Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПЗ курс лекцій 1частина.doc
Скачиваний:
795
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Висновки

Таким чином, метод виступає як упорядкований спосіб діяльності з досягнення навчально-виховних завдань. При цьому методи проведення занять у системі інформаційно-пропаган-дистського забезпечення (це – різноманітні дії військового педагога, які допомагають об’єктам навчання засвоїти пропонуємий матеріал, сприяють активізації навчального процесу) і учіння (засвоєння знань, формування навичок і умінь об’єктами навчання) тісно пов’язані між собою і знаходяться в активній взаємодії. Отже, поняття „метод органічно включає в себе:

1. Навчальну роботу керівника (викладання).

2. Навчально-пізнавальну діяльність об’єктів навчання (учіння).

3. Специфіку їх роботи щодо досягнення цілей інформаційно-пропагандиського забезпечення.

Науковий термін „метод навчання означає спосіб спільної діяльності суб’єктів і об’єктів навчання, що спрямована на оволодіння знаннями, навичками та уміннями, різнобічний розвиток розумових і фізичних здібностей військовослужбовців, формування у них якостей, необхідних для виконання службових обов’язків.

Контрольні питання та завдання

  1. Основні методи проведення занять у системі гуманітарної підготовки.

  2. Фактори підвищення уваги аудиторії.

  3. Сутність активних методів викладення матеріалу під час занять з гуманітарної підготовки.

  4. Які складові елементи гри ви знаєте?

  5. Наведіть приклади активних методів викладання матеріалу.

Список використаної літератури

  1. Концепція гуманітарного і соціального розвитку у Збройних Силах України. Затверджена Указом Президента України від 12 січня 2004 року, № 28/2004 // Народна армія. – 2004. – 4 лютого.

  2. Концепція національного виховання // Рідна школа, 1995. – №6. – С.18-25.

  3. Основы педагогического мастерства / Под ред.. И.А. Зязюна – М., 1989. – 302 с.

  4. Педагогика: педагогические теории, системы, технологии: Учеб. пособие / С.А.Смирнов, И.Б.Котова, Е.Н.Шиянов и др. / Под ред. С.А.Смирнова. – М.: Изд. центр “Академия”, 1998. – 512 с.

  5. Беспалько В.П. Педагогика и прогрессивные технологии обучения. – М.: Ин-т ПО М-ва образования России, 1995. – 208 с.

  6. Військове виховання: історія, теорія та методика: Навч. посібник / За ред. В.В. Ягупова. – К.: Graphic&Design, 2002. – 560 с.

  7. Алексюк А.М. Загальні методи навчання в школі. – К.: Радянська шк., 1983.

  8. Вербицкий А.А. Активное обучение в высшей школе: контекстный подход: Методическое пособие. – М.: Высшая школа, 1991.

  9. Выбор методов обучения в средней школе / Под ред. Ю.К.Бабанского. – М.: Педагогика, 1981.

  10. Пидласый И.П. Педагогика Новый курс: Учебник для студ. пед. вузов: В 2 кн. – М.: ВЛАДОС, 1999.

  11. Смолкин А.И. Методы активного обучения: Научно-методическое пособие. – М.: Высшая школа, 1991.

  12. Харламов И.Ф. Педагогика. – М.: Высшая школа, 1990.

  13. Щукина Г.И. Активизация познавательной деятельности учащихся в учебном процессе. – М.: Педагогика, 1979.

Тема 6 Організація психологічної роботи

План

    1. Структура психологічної роботи й основні принципи її організації проведення.

    2. Організація і зміст психологічної роботи у військовій частині.

Сучасний стан військової діяльності висуває високі вимоги до психологічних якостей військовослужбовців. Безумовно, всі види забезпечення у Збройних Силах спрямовані на ефективне і безпечне виконання навчально-бойових завдань, але саме комплекс психологічних заходів і засобів найбільш суттєво сприяє підвищенню резервних можливостей психіки людини і забезпеченню оптимальної працездатності військових спеціалістів.

Із впровадженням Концепції виховної роботи у Збройних Силах та інших військових формуваннях України, а також Концепції морально-психологічного забезпечення операцій (бойових дій) важливого значення набуває психологічне забезпечення як складова МПЗ. Під психологічним забезпеченням розуміється комплекс заходів щодо формування, підтримання та відновлення в особового складу психологічних якостей, які забезпечують високу психологічну стійкість військовослужбовців, готовність виконувати бойові завдання в будь-яких умовах обстановки.

Психологічна робота виступає як система узгоджених, цілеспрямованих заходів в інтересах життєдіяльності військ (сил) щодо підтримання психологічної стійкості особового складу і збереження психічного здоров'я військовослужбовців, членів їх сімей, цивільного персоналу. Вона є складовою морально-психологічного забезпечення діяльності військ (сил).

Таким чином, сьогодні назріла нагальна проблема усвідомлення основних понять і змісту психологічної роботи у військах (силах), розуміння яких дозволить чітко уявити обов'язки фахівців - психологів у Збройних Силах України.

Планування заходів соціального та гуманітарного забезпечення – це визначення напрямів, шляхів, змісту, засобів, методів і форм щодо реалізації цілей виховної роботи, прийняття конкретних, адресних, обґрунтованих рішень, що стосуються реалізації заходів виховної роботи, їх термінів і виконавців.