модулів.

Модуль - це задокументована завершена частина освітньо-професійної програми (навчальної дисципліни, практики, державної атестації), що реалізується відповідними формами навчального процесу.

Змістовий модуль - це система навчальних елементів, що поєднані за ознакою відповідності певному навчальному об’єктові.

Нормативні змістові модулі – обов’язкові для вивчення елементи, необхідні для виконання вимог нормативної частини освітньо-кваліфікаційної характеристики. Сукупність нормативних змістових модулів визначає нормативну складову індивідуального навчального плану студента.

Вибіркові змістові модулі - змістові модулі варіативної частини освітньо-кваліфікаційної характеристики, які надають можливість здійснювати підготовку за спеціалізацією певної спеціальності, сприяють академічній мобільності і поглибленій підготовці за напрямами, визначеними характером майбутньої професійної діяльності.

Кредитно-модульна система організації навчального процесу (КМСОНП) - це модель організації навчального процесу, яка ґрунтується на поєднанні модульних технологій навчання та залікових освітніх одиниць (залікових кредитів).

Трансфер кредитів - «перенесення кредитів», тобто їх визнання за період навчання в інших ВНЗ, де було задокументовано ці кредити;

Інформаційний пакет - загальна інформація про університет, назва напрямів, спеціальностей, спеціалізацій, анотації (змістові модулі) із зазначенням обов’язкових і вибіркових курсів, методики і технологій викладання, залікові кредити, форми та умови проведення контрольних заходів, система оцінювання якості освіти тощо.

Індивідуальний навчальний план студента - обліковий документ, що формується студентом з переліку нормативних та вибіркових змістових модулів, визначених освітньо-професійною програмою підготовки фахівців.

Distance learning - програми заочного (дистанційного навчання);

Doctor (Phd) - найвищий освітній рівень і науковий ступінь доктора філософії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]