Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_IIsem.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
632.32 Кб
Скачать

Модуль 3 „Індивідуально-психологічні особливості особистості”

3.1 Зміст теми.

Поняття про темперамент. Теорії темпераменту: гуморальна (Гіпократ. Гален), соматична (Є. Ледо, К.Сиго,Є.Кречмер,У. Шелдон), нервова (І.П.Павлов). Конституційна теорія темпераменту ( В.М.Русалов, Я. Стреляу). Анатомо-фізіологічна основа темпераменту. Погляди Б.М.Теплова ,В.Д.Небиліцина на природні передумови темпераменту. Поняття про первинні та вторинні властивості нервового процесу. В.С.Мерлін про природу темпераменту з позиції інтегральної індивідуальності людини. Властивості темпераменту (реактивність, сенситивність, темп, пластичність, екстраверсія, емоційність, тривожність). Психологічні характеристики типів темпераменту. Темперамент і діяльність. Прояв властивостей темпераменту в індивідуальному стилі діяльності. Методи діагностики темпераменту.

Поняття про здібності. Прояв здібностей як результативний бік діяльності. Задатки як вродженні утворення. Міра впливу задатків по процес розвитку здібностей. Кількісна оцінка розвитку здібностей за допомогою методів психологічного дослідження. Досвід дослідження інтелектуальних здібностей. Особливості якісного аналізу здібностей. Види здібностей. Загальні здібності . Спеціальні здібності. Поділ здібностей за змістом і характером діяльності. Дослідження структури музичних здібностей Б.М.Тепловим (почуття ритму, мелодійний слух, чутливість до інтонацій, гармонійний слух). Дослідження здібностей до математики В.А.Крутецьким. Здібності як продукт суспільно-історичного розвитку.

Індивідуальні відмінності у здібностях. Характеристика здібностей за мірою прояву: талант, обдарованість, геніальність. Види обдарованості. Підходи до розуміння проблеми геніальності. Діяльність як фактор розвитку здібностей. Вплив сенситивних періодів на становлення здібностей.

Поняття про характер. Характер як властивість індивідуальності. Підходи до розуміння проблеми співвідношення темпераменту та характеру. Темперамент як динамічна форма вияву характеру. Характер та система ставлень. Психологічна структура характеру: зміст та форма. Змістовна складова ставлення: ставлення до інших, ставлення до справи, ставлення до себе. Риси характеру: інтелектуальні, емоційні, вольові. Загальне та особливе в характері людини. Властивості характеру: повнота, цілісність, визначеність, сила. Формування характеру. Типологія характерів (О.Ф.Лазурський, Е.Шпрангер) Поняття про акцентуації характеру. Характеристика типів акцентуацій характеру за А.Є.Лічко.

Види навчальної діяльності студентів:

Лекції Тема План: „Темперамент”

  1. Поняття про темперамент.

  2. Теорії темпераменту.

  3. Типи та властивості темпераменту.

  4. Темперамент та діяльність.

Література

  1. Белоус В.В. Темперамент как инвариант.-Пятигорск, 1997.-208.

  2. Гільбух Ю.З. темперамент і пізнавальні здібності школяра: Діагностіка, педагогіка.-К.,1992.-212 с.

  3. Ильина А.И. Общительность и темперамент у школьника.-Пермь,1961.-110 с.

  4. Мерлин В.С. Очерк теории темперамента.-2-е изд.-Пермь,1973.-302 с.

  5. Нейрофизиология индивидуальных различий / Под ред. Е.Д.Хомской.-М.,1997.-282 с.

  6. Психология индивидуальных различий: Тексты / Под ред. Ю.Б.Гиппенрейтор, В.Я, Романова.-М.,1982.-С.21-58, 74-77, 84-121, 148-171, 199-261.

  7. Рубинштейн С.Л. Основы общей психологии: В 2 т.-М.,1989.-Т.2-С.211-220.

  8. Русалов В.М. О взаимоотношении свойств темперамента и эффективности индивидуальной и совместной деятельности // Психол. журн.-1982.-Т.3,№6.-С.50-69.

  9. Русалов В.М. О природе темперамента и его месте в структуре индивидуальных свойств человека // Вопр. психологии.-1985.-№1.-С.19-32.

  10. Стреляу Я. Роль темперамента в психическом развитии.-М.,1982.-230 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]