Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_km_-_1.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Судова влада в україні

6

Одним з основних обов’язків нашої держави є забезпечення прав та свобод людини і громадянина. Права і свободи людини і громадянина та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. А основним правовим засобом захисту цих прав і свобод є суд (ст. 55 Конституції).

А відтак для кожної людини важливо мати доступ до правосуддя і реалізувати своє право на звернення до суду за захистом та відновленням порушених прав. Суд же при цьому має бути неупередженим і приймати законні та справедливі рішення. Здійснюючи правосуддя, він діє на засадах законності, забезпечення кожному права на правову допомогу, гласності судового процесу, апеляційного та касаційного оскарження рішень тощо.

Здійснення в Україні судово-правової реформи та прийняття в її руслі Закону України "Про судоустрій і статус суддів" засвідчили концептуально новий підхід до визначення системи судів загальної юрисдикції, статусу судді, порядку формування суддівських кадрів та здійснення суддівського самоврядування і регулювання інших питань, пов'язаних із судочинством.

Метою дисципліни «Судова влада в Україні» є вивчення проблемних питань здійснення правосуддя на засадах верховенства права, забезпечення кожному права на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, які гарантують Конституція та закони України, а також міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Засвоєння курсу «Судова влада в Україні» дозволить більш глибоко усвідомити, що для кожної людини у правовій державі передусім важливо мати доступ до правосуддя і можливість вільно, швидко, безперешкодно реалізовувати своє право на судовий захист. Важливо, щоб суд, розглядаючи будь-який конфлікт, був неупередженим і здатним прийняти справедливе та законне рішення.

Конституцією України кожній людині гарантовано право звернутися до суду для захисту своїх конституційних прав і свобод. Конституція має найвищу юридичну силу, а її норми є нормами прямої дії. Це зобов'язує суди при розгляді конкретних справ керуватись насамперед нормами Конституції України.

Функціонування судової влади в Україні пов’язане з діяльністю органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів України, адвокатури. Саме тому дана дисципліна має взаємозв’язок з такими дисциплінами як: «Кримінальний процес України», «Судові та правоохоронні органи України», «Цивільний процес України», «Адвокатура» тощо.

На опанування даної навчальної дисципліни навчальним планом передбачено 72 години, з них: 6 годин - лекції, 6 годин - семінарські заняття, 58 годин – самостійна робота студентів. Формою підсумкового контролю є залік.

Перелік нормативних актів та літератури подається в цілому до усіх тем курсу.

Готуючись до семінарських занять слухачам необхідно, перш за все, ознайомитися з Конституцією України, в якій закладені основні засади щодо функціонування судової влади в державі. Після цього слід ретельно проаналізувати положення Закону України "Про судоустрій і статус суддів", де, в тому числі, відмічено, що суди зобов'язані своєчасно й дієво захищати ці права та свободи шляхом розгляду цивільних, господарських, адміністративних, кримінальних справ і справ про адміністративні правопорушення. Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Суд не може відмовити у правосудді, якщо особа вважає, що її права і свободи порушені або створюються перешкоди для їх реалізації чи мають місце інші порушення прав і свобод.

Відмова суду у прийнятті позовних та інших заяв, скарг, оформлених відповідно до чинного законодавства, є порушенням права на судовий захист, яке, згідно зі ст. 64 Конституції України, не може бути обмежене.

Засвоївши матеріал курсу, слухачі повинні знати:

- поняття судової влади та завдання суду;

- поняття та значення засад (принципів) організації судової влади по здійсненню правосуддя в Україні;

- організаційні основи системи судів загальної юрисдикції;

- загальні положення статусу судді, народного засідателя та присяжного;

- загальні засади суддівського самоврядування.

вміти:

- вірно тлумачити та застосовувати норми чинного законодавства, що встановлюють засади функціонування судової влади в Україні;

- використовувати у практичній діяльності норми законів України та міжнародних угод, які регламентують вказану діяльність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]