Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект біох (141).doc
Скачиваний:
276
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Енергетика -окислення жк

1(196), 12(284) 1. При кожному циклі -окислення утворюються 1 молекула ФАД.Н2 та 1 молекула НАД.Н2. Вони в процесі окислення у дихальному ланцюгу дають, відповідно 2 та 3 молекули АТФ, тобто за один цикл утворюються 5 молекул АТФ.

Кількість циклів окислення визначається за формулою: (n/2) – 1, де n – число атомів вуглецю.

У випадку окислення, наприклад, пальмітинової кислоти (С16) проходить 7 циклів -окислення. Це веде до утворення 5 х 7 = 35 молекул АТФ.

2. В процесі -окислення утворюються також молекули ацетил-КоА, кожна з яких, згоряючи в ЦТК, дає 12 молекул АТФ.

У випадку окислення пальмітинової кислоти утворюється 8 молекул ацетил-КоА, а отже 12 х 8 = 96 АТФ.

3. При повному окисленні пальмітинової кислоти утворюється 35 + 96 = 131 АТФ. З врахуванням 1 АТФ, що витрачається на стадії активації ЖК, загальний енергетичний вихід при повному окисленні однієї молекули пальмітинової кислоти складає 130 молекул АТФ.

10(472) При повному окислення тригліцеридів слід також враховувати те, що відбувається розпад трьох молекул жирної кислоти (130 х 3 = 390 АТФ) та окислення гліцерину (19 АТФ).

Процес розпаду ЖК з непарним числом атомів вуглецю відбувається аналогічно, відрізняються лише кінцеві продукти.

Α-окислення жк

Крім -окислення існує інший, другорядний шлях їх перетворення, який відбувається у цитоплазмі. Це α-окислення. Проміжними продуктами є α-оксикислоти та α-кетокислоти, які далі перетворюються на ЖК з непарною кількістю атомів вуглецю. В процесі α-окислення бере участь пероксид водню та пероксидаза та альдегіддегідрогеназа жирних кислот:

Далі альдегід за участю НАД-залежної дегідрогенази окислюється до ЖК, яка має на один атом вуглецю менше, ніж вихідна кислота. Далі процес повторюється. Отже, α-окислення є двостадійним процесом.

Біосинтез ліпідів Біосинтез гліцерину

10(474) Основним шляхом його синтезу в організмах тварин та людини є відновлення діоксіацетомонофосфату – проміжного продукту обміну вуглеводів за участю гліцерофосфатдегідрогенази:

3-фосфогліцерин є активною формою гліцерину і може використовуватись для синтезу тригліцеридів і фосфоліпідів.

Частина гліцерофосфату під дією фосфатази може гідролізуватись з утворенням гліцерину та фосфорної кислоти:

СН2ОН

СНОН

СН2О – Р

+

3-фосфогліцерин

Біосинтез жк

10(475), 5(87) Відбувається у розчинній частині цитоплазми.

Початковою речовиною в процесі синтезу жирних кислот є ацетил-КоА, який утворюється при -окисленні ЖК, при окислювальному декарбоксилюванні ПВК.

На першій стадії синтезується малоніл-КоА з ацетил-КоА та СО2 під впливом ацетил-КоА-карбоксилази. Потім процес іде наступним чином:

Приєднання двовуглецевих радикалів (малоніл-КоА, ацетил-КоА) відбувається до досягнення необхідної довжини ланцюга.

Біосинтез тригліцеридів

10(479) Процес проходить при наявності активного гліцерину (α-фосфогліцерину) та активних ЖК (ацил-КоА) і відповідних ферментних систем.