Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_km_-_1.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Прокурорський нагляд

7

Одним з основних обов’язків нашої держави є забезпечення прав та свобод людини і громадянина. Права і свободи людини і громадянина та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Чільне місце в системі механізмів захисту прав і свобод людини займає одна з функцій органів прокуратури, якою виступає прокурорський нагляд. Адже прокурорський нагляд - це специфічна діяльність державних органів прокуратури, яка здійснюється від імені України та полягає в перевірці точності додержання Конституції України і виконання законів, які діють на її території. Змістом цієї діяльності є: 1. Виявлення фактів порушення Конституції та вимог законів. 2. Установлення винних у правопорушеннях. 3. Ужиття заходів щодо усунення порушень закону і поновлення порушених прав. 4. Притягнення в установленому законом порядку до відповідальності осіб, які порушили закон.

Прокурорський нагляд як вид державної діяльності прокурора - це проведення перевірок додержання і застосування Конституції України й усіх законів, що діють на території України. Прокурорський нагляд як галузь юридичної науки означає суму знань про законодавство, що регулює діяльність прокурорів щодо здійснення нагляду, його форми, засоби й методи, проблеми забезпечення ефективності цієї діяльності. Як наука прокурорський нагляд тісно пов'язаний з кримінальним, цивільним, господарськими процесами, криміналістикою та іншими галузями юридичної науки.

Прокурорський нагляд як навчальна дисципліна - це частина освітянської програми вищих і середніх юридичних навчальних закладів. За змістом вона поділяється на Загальну й Особливу частини. У Загальній частині розглядаються завдання, функції, принципи прокурорського нагляду, система органів прокуратури, повноваження прокурорів та ін. В Особливій частині розглядаються особливості здійснення прокурорського нагляду при виконанні функцій, специфіка реагування прокурорів на різні види правопорушень.

Функціонування органів прокуратури в Україні пов’язане з діяльністю органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів України, адвокатури, суду. Саме тому дана дисципліна має взаємозв’язок з такими дисциплінами як: «Кримінальний процес України», «Судові та правоохоронні органи України», «Цивільний процес України», «Адвокатура» тощо.

На опанування даної навчальної дисципліни навчальним планом передбачено 72 години, з них: 6 годин - лекції, 6 годин - семінарські заняття, 58 годин – самостійна робота студентів. Формою підсумкового контролю є залік.

Перелік нормативних актів та літератури подається в цілому до усіх тем курсу.

Готуючись до семінарських занять слухачам необхідно, перш за все, ознайомитися з Конституцією України, в якій закладені основні засади щодо функціонування органів прокуратури в державі. Після цього слід ретельно проаналізувати положення Закону України "Про прокуратуру", де, в тому числі, відмічено, що для виконання прокурорсько-наглядових функцій прокурор наділяється певними повноваженнями. Повноваження прокурора - це обсяг прав і обов'язків, які отримує прокурор для здійснення наглядових функцій. Законом "Про прокуратуру" передбачено значний обсяг таких повноважень. Ряд повноважень прокурора встановлюється також нормами КПК, ЦПК, ГПК, Законом "Про оперативно-розшукову діяльність" та іншими. Правові засоби прокурорського нагляду тісно пов'язані з повноваженнями прокурора.

Засвоївши матеріал курсу, слухачі повинні знати:

  • завдання проку­рорського нагляду;

  • систему органів прокуратури, їх повноваження;

  • правові засади, принципи організації та діяльності органів прокуратури, функції прокуратури;

  • особливості здійснення прокурорського нагляду в окремих напрямках діяльності.

Вміти:

- вірно тлумачити та застосовувати норми чинного законодавства, що встановлюють засади здійснення прокурорського нагляду в Україні;

- використовувати у практичній діяльності норми законів України та міжнародних угод, які регламентують вказану діяльність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]