Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom 1 .doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
757.76 Кб
Скачать

Тема 2.3 оборотні фонди і засоби підпрємства

    1. .1 Оборотні фонди і оборотні засоби підприємства, склад оборотних фондів і засобів обертання.

      1. Класифікація і структура оборотних засобів.

      2. Нормування оборотних засобів.

      3. Джерела формування оборотних засобів, показники використання оборотних засобів і способи прискорення їх обортання.

      1. Оборотні фонди і оборотні засоби підприємства, склад оборотних фондів і засобів обертання

Разом з основними фондами для роботи підприємства має величезне значення наявність оптимальної кількості оборотних засобів.

Оборотні засоби – це сукупність грошових засобів, що авансуються для створення оборотних виробничих фондів і фондів обігу, що забезпечують безперервний кругообіг грошових засобів.

Оборотні виробничі фонди – це предмети праці, засоби праці з терміном служби не більш 1 року і вартістю менше 170 грн., незавершене виробництво і витрати майбутніх періодів.

Вони є речовинною основою продукту або сприяють здійсненню виробничого процесу (сировина, матеріали і ін.) цілком споживаються в кожному виробничому циклі і повністю переносять свою вартість на готовий продукт, беруть участь в процесі 1 раз, змінюють свою натурально-речовинну форму (відмінність від основних фундацій).

Фонди обертання – це засоби підприємства, вкладені в запаси готової продукції, товари відвантажені, але неоплачені, а також засоби в розрахунках і грошові кошти в касі і на рахівницях.

Оборотні засоби забезпечують безперервність виробництва і реалізації продукції підприємства.

Фонди обертання звернення пов'язані з обслуговуванням процесу обертання товарів. Вони не беруть участь в утворенні вартості, а є її носіями.

У своєму русі оборотні засоби проходять послідовно 3 стадії: грошову, виробничу і товарну.

де Г – грошові кошти, що авансуються господарюючим суб'єктам;

T – запаси виробництва;

В – виробництво;

Т1 – готова продукція;

Г1 – грошові кошти, одержані від продажу продукції і ті, що

включають в себе реалізований прибуток.

На 1-ій стадії грошові кошти використовуються для придбання запасів (сировини, палива і ін.). На 2-ій виробничій стадії виготовляється продукція, створюється вартість, закінчується ця стадія випуском готової продукції. На 3-ій стадії створений товар перетворюється після реалізації в грошову форму.

Склад оборотних фондів:

  • виробничі запаси сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, палива, тари, швидкозношувальних інструментів і господарського інвентарю, запасних частин для ремонту;

  • незавершене виробництво і напівфабрикати власного виготовлення це деталі, вузли і вироби, що не пройшли всіх стадій обробки, збірки і випробувань, укомплектовування і приймання, а також предмети праці, виготовлення яких повністю закінчено в одному цеху і підлягає подальшій обробці в інших цехах того ж підприємства;

  • витрати майбутніх періодів – витрати на підготовку і освоєння нових видів продукції, вироблюваних в даний період, але підлягаючих погашенню в майбутньому (конструкторські розробки, нові зразки).

Величина оборотних засобів, що знаходяться у складі оборотних виробничих фондів визначається в першу чергу організаційно-технічним рівнем виробництва і тривалістю виробничого циклу продукції, що виготовляється.

Фонди обертання складаються з готової продукції у сфері реалізації і грошових коштів підприємства.

Основне призначення фондів обертання – забезпечити грошовими коштами ритмічність процесу обертання.

Величина оборотних засобів, зайнятих у сфері обертання, залежить від умов реалізації продукції, системи руху товару, рівня організації маркетингу і збуту продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]