Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_km_-_1.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Актуальні проблеми кримінального права

5

Навчальна дисципліна “Актуальні проблеми кримінального права” має своїм завданням поглиблення і розширення знань студентів по найбільш актуальним проблемам застосування кримінального законодавства як по Загальній, так і по Особливій частинах кримінального права. Вивчення даної дисципліни має за мету формування у майбутніх фахівців глибоких теоретичних і практичних знань щодо використання їх у подальшій професійній діяльності.

Слід зазначити, що коло найбільш актуальних проблем кримінального права України не залишається постійним і у подальшому може визначатися різноманітними чинниками. Крім того, дисципліна “Актуальні проблеми кримінального права” передбачає необхідність ознайомлення з кримінальним законодавством інших країн на предмет з’ясування особливостей законодавчого закріплення певних понять, категорій та інститутів кримінального права і формування особистої думки щодо досконалості механізмів правового регулювання. Досягнення цієї мети вимагає опрацювання не тільки рекомендованих, а й додаткових нормативних актів і літератури.

Метою дисципліни є: поглиблене знання законодавчих та теоретичних проблем Загальної та Особливої частин кримінального права; з’ясування спірних питань щодо кваліфікації злочинів (як по загальних питаннях кваліфікації, так і по кваліфікації окремих складів злочинів); вміння тлумачення закону про кримінальну відповідальність та положень постанов Пленуму Верховного Суду України та Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ; поглиблення навиків відмежування злочинів від суміжних.

Завдання вивчення дисципліни полягає у набутті студентами знань, умінь і здатностей (компетенцій) правильно кваліфікувати злочини; вирішувати завдання професійної діяльності з обов’язковим урахуванням змін та доповнень до кримінального законодавства України.

У структурно-логічній схемі навчання дисципліна «Актуальні проблеми кримінального права» вивчається після вивчення дисципліни «Кримінальне право» та основних дисциплін професійно-орієнтованого циклу, коли майбутні фахівці мають достатнє уявлення щодо умов їхньої майбутньої професійної діяльності. Це забезпечує можливість викладання дисципліни «Актуальні проблеми кримінального права» з урахуванням професійної орієнтації студентів.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати:

  • основні положення про актуальні питання кримінального права;

  • особливості правильного застосування норм кримінального права під час здійснення кримінального судочинства;

  • сучасні методи дослідження і аналізу проблем кримінального права в роботі органів досудового розслідування, прокуратури і суду;

  • правила кваліфікації інститутів Загальної та Особливої частин кримінального прав.;

вміти:

  • ефективно використовувати положення закону про кримінальну відповідальність при кваліфікації злочинів;

  • ставити завдання та організувати наукові дослідження з визначення проблемних ситуацій, пов’язаних із застосуванням органами дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду норм кримінального права;

  • обґрунтовувати рішення щодо оцінки діяння з ознаками злочину;

  • правильно застосовувати норми кримінального права під час здійснення кримінального судочинства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]