Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom 1 .doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
757.76 Кб
Скачать

Разом повна собівартість. Для визначення оптової (відпустковою) ціни необхідно до витрат, розрахованих по вказаних статтях додати 30% прибули від повної собівартості продукції.

Одна з головних умов підвищення ефективності роботи підприємства - зниження собівартості продукції (робіт, послуг).

До чинників що забезпечує зниження собівартості відносяться застосування новітніх технологій; економія сировини, палива, електроенергії; підвищення продуктивності праці, зниження втрат від браку і простоїв; поліпшення використання основних виробничих фондів, скорочення витрат по збуту продукції, впорядкування витрат на апарат управління і ін.

Останніми роками спостерігається тенденція зростання витрат на виробництво і реалізацію продукції. До збільшення собівартості приводять дорожчання вартості сировини, матеріалів, палива і енергії, устаткування, зростання процентних ставок за користування кредитом, підвищення тарифів на транспортні послуги, зростання витрат на рекламу, збільшення суми амортизаційних відрахувань основних фондів, зокрема через їхню переоцінку і введення індексації, підвищення відрахувань на соціальне і медичне страхування, пенсійне забезпечення, до фонду зайнятості населенні, на різні компенсаційні виплати. Все це згодом призводить до чергового витка інфляції.

      1. Виручка від реалізації продукції

Реалізація готової продукції визначає фінансовий результат діяльності підприємства.

Виручка від реалізації продукції - сума грошових коштів, отриманих підприємством за вироблену продукцію, виконані роботи, надані послуги.

Це головне джерело засобів для відшкодування витрат і утворення доходів підприємств.

Окрім виручки від реалізації основної продукції підприємство може отримувати виручку від іншої реалізації (вибулих основних фондів, матеріалів і ін.), а також від поза реалізаційними операціями (здача майна в оренду, спільна діяльність, доходи по операціях з цінними паперами і ін.).

Важливим моментом в процесі надходження виручки є своєчасність надходження коштів. На розмір виручки від реалізації впливають об'єм продукції, що випускається, її асортимент, якість, рівень цін, ритмічність відвантаження, форми розрахунків і ін.

Виручка від реалізації для цілей оподаткування може визначаться по термінах оплати відвантаженої продукції (при безготівкових розрахунках - у міру надходження засобів за товари на рахунки в банках, а при розрахунках готівкою - під час надходженн коштів в касу) або по термінах відвантаження продукції і пред'явлення покупцям розрахункових документів.

Визначення виручки по відвантаженню при подальшій оплаті принесе більше нарахованого прибутку. Але використання цього способу може привести до дефіциту реальних фінансових ресурсів, оскільки визнання відвантаженої, але ще не сплаченої продукції, реалізованої для цілей оподаткування, означає оголошення прибули і спричиняє за собою сплату податків на прибуток, ПДВ і цілий ряд інших платежів.

За міжнародними стандартами доходи і витрати накопичуються, тобто приймаються до обліку у міру виникнення, а не у міру надходження грошей або здійснення платежу, тобто використовується метод визначення виручки по відвантаженню продукції.

Вважається, що дані по реалізації і фінансовим результатам у міру оплати по рахунках порушують основний принцип обліку - зіставність виручки і витрат на виготовлення продукції

На величину виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) впливає процес ціноутворення. Кінець кінцем ціна товару визначається ринком; на неї великий вплив робить співвідношення попиту і пропозиції і вона є компромісом між бажанням продавця і можливостями покупця. Проте початковим пунктом формування продажної ціни є калькуляція

Калькуляційний метод формування цін залишається основним, оскільки ціна повинна забезпечити покриття всіх витрат і понад те отримання прибули. Якщо розрахована калькуляційним методом ціна виявиться такою, що вище склалася на ринку, потрібно знайти шляхи зниження витрат або відмовитися від виробництва даного товару. Іноді визначається мінімальна ціна, в неї включається повна (комерційна) собівартість одиниці продукції і мінімальний прибуток --10%, необхідна для підтримки життєздатності підприємства.

Витрати на продукцію і прибуток використовують для визначення рентабельності продукції. Розрізняють наступні види рентабельності продукції: рентабельність виробу і рентабельність всієї продукції.

Рентабельність продукції:

Рвир= прибуток на од., продукції /полна собівартість (комерційна) од. продукції * 100.

де Рвсієї прод. — прибуток на всю продукцію /комерційна собівартість всієї продукції * 100%.

Звичайно, можуть скластися обставини, що вимушують підприємство продавати свою продукцію за собівартістю і навіть дешевше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]