Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom 1 .doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
757.76 Кб
Скачать

2.2.4 Показники використання основних фондів

Для характеристики використання основних виробничих фондів застосовуються узагальнюючі та приватні показники.

До узагальнюючих показників відносять фондовіддачу і рентабельність. Вони застосовуються для характеристики використання основних фондів на всіх рівнях народного господарства в цілому.

Приватні показники застосовуються для характеристики використання основних фондів частіше за все на підприємствах або в їх підрозділах. Ці показники підрозділяються на показники екстенсивного і інтенсивного використання основних фондів.

Показники екстенсивного використання основних фондів характеризують їх використання впродовж часу, а показники інтенсивного використання основних фондів характеризують величину знімання продукції (виконаної роботи) за одиницю часу з певного виду устаткування.

Показники екстенсивного використання основних фондів.

1.Коефіцієнт екстенсивного використання устаткування

;

де Кекс – коефіцієнт екстенсивного використання устаткування;

Т ф. – фактичний час роботи устаткування, год;

Т пл. – час роботи устаткування за нормою (встановлюється у відповідністі з режимом роботи підприємства і з урахуванням мінімально необхідного часу для проведення планово-запобіжного ремонту).

Приклад: кщо за зміну, тривалість якої 8 год., простої склали – З год. Планові витрати на проведення ремонтних робіт 1год. Фактичний час роботи верстата склав 5год., то коефіцієнт його екстенсивного використання буде рівний 0,72.

Кекс = =0,72.

Це означає, що плановий фонд часу роботи верстата використано лише на 72%.

2.Коефіцієнт змінності роботи устаткування визначається як відношення суми машино-змін протягом доби до загального числа машин:

;

де Кзм. – коефіцієнт змінності використання устаткування;

МС – сума фактично відпрацьованих машино- змін за добу, з.;

К – загальна кількість встановленого устаткування, шт.

Приклад: На підприємстві 200 металоріжучих верстатів, відпрацювали за добу 360 машино-змін, 60 ковальсько-пресових машин - 50 машино-змін і 40 ливарних машин – 30 машино-змін. Коефіцієнт змінності буде рівний:

;

Підвищення коефіцієнта змінності роботи устаткування - це важливе джерело зростання об'єму виробництва продукції і підвищення ефективного використання основних фондів.

Проте використовувати устаткування в другу зміну важче: слабке забезпечення другої зміни послугами допоміжного виробництва (ремонтне забезпечення, електропостачання і ін.), недоліки в організації живлення, медичного обслуговування і т.д.

Показники інтенсивного використання устаткування, відображають рівень їх використання по потужності (продуктивності)

Коефіцієнт інтенсивного використання устаткування визначається відношенням фактичної продуктивності основного технологічного устаткування до його нормативної продуктивності.

;

де Кінт. – коефіцієнт інтенсивного використання устаткування;

Вф – фактичне вироблення устаткуванням продукції в одиницю часу, од.;

Вн – технічне обгрунтоване вироблення устаткуванням продукції в одиницю часу (визначається на основі паспортних даних устаткування), од..

Приклад: Протягом зміни верстат фактично пропрацював 5ч. Визначити коефіцієнт інтенсивного використання устаткування. Ми абстрагуємося від Зг. простоїв верстата і аналізуємо ефективність його експлуатації протягом 5 год. роботи, Припустимо, що за паспортними даними виробітка верстата складає 100 одиниць продукції в годину, фактично ж протягом 5 ч. роботи вона склала 80 одиниць продукції в годину, тоді Кинт=80/100=0,8. Це означає, що по потужності (продуктивності) устаткування використовувалося лише на 80%.

Приватні показники показують лише ступінь використання окремих елементів основних фондів, тому для визначення використовування всієї маси основних фондів на підприємствах, в галузях народного господарства застосовуються узагальнюючі показники. Найважливіший з них - фондовіддача основних фондів.

Фондовіддача основних фондів визначається як відношення вартості продукції (валової, товарної) до середньорічної вартості основних фондів. Фондовіддача показує ефективність вкладення коштів.

;

де Ф – фондовіддача основних фондів, .

Q – обсяг товарної або валової продукції, грн.;

Фсер – середньорічна вартість основних виробничих фондів, грн.

Наступний узагальнюючий показник – фондомісткість.

Фондомісткість – відношення вартості основних фондів до обсягу продукції, що випускається

;

де Ф – фондомісткість продукції, ;

Фсер.– середньорічна вартість основних виробничих фондів, грн;

Q – обсяг валової (товарної) продукції.

Показник фондомісткості визначає необхідну величину основних фондів для виробництва продукції заданої величини.

Норма рентабельності – відношення прибутку до суми основних фондів і нормованих оборотних засобів, тобто виробничих фондів.

;

де Р – балансовий прибуток, грн;

Ноб.з. – сумма нормованих оборотних засобів, грн.

Проте показник рентабельності має деякі недоліки: він може підвищуватися не за рахунок поліпшення використання виробничих фондів, а за рахунок завищення цін на нові вироби і ін.

Для забезпечення ефективного використання основних фондів слід використовувати всю систему показників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]