Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_km_-_1.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Інформаційне право 9

Останнім часом спостерігається невпинне розширення сфери застосування сучасних інформаційних технологій практично у всіх галузях, у тому числі у правозастосовчій діяльності. Інформаційне право як комплексна галузь права і одночасно міжгалузева юридична наука є теоретичним та методологічним підґрунтям комплексного ефективного застосування інформаційних технологій в юридичній діяльності.

Комплексність інформаційного права полягає у тому, що ця галузь регулює відносини, що виникають при виробництві, передачі, обробці, розповсюдженні, пошуку, отриманні і використанні інформації, тобто практично у всіх областях людської діяльності, пов’язаною з інформацією чи з діяльністю в інформаційній сфері. Інформаційне право як галузь права має свій предмет правового регулювання - інформаційні відносини і свої принципи, чітко обмежену сферу правового регулювання – інформаційну сферу.

На відміну від інших галузей права тут, крім традиційних методів, застосовуються також методи правової інформатики і правової кібернетики, особливо при дослідженні основних об’єктів інформаційних правовідносин. Застосування методів інформатики і кібернетики як наук пояснюється необхідністю вивчення фізичних особливостей і властивостей об’єктів інформаційних відносин – інформації, інформаційних технологій і засобів їх забезпечення, інформаційних процесів. Це дозволяє встановлювати юридичні особливості і властивості об’єктів інформаційних правовідносин і, в результаті, здійснювати ефективне правове регулювання таких відносин. Особливо це стосується регулювання інформаційних відносин у віртуальному середовищі Інтернет, в системах електронного документообігу, тощо.

Інформаційне право як міжгалузева юридична наука вивчає інформаційну сутність (інформаційну будову) права як складну соціальну систему.

Актуальність дисципліни «Інформаційне право» та необхідність її вивчення визначається ще й тим, що ця дисципліна є правовим підґрунтям інформаційного суспільства XXI століття, яке сьогодні активно розбудовується як в окремих країнах, так і в рамках міжнародного співтовариства.

Мета та завдання начальної дисципліни:

- отримати комплекс знань про систему інформаційного права, його сутність, поняття та зміст в умовах розбудови інформаційного суспільства в Україні;

- розглянути основні поняття та об’єкти інформаційного права.

Після вивчення навчальної дисципліни студенти повинні:

Знати:

- що собою являють такі поняття, як: «інформаційний простір», «об’єкти інформаційного права», «інформаційні ресурси», «джерела інформаційного права», «інформаційно-правові норми і інформаційні правовідносини», «суб’єкти інформаційних правовідносин» тощо;

- права та обов’язки учасників інформаційних відносин;

- права людини і захист персональних даних, конфіденційну інформацію та державну таємницю;

- особливості правового регулювання інформаційних відносин в сфері масової інформації, в бібліотечній та архівній справах;

- правові проблеми глобальної мережі Інтернет та Державну політику і державне управління в інформаційній сфері.

Вміти:

- застосовувати на практиці права та обов’язки учасників інформаційних відносин;

- вирішувати правові проблеми, пов’язані з поширенням глобальної мережі Інтернет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]