Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TPRG1.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

7. Зазначте основні способи теплового обробляння харчової продукції. Наведіть характерні ознаки кожного з них

Під час теплової обробки сирий продукт або одразу піддають дії високої температури, або повільним підігріванням поступово доводять до бажаної температури.

Теплова обробка найчастіше є завершальним етапом приготування їжі, але іноді вона передує холодній обробці.

Теплова обробка продуктів поділяється на:

" Основні: варіння, смаження та їх різновиди,

Види варіння:

- Основний- варіння при повному зануренні х.п. в рідину

- Припускання -вар. в невеликій кількості рідини 1/3

- Варіння в вакуумі

- Вар. на пару

- Вар. під тиском

- СВЧ

Види Смаження

- основний - Т = 140-180градусів ж/м=1/10

- смаж у фритюрі Т=160-190 град ж/м=10/1 …8/1

- смаж у жаровій шафі. Т=170-270

- смаж на відкритому вогні Т=180-200град. Продукт смажиться над вугіллям

- смаж в полі інфрачервоного випромінювання

" комбіновані: тушкування, запікання, брезурування, варіння з наступним обсмажуванням.

" Допоміжні способи: пасерування, бланшування, обсмалювання, термостатування.

Варіння - процес нагрівання продуктів до температури 100 °С у рідкому середовищі (воді, молоці, бульйоні, відварі, сиропі) або в атмосфері насиченої водяної пари

Смаження - приготування їжі на пласкій або глибокій сковороді (іноді у спеціальному пристрої фритюрниці) за допомогою олії або сала(жиромодуль 1/10, Т=160-180)

Випікання - метод тривалого готування їжі під дією сухого тепла, спричиненого тепловою конвекцією, але не тепловим випромінюванням, як правило, в печі, але, в окремих випадках, і в гарячому попелі або на розпечених каменях.

Тушкування - доведення до готовності попередньо обсмажений продукт з наступним припусканням

Брезирування - спосіб приготування їжі, при якому продукт спочатку припускають, тобто варять з невеликою кількістю бульйону з жиром (брезом), а потім обсмажують в духовці.

Пасерування - легке обсмажування продукту з жиром або без нього перед наступною тепловою обробкою.

Бланшування - короткочасна обробка (ошпарювання) продукту окропом або парою, перед його подальшою обробкою.

8. Зазначте допоміжні способи теплового обробляння харчової продукції. Наведіть характерні ознаки кожного з них.

Допоміжні способи: пасерування, бланшування, обсмалювання, термостатування

Бланшування (обшпарювання) - короткочасне (від 1 до 5 хв.) обшпарювання продукту окропом або парою з наступним обполіскуванням холодною водою. Під дією високої температури поверхневий шар продукту руйнується. Цей спосіб використовують, щоб полегшити наступну механічну кулінарну обробку продуктів (обшпарювання риби з хрящовим скелетом перед зачищанням бічних, черевних і дрібних кісткових "жучків", дрібнолускатої риби перед її обчищанням), запобігти перебігу ферментативних процесів, які спричиняють потемніння обчищеної по­верхні (картопля, яблука), видалити гіркий присмак (капуста білоголова, крупи та ін.), запобігти склеюванню виробів і забезпечити прозорість бульйону (локшина домашня).

Пасерування - це короткочасне обсмажування продукту з жиром або без нього перед наступною тепловою обробкою. Пасерують нарізані цибулю, моркву, біле коріння, столовий буряк, томатне пюре, борошно. Підготовлені овочі пасерують у невеликій кількості жиру (10-15 % маси овочів) без утворення рум'яної кірочки. У сотейнику, чавунній сковороді або електросковороді розігрівають жир до температури 105-110 °С, кладуть нарізані овочі (спочатку цибулю пасерують 2-5 хв. до розм'якшення, потім моркву, а через деякий час петрушку або селеру і пасерують 8-10 хв.) шаром 3-4 см при температурі 110-120 °С, періодично помішуючи. Кожен вид овочів можна пасерувати окремо.

Термостатування - підтримування заданої температури страв на роздачі або при надходженні до місця споживання.

При визначенні тривалості теплової обробки за основу беруть властивості і кількість продуктів. Відлік часу починають з моменту, коли температура навколишнього середовища становить 100 °С. Готовність визначають органолептичне за розм'якшенням продукту, зміною кольору і запаху. Температура в найтовстішій частині продукту до моменту готовності має бути не меншою ніж 80 °С.

Обсмалювання здійснюють з допомогою газових пальників для спалювання шерсті, волосків на поверхні оброблюваних продуктів (голів, ніг великої рогатої худоби, тушок птиці).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]