Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект біох (141).doc
Скачиваний:
276
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Кінетика ферментативних реакцій

1(110), 5(56) Виходячи з того, що ферментативний процес здійснюється у вигляді наступної хімічної реакції:

k+1 k+2

Е+ S ЕS Е + Р,

k-1

де k+1 - константа швидкості прямої реакції, k-1 - константа швидкості зворотної реакції, k+2 - константа швидкості розпаду.

Міхаеліс та Ментен розробили загальну теорію ферментативної кінетики. Математична обробка на основі закону діючих мас дала можливість вивести рівняння, назване на честь авторів рівнянням Міхаеліса-Ментен, яке виражає кількісне співвідношення між концентрацією субстрату та швидкістю ферментативної реакції:

v=vmax[S] /(Ks + [S]),

де v - швидкість реакції при даній концентрації субстрату[S], vmax - максимальна швидкість реакції при повному насиченні ферменту субстратом; Ks - константа дисоціації фермент-субстратного комплексу, моль/л.

Ks = k-1/ k+1

З рівняння Міхаеліса - Ментен витікає, що при високій концентрації субстрату та низькому значенні Ks швидкість реакції є максимальною, тобто v=vmax,

при низькій концентрації субстрату, навпаки, швидкість реакції виявляється пропорційною концентрації субстрату в кожний даний момент.

Рівняння Міхаеліса - Ментен в його класичному вигляді не враховує впливу на швидкість ферментативного процесу продуктів реакції, тому Бріггс та Холдейн вдосконалили це рівняння:

v=vmax[S] /( Кm + [S]),

де Km - константа Міхаеліса, що є величиною, яку можна експериментально визначити.

Km = (k-1 + k+2)/ k+1, або Km = ks + k+2/ k+1

Таким чином, константа Міхаеліса - це така концентрація субстрату, при якій швидкість даної ферментативної реакції представляє половину максимальної.

3(62) Ця константа є важливою характеристикою ферментативної реакції і характеризує спорідненість ферменту до субстрату і здатність ферменту утворювати продукти реакції. Якщо константа Міхаеліса велика, то ЕS легко розпадається на похідні речовини і реакція протікає повільно. Якщо низьке значення константи Міхаеліса, реакція протікає швидко. Km та vmax для даного ферменту і субстрату при певних умовах зовнішнього середовища (рН, t0, р) величини сталі. Km визначають графічно за результатами вимірювань швидкості реакції при різних концентраціях субстрату. Згідно рівняння Холдейна і Бріггса, залежність швидкості ферментативної реакції від концентрації субстрату при незмінній концентрації ферменту графічно виражається наступним чином:

При досягненні деякої концентрації субстрату, швидкість ферментативної реакції повинна досягати максимального значення і при подальшому збільшенні концентрації субстрату вже не змінюється.

1(111) Виходячи з рівняння та цього графіка можливо графічно визначити константу Міхаеліса, яка буде відповідати відрізку на осі абсцис, що відповідає швидкості, рівній половині максимальній. Але користуватись таким графіком, побудованим у прямих координатах незручно, тому що максимальна швидкість є асимптотичною величиною та визначається недостатньо точно.

Для більш зручного графічного представлення експериментальних даних Лайнуівер та Берк перетворили рівняння Бріггса-Холдейна по методу подвійних зворотних величин:

1/v = Кm /vmax[S] + 1/ vmax

Це рівняння Лайнуівера - Берка - рівняння прямої лінії. Якщо побудуємо графік в координатах 1/v (Y) від 1/[S] (Х), то матимемо пряму лінію, тангенс кута нахилу якої буде рівний величині Кm /vmax, відрізок, що відсікається прямою від осі ординат, представляє собою 1/vmax, якщо продовжити пряму лінію за вісь ординат, тоді на осі абсцис відсікається відрізок, що відповідає зворотній величині -1/Кm.