Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект біох (141).doc
Скачиваний:
276
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Водорозчинні вітаміни

10(259), 1(147) Водорозчинні вітаміни добре розчиняються у воді. Основна біологічна роль їх полягає у тому, що більшість з них входить до складу ферментних систем.

Вітамін В1 (тіамін)

Це перший вітамін, відкритий Функом у 1912 р. Містить аміногрупу та атом сірки, тому був названий тіаміном.

Добре розчиняється у воді. Водні розчини в кислому середовищі витримують нагрівання до високих температур без зниження біологічної активності. В нейтральному та лужному середовищі швидко руйнується при нагріванні. Цим пояснюється часткове або повне руйнування тіаміну при кулінарній обробці їжі, наприклад, випічці хлібу з додаванням гідрокарбонату натрію.

Легко всмоктується в кишечнику, але не накопичується в тканинах і не має токсичних властивостей. Надлишок харчового тіаміну швидко виводиться з сечею. Високі лікувальні дози вітаміну можуть викликати алергічні реакції.

При авітамінозі виникає хвороба бері-бері, широко розповсюджена в країнах Азії та Індокитаю, де основним продуктом харчування був полірований рис, звільнений від оболонки, в якій і знаходиться тіамін. Симптоми авітамінозу: порушення функцій шлунково-кишкового тракту, зміни психіки (втрата пам’яті, галюцинації), біль в області серця, у важких випадках – атрофія м’язів та параліч кінцівок.

1(149), 7(276) Біологічна роль: тіамін в своїй активній формі у вигляді тіамінпірофосфату (містить залишки фосфорної кислоти), є складовою частиною декількох ферментів (піруватдегідрогеназа, -кетоглутаратдегідрогеназа).

Поширення і потреба. Тіамін широко розповсюджений у природі. Велика кількість міститься у дріжджах, хлібі з борошна грубого помелу, оболонці та зародках насіння хлібних злаків, квасолі, гороху, печінці, мозку. Деякі бактерії, що населяють кишечник тварин, здатні синтезувати достатньо тіаміну. Норма споживання тіаміну 1,2 - 2,2 мг.

Вітамін В2 (рибофлавін)

10(263), 1(149) Розчини мають яскраво-жовте забарвлення. Стійкий у кислих розчинах, легко руйнується в нейтральних та лужних. Чутливий до видимого та УФ-випромінювання.

Вітамінні властивості має не вільна, а фосфорильована форма вітаміну (заміна водню у СН2ОН на залишок фосфорної кислоти). Фосфорилювання здійснюється в печінці, м’язах, нирках.

При недостачі вітаміну виникає випадання волосся (алопеція), запальні процеси слизової оболонки язика, губ, куточків рота, запалення очей. Типовим є глосит- з’являються виразки у ротовій порожнині, запалений язик стає пурпурно-червоним, шорстким, з’являються тріщини.

Біологічна роль: входить до складу флавінових коферментів (ФМН та ФАД), що є простетичними групами окисно-відновних ферментів.

Поширення і потреба:міститься у дріжджах, хлібі з борошна грубого помела, насінні злаків, жовтку, молоці. В молоці міститься у вільному стані, а в печінці тварин міцно зв’язаний з білками у складі ФАД та ФМН. Кишкова мікрофлора в організмі людини частково синтезує вітамін, однак не встановлено, яка його кількість може всмоктуватись. Потреба добова 2,5 мг.

Вітамін В3 (пантотенова кислота)

СН3

НО – СН2 – С – СН – СО – NH – CH2 – CH2 – COOH

СН3 OH

10(265), 1(160) У 1938 р. було виділено з багатьох рослинних і тваринних джерел, тому названо пантотенова кислота (від грец. Pantoten – скрізь, всюди).

Це в’язка світло-жовто рідина, добре розчинна у воді, малостійка, легко гідролізується по місцю пептидного зв’язку під дією слабих кислот та лугів. Пантотенова кислота нестійка сполука і швидко руйнується, особливо при високій температурі у кислому середовищі.

При авітамінозі розвиваються дерматити, оніміння кінцівок, дистрофічні зміни залоз внутрішньої секреції (надпочечників), депігментація волосся, алопеція.

Біологічна роль: входить до складу коферменту ацилювання, який бере участь у ферментативних реакціях, що каталізують активування і перенесення ацетильного радикала та інших кислотних залишків.

Реакції апелювання відіграють важливу роль у знешкодженні токсичних речовин, які потрапляють в організм (алкоголю, отрут).

Поширення і потреба: печінка, жовток, гречка, дріжджі, зелені частини рослин. Також синтезується мікрофлорою кишечнику. Добова потреба 5 – 7 мг.

Вітамін РР5, нікотинова кислота, нікотинамід, ніацин)

10(267), 1(151) Називається антипелагричним вітаміном, оскільки його відсутність є причиною захворювання на пелагру.

Порівняно з іншими вітамінами має найвищу стійкість проти дії зовнішніх факторів. Не руйнується при автоклаву ванні, дії сонячного світла і лужних розчинів. Ці властивості забезпечують збереження її при переробці та зберіганні продуктів харчування.

В організмах людини і тварин відсутні ферментні системи, які б забезпечили перетворення нікотину в нікотинову кислоту.

В організмі нікотинова кислота легко перетворюється в амід за участю енергії АТФ, це відбувається у печінці.

Нікотинова кислота Нікотинамід

Ознаки авітамінозу – пелагра (від італ. шорстка шкіра) – враження шкіри (дерматити), шлунково-кишкового тракту (діарея) та розлад нервової системи (деменція). Тому називається хворобою “трьох Д”. Дерматит – шкіра стає шорсткою, покривається пухирцями, утворюються виразки, темно-коричневі плями. Діарея – поноси, нудота і, як наслідок, значне виснаження організму. Деменція (у особливо важких випадках) – втрата пам’яті, марення, недоумкуватість.

Біологічна роль: входить до складу динуклеотидів НАД та НАДФ, що є коферментами окисно-відновних ферментів - дегідрогеназ.

Поширення і потреба: печінка, нирки, м’ясо, висівки, дріжджі. Добова потреба 20 мг.

13(124) Орхідея у штучних умовах проростає лише тоді, коли на насінні оселюється особливий гриб. Виявляється в насінні орхідей дуже мало вітаміну РР, його не вистачає для проростання. Гриб же забезпечує насіння цим вітаміном. Зараз вносять цей вітамін до поживного середовища, тому гриб більше не потрібен.

Вітамін В6 (піридоксин, антидерматитний фактор)

1(152),10(269) Терміном піридоксин позначають три похідних 3-оксипіридина, які в організмі можуть переходити одна в одну: піридоксин (піридоксол), піридоксаль та піридоксамін.

Піридоксин Піридоксаль Піридоксамін

Тепер піридоксин розглядають як провітамін вітаміну В6, оскільки вітамінні властивості він виявляє лише після перетворення на піридоксаль і піридоксамін.

Добре розчинний у воді та етанолі. Вітамін стійкий проти нагрівання у кислому і лужному середовищах, чутливий до впливу світла при нейтральному рН.

При авітамінозі виникають пелагроподібні дерматити, що не піддаються лікуванню нікотиновою кислотою.

Біологічна роль: коферментні функції виконують лише фосфорильовані похідні піридоксалю та піридоксаміну (заміщується водень в групі СН2ОН). Так, піридоксальфосфат є простетичною групою амінотрансфераз, що каталізують перенесення аміногруп від амінокислоти на кетокислоту, та декарбоксилаз, що каталізують необоротне відщеплення СО2 від карбоксильної групи амінокислот з утворенням біогенних амінів.

Поширення та потреба: пшеничні висівки, дріжджі, печінка. В багатьох продуктах тваринного походження піридоксин хімічно зв’язаний з білком, але в шлунково-кишковому тракті під впливом ферментів легко звільняється. Добова потреба точно не встановлена, оскільки він синтезується мікрофлорою кишечнику в кількості, що частково покриває потреби в ньому організму. Дорослі повинні отримувати приблизно 2 мг на добу.

Вітамін В12 (кобаламін, кориноїди)

10(271), 1(157) Існує ціла група сполук, які мають В12-вітамінну активність. У 1955 р. Дороті Ходжкін розшифрувала його структуру, за що була удостоєна в 1964 р. Нобелівської премії. Це єдиний металовмісний вітамін, до складу якого входить кобальт.

У сухому вигляді стійкий проти дії зовнішніх факторів. Витримує автоклавування при 120 0С, добре зберігається в темному сухому місці, на світлі швидко втрачає біологічну активність.

Біологічна дія: як кофермент бере участь у реакціях трансметлювання, ізомеризації.

При недостачі виникає анемія.

Поширення і потреба: це єдиний вітамін, синтез якого здійснюється виключно мікроорганізмами: ні рослини,ні тканини тварин такої здатності не мають. Утворюється мікрофлорою органів травлення тварин та кишечника людини. Джерела: печінка, нирки, молоко, яйця. Потреба 0,003 мг/добу.

Фолієва кислота (вітамін Вс, В10, В11)

10(275), 1(157) У 1939 р. була виділена з листків шпинату, враховуючи високий вміст у листках багатьох рослин названа Фотієвою (від лат. folium – лист). Інша назва Вс – є фактором росту курчат (індекс “с” від англ. cлова chicken.

Під дією світла та при нагріванні з мінеральними кислотами і в лужному середовищі швидко руйнується.

При нестачі порушуються кровотворні процеси, розлади функції кишок, анемії.

Біологічна роль: активна форма фолієвої кислоти – тетрагідрофолієва кислота (ТГФК) – у вигляді коферменту входить до складу ферментів, які каталізують перенесення одно вуглецевих фрагментів (метальних, оксиметильних тощо), які використовуються для синтезу біологічно активних речовин.

Поширення та потреба: дріжджі, печінка, зелене листя рослин; мікроорганізми кишечника тварини та людини здатні до її синтезу. Добова потреба: 0,3 мг.

Вітамін Н (біотин)

10(282), 1(154) Оскільки при недостачі цього вітаміну виникають ураження шкіри, його назвали вітаміном Н (від нім. Наupt – шкіра).

Стійкий проти дії високих температур, кислот, лугів, УФ. Біоактивність знижується при нагріванні і наявності кисню.

Є фактором росту дріжджів, нестача у людини викликає дерматити, при яких шкіра набуває темно-землистого відтінку і злущується, порушення нервової системи, анемії.

Нестача вітаміну спостерігається у людей, які вживають значну кількість сирого яєчного білка, до складу якого входить авідин, з’язуючись з яким біотин втрачає свою біологічну активність. При нагріванні до 100 0С авідин руйнується і втрачає здатність утворювати комплекс з біотином.

Біологічна дія: входить до складу простетичної групи ферментів, які беруть участь у процесах карбоксилювання, декарбоксилування, пере амінування амінокислот, у синтезі жирних кислот.

Поширення і потреба: печінка, нирки, молоко, цибуля, синтезується мікрофлорою кишечника. Добова потреба 10 мкг.

Вітамін Р (біофлавоноїди)

10(280), 1(163) Виділений у 1936 р. із шкірок лимону. Під терміном вітамін Р, що підвищує резистентність капілярів (від лат. permeability– проникність), об’єднується група речовин зі схожою біологічною активністю: катехіни, флавіни, флавонони тощо. Спільним для них є те, що вони мають поліфенольний тип будови (містять флавон).

До них належать рутин, катехін (препарат вітаміну Р з чайного листка), цитрин (з лимону) тощо.

Нестачаприводить до підвищення проникності капілярів, що супроводжується крововиливами, кровотечами.

Більш ефективно працює вітамін при застосуванні у комплексі з вітаміном С, К. Вітаміни Р та С – це лікарський препарат аскорутин.

Поширення і потреба:смородина, горобина чорноплідна, шипшина, цитрусові. Добова потреба не встановлена.