Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект біох (141).doc
Скачиваний:
276
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Будова і функції рнк

6(13), 1(80), 3(41) На відміну від ДНК, молекули РНК відрізняються за вмістом у клітині, будовою, складом, функціями і локалізацією.

Вміст її в різних клітинах залежить від умов існування клітин (в клітині, що швидко росте, де інтенсивно іде синтез білка, РНК більше). На долю РНК приходиться 5 - 10 % від загальної маси клітини.

10(153) Основна маса РНК міститься у цитоплазмі (90 %), решта – в ядрі та інших органелах клітини.

Розрізняють декілька рівнів структурної організації РНК.

Первиннаструктура – послідовність чергування залишків мононуклеотидів у полінуклеотидних ланцюгах.

Мононуклеотиди РНК містять рибозу, залишки фосфорної кислоти та азотисті основи (АУГЦ). Зв’язуються фосфодіефірними зв’язками.

Вторинна структура . РНК побудована з одного ланцюга для якого властива спіралізація. Полінуклеотидний ланцюг закручується сам на себе, утворюючи водневі зв’язки між азотистими основами А=У, Г= Ц. Особливістю вторинної структури є те, що ланцюг спаралізований не повністю, утворюються виступа в окремих нуквлотидів на поверхні спіралі.

5(41) РНК може мати різні типи третинної структури: невпорядковано розташований у просторі ланцюг, клубок або компактні палички, що містять біспіральні ділянки.

10(157) Розрізняють три типи РНК:

1. 10(155), 1(80) Матрична (інформаційна) РНК (мРНК) - 2 - 6 % від загальної кількості РНК. Молекулярна маса від 250 тисяч до 1 млн. Зчитує інформацію з ДНК і переносить її в рибосоми, де відбувається синтез білка.

11 Код амінокислоти знаходиться на ДНК у вигляді триплету (трьох азотистих основ). На мРНК коду ДНК відповідає кодон (комплементарні азотисті основи).

2. Транспортна РНК (тРНК) - її кількість 10 - 15 % від усієї клітинної РНК. Мають невелику молекулярну масу (близько 30 000). Містяться в розчинній фракції цитоплазми, виконуючи функцію перенесення активованих амінокислот до місця синтезу білка - в рибосому. Містять близько 10 % мінорних основ. Наявність мінорних основ робить молекулу РНК стійкою до дії нуклеаз.

Відносно вторинної структури тРНК найбільш імовірною є модель запропонована Холлі, плоске зображення якої нагадує листок конюшини, можливе утворення інших конфігурацій в молекулі РНК.

Листок конюшини містить спаралізовані ділянки, деякі закінчуються петлеподібними структурами, які не мають спарених нуклеотидів. Має акцепторне стебло (найдовшу спіралізовану структуру в молекулі РНК), до якого приєднується відповідна амінокислота. На протилежному кінці молекули тРНК міститься антикодонова петля, яка містить триплет мононуклеотидів (антикодон), який є комплементарним кодону іРНК.

3. Рибосомна РНК (рРНК) - 80 - 85 % від загальної кількості РНК. Молекулярна маса від 35 тис. до 1,1 млн. Рибосомна РНК є структурною основою рибосом. У складі рибосом рРНК знаходиться у комплексі з білками.

Нуклеозиди і нуклеотиди

Нуклеотид - це сполука, що складається із залишків азотистої основи, цукру та фосфорної кислоти. Речовина, що складається лише з залишків азотистої основи та цукру, називається нуклеозидом.