Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom 1 .doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
757.76 Кб
Скачать

Директор підприємства

Інженернийтехнічний

Кадровий

Виробничий

Комерційний

Виконавці

Рис. 1.11. Функціональна форма управління

Слід зазначити, що зі всіх перерахованих форм управління в чистому вигляді застосовується тільки лінійне управління і то лише на малому підприємстві або в приватному володінні, частіше використовується змішаний вид управління.

1.3.4 ФУНКЦІЇ ОРГАНІВ УПРАВЛІННЯ

Функція – це коло діяльності і обов'язків окремої особи або органу управління, яке представляють частину загальної системи управління. В управлінні розрізняють професійно-галузеві і структурно-просторові функції.

До професійно-галузевих, які засновані на професійному розподілі праці і охоплюють рід діяльності персоналу системи управління, відносяться: планово-економічна, обліковио-статистична, комерційна, інженерно-технологічна, розрахунково-аналітична та ін.

Структурно-просторові функції управління засновані на розділенні обов'язків керівників і фахівців з груп цехів, відділів, філіалів, керівництво окремими цехами, ділянками, бригадами.

Диспетчерський відділ здійснює оперативне регулювання процесу виробництва на підприємстві: організовує усунення збоїв режиму роботи, домагається рівномірності завантаження потужностей підприємства, докладає керівництву підприємства про хід виконання завдань цехами і виробничими ділянками.

До обов'язків транспортного відділу входить організація перевезення вантажів усередині підприємства і за його межами.

Плановий відділ розробляє комплексні довгострокові і поточні плани діяльності підприємства, включаючи виробництво, кадри, фінанси, технічний розвиток, капітальне будівництво, визначає економічну ефективність виробництва і капітальних вкладень; організовує аналіз господарської діяльності підприємства і його ланок.

Фінансовий відділ управляє фінансовими операціями підприємства, розробляє плани його доходів і витрат, контролює надходження на розрахунковий рахунок грошових коштів і порядок їх витрачання, забезпечує отримання кредитів і виплату податків до бюджету.

Відділ маркетингу і збуту досліджує ринки збуту, укладає договори на постачання продукції і здійснює її доставку споживачам.

Відділ матеріально-технічного забезпечення знаходить і визначає постачальників ресурсів, необхідних підприємству: сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, інструментів, устаткування, укладає договори з постачальниками, організовує доставку ресурсів на склад підприємства, забезпечує їх зберігання і видачу цехам на їх вимоги.

Відділ нормування праці і заробітної плати розробляє порядок нормування праці персоналу і здійснює його, встановлює за узгодженням з директором і представниками трудового колективу систему і рівень оплати праці, веде роботу по вдосконаленню організації праці, стежить за дотриманням законів про працю.

Бухгалтерія враховує надходження і витрачання матеріальних і фінансових ресурсів на підприємстві, робочої сили, готує звіти про діяльність підприємства і передає їх керівникам підприємств, а також державним і місцевим господарським органам.

Заступникові директора з інженерно-технічних питань підпорядковані: проектно-конструкторський, технологічні відділи, відділ технічного контролю, головного механіка, головного енергетика, лабораторія.

Проектно-конструкторський відділ розробляє нові конструкції і рецептури нових матеріалів, випуск яких освоює підприємство, веде облік недоліків якості продукції, що випускається, і розробляє заходи до зниження собівартості випущеної продукції.

Технологічний відділ розробляє технологію виробництва нових виробів і вносить удосконалення до діючого виробництва, контролює післяопераційну якість обробки на робочих місцях, організовує вхідний контроль якості матеріалів, що надходять на підприємство, і інших виробів.

Відділ кадрів зазвичай підкоряється одному із заступників директора або самому директорові. На нього покладається наймання і звільнення працівників, реєстрація (табельний облік) явки персоналу на роботу, контроль за дотриманням режиму робочого дня і трудової дисципліни, навчання кадрів, інструктаж по техніці безпеки співробітників.

За відсутності санітарно-побутового відділу, відділ кадрів організовує: медичне, медико-профілактичне обслуговування персоналу, харчування на підприємстві, здійснює заходи з поліпшення житлових умов працівників, контролює дотримання трудового законодавства.

Тут наведено лише загальний спектр управлінських функцій на підприємстві, але залежно від масштабу і ступеня диверсифікації підприємства вказані функції можуть дробитися і виконуються значно більщою кількістю відділів, підвідділів, секцій, або навпаки інтегруватися аж до призначення одного, двох співробітників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]