Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom 1 .doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
757.76 Кб
Скачать
      1. Джерела формування оборотних засобів, показники використання оборотних засобів і способи прискорення їх обертання

Для формування оборотних засобів підприємство використовує власні і прирівняні до них засоби, а також привернуті і позикові ресурси.

Джерелами формування оборотних зсобів можуть бути: прибуток, кредити, акціонерний (статутний) капітал, пайові внески, бюджетні кошти, кредиторська заборгованість і ін.

Кредиторська заборгованість означає використання коштів, що не належать підприємству,(наприклад, заборгованість по платежах до бюджету; по виданих векселях; по зарплаті ін.).

Приріст оборотних засобів фінансується за рахунок прибутку, приросту кредиторської заборгованості і ін.

Ефективність використання оборотних засобів впливає на фінансові результати діяльності підприємства. В аналізі застосовуються наступні показники: наявність власних оборотних засобів, співвідношення між власними і позиковими ресурсами, платіжноспроможність підприємства, його ліквідність, оборотність оборотних засобів і ін.

Наявність власних оборотних засобів, а також співвідношення між власними і позиковими оборотними ресурсами характеризують ступінь фінансової стійкості підприємства.

Платіжоспроможність підприємства, тобто його можливість своєчасно і повністю виконувати зобов'язання, визначається за допомогою спеціальних коефіцієнтів ,що враховують реальні і потенційні фінансові ресурси підприємства, співвідношення між його зобов'язаннями і грошовими надходженнями, а також іншими активами як в короткострокові, так і в довгострокові періоди часу. Платіжоспроможність підприємства визначає його ліквідність. Ліквідність - здатність у будь-який момент робити необхідні витрати.

Ліквідність залежить від величини заборгованості і від обсягу ліквідних засобів, до яких звичайно відносяться грошові кошти (в касі і на рахунках), цінні папери (перш за все державні) і ті елементи оборотних засобів, які можна швидко реалізувати.

Наприклад, показник поточної ліквідності визначається відношенням суми оборотних засобівпідприємства до сумі його короткострокової заборгованості до 1 року. Для оцінки платіжоспроможності Підприємств Міністерство Фінансів Російської Федерації встановило цей показник на рівні 2, т. е величина оборотних коштів повинна в 2 рази перевищувати короткострокову заборгованість.

Ефективність використання оборотних засобів визначають показники їх оборотності.

Оборотність оборотних засобів - тривалість послідовного проходження засобами окремих стадій виробництва і обертання. Чим довше засоби обертання перебувають в одній і тій же формі (грошовій або товарній), тим за інших рівних умов нижче ефективність їх використання, і навпаки. Оборотність оборотних засобів характеризує інтенсивність їх використання.

Виділяють наступні показники оборотності оборотних засобів: коефіцієнт оборотності (число оборотів, зроблених оборотними засобами за певний проміжок часу):

Коефіцієнт оборотності оборотних засобів - це відношення об'єму реалізації продукції за період часу до нормативу оборотних засобів.

Коб. = Q / Ноб.зас.,

де Коб. – число оборотів за період;

Q – обсяг реалізації продукції за період часу, грн;

Ноб.зас. – середня вартість оборотних засобів за оборот (норматив оборотних засобів), грн.

Приклад: Q = 9O тис. грн в квартал; Ноб.зас. = 30 тис. грн на 1 оборот.

Коб. = 90 тис. грн / 30 тис. грн / оборот = 3 обороти в квартал.

Тривалість одного обороту в днях - відношення числа днів за аналізований період до числа оборотів за цей же період.

.; або Тоб =t*Ноб.ср.,

де, Тоб. – тривалість одного обороту в доб.;

t – число днів в періоді.

Приклад: t = 90 днів в квартал, Коб. = 3 обороти в квартал.

Тоб. = 90 дн. в квартал / 3 об. в квартал = 30 днів на 1 оборот.

Оборотність в днях дозволяє судити про те, протягом якого часу оборотні засоби проходять всі стадії кругообігу на даному підприємстві. Чим вище оборотність, тим менше грошових коштів необхідно підприємству, тим економічніше використовуються фінансові ресурси. При дуже низькій оборотності існує ризик неплатежів і збоїв в поставках сировини, матеріалів і ін.

Коефіцієнт завантаження оборотних коштів - величина оборотна швидкості обороту. Він показує розмір оборотних засобів, що авансуються на 1 грн. виручки від реалізації продукції.

, грн в період.

Приклад. Ноб.зас. = 30 тис.грн; Q = 90 тис.грн в квартал; Кз. = 30 тис.грн / 90 тис. грн = 0,33 грн/грн

Чим менше величина коефіцієнта завантаження оборотних засобів, тим більш ефективно використовуються оборотні засобів.

Показники оборотності мають велике значення для оцінки фінансового стану підприємства, оскільки швидкість перетворення оборотних засобів в грошову форму безпосередньо впливає на платіжоспроможність підприємства. Зіставлення коефіцієнтів оборотності в динаміці по роках дозволяє виявити тенденції зміни ефективності використання оборотних коштів. Якщо число оборотів, скоюваних оборотними засобами, збільшується або залишається стабільним, то підприємство працює ритмічно і раціонально використовує грошові ресурси. Зниження числа оборотів, скоюваних в даному періоді, свідчить про падіння темпів розвитку підприємства і про його неблагополучний фінансовий стан.

Прискорення оборотності оборотних засобів сприяє їх вивільненню з обороту. В цьому випадку меншим об'ємом оборотних засобів забезпечується більший розмір реалізації. Відповідно до стадій кругообігу оборотних засобів можна виділити три напрями прискорення їх оборотності:

на стадії виробничих запасів:

  • встановлення прогресивних норм витрати сировини, матеріалів, палива, енергії;

  • систематична перевірка стану складських запасів;

  • заміна дорогих видів матеріалів і палива більш дешевим без зниження якості продукції;

  • скорочення інтервалу між поставками;

  • на виробничій стадії:

  • скорочення тривалості виробничого циклу і підвищення його безперервності; дотримання ритмічності роботи підприємства;

  • комплексне використання сировини;

  • використання відходів;

  • у сфері обігу:

  • прискорення реалізації продукції;

  • організація маркетингових досліджень;

  • скорочення кредиторської і дебіторської заборгованості.

Розрахунки по визначенню нормативу оборотних засобів необхідні і для отримання кредиту в банку під заставу товарів в обороті. В цьому випадку має значення не сам товар, а сума товарів в обороті і щоб вона залишалася незмінна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]