Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

usi_uroki_obrazotvorchogo_mistectva_2_klas

.pdf
Скачиваний:
69
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
8.06 Mб
Скачать

Розділ V. Плани-конспекти уроків

121

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Послідовна схема виконання імітації вітража

IV. Закріплення вивченого матеріалу

Пояснення до творчого завдання

Виріжте із чорного паперу фігурку улюбленої тварини за зразком або згідно з власним задумом. Зображення потрібно спростити й декоративно обробити, щоб його було зручно вирізувати. Усі лінії мають бути чіткими й виразними. Отвори заклейте кольоровим цигарковим папером. Такий вітраж може прикрасити вікно або абажур для лампи.

П р а в и л а р о б о т и і т е х н і к а б е з п е к и

Робоче місце має бути упорядкованим (олівці, ножиці, папір точно на своєму місці).

Візерунок спочатку виконуємо олівцем, а потім вирізуємо ножицями.

Під час роботи не розмахуємо олівцями й ножицями.

Передаємо ножиці одне одному тільки кільцями вперед.

Після завершення роботи все сміття акуратно прибираємо.

V. Підбиття підсумків

Коментар

Учні мають розуміти основні технологічні положення імітації вітража, вміти створювати спрощене зображення тварин, демон­ струвати навички роботи з ножицями.

Відбувається обговорення учнівських робіт.

VІ. Домашнє завдання

Обсяг роботи не дозволяє завершити малюнок за один урок. Учням пропонується зробити це вдома.

Урок 11

Скульптура.

Взаємозв’язок частин

 

 

і основної форми

 

Жив-був собі коточок

 

Дата проведення уроку

Мета: навчальна: надавати учням поняття про скульптуру як вид мистецтва, її види і відмінність від живопису; ознайомлювати учнів із поняттями «пам’ятник», «меморіальнийансамбль»,«скульптурнийпортрет»,«статуетка»; закріплювати початкові навички роботи з пла­ стиліном (глиною); ознайомлювати з поняттям «анімалізм» як жанр образотворчого мистецтва; розвивальна: формувати у дітей уміння сприймати, розрізняти та аналізувати характерні особливості об’єм­ ної форми; закріплювати початкові навички основних видів ліплення; розвивати дрібну моторику руки; виховна: виховувати в учнів естетичне сприйняття на­ вколишнього світу; стимулювати розвиток допитливо­ сті; виховувати екологічну культуру.

Обладнання уроку: навчальні плакати, репродукції картин відомих художників і навчальні роботи з методичного фонду; об’ємні зображення.

Матеріали та інструменти: дошка для ліплення, пластилін (глина), стеки, простий олівець, матеріали для відбитка.

Тип: комбінований урок.

Методи і засоби роботи: евристична бесіда; практична робота на базі засвоєного матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційний момент ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Запитання

Який вид мистецтва ми називаємо живописом?

Розділ V. Плани-конспекти уроків

123

Які види живопису ви знаєте? Які матеріали та інструменти використовують під час виконання творів живопису?

Як називають художників, які малюють тварин?

IIІ. Вивчення нового матеріалу

Пояснення вчителя

Скульптура — це тривимірний твір мистец­тва: об’ємний, а не плаский, як картина. Якщо картина завжди висить на стіні, то скульптуру можна поставити на відкритому просторі, щоб глядачі могли обійти її з усіх боків і розглянути під різними кутами. До скульптури можна доторкнутися, відчути її текстуру і форму.

З’явилася перша скульптура дуже давно. Це були фігурки тварин, призначені для чаклунства, і зображення богів. Слугувала скульптура і пам’ятником померлим, чиї імена та вчинки люди хотіли зберегти в пам­ ’яті нащадків.

Дуже часто ми можемо побачити пам’ятники відомим людям, статуї (скульптурні зображення) впливових городян і меморіальні ансамблі (композиції з декількох скульптур), що присвячені історичним подіям. Такі зображення називають монументальною скульптурою, і зазвичай вони бувають дуже великих розмірів.

Для монументальної скульптури використовують каміння, бетон і бронзу, тому що ці матеріали зберігаються століттями.

Монументальна скульптура завжди пов’язана з простором, у якому знаходиться. Вона є частиною міських вулиць і майданів. Зазвичай така скульптура виконується без детальної проробки дрібних деталей, адже глядачі розглядають її зі значної відстані.

Зразки різних скульптур

Зразки малої скульптури

124

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

Станкова скульптура встановлюється зазвичай у закритих приміщеннях. Найчастіше це портрети лю­дей і зображення тварин. Станкову скульптуру можна уважно розглядати з усіх боків. У ній ретельно проробляють дрібні елементи і деталі. Виконують станкову скульптуру найчастіше з мармуру і бронзи, рідше —  з деревини.

Часто скульптуру використовують для прикрашання. І називають таку скульптуру декоративною. Декоративну скульптуру можна зустріти майже в кожній оселі. Вона може бути іграшкою і чудовим подарунком.

Маленьку скульптуру, призначену для прикрашання будинку,

називають статуеткою.

Матеріалом для скульптури може бути все, що подобається її авторові, у тому числі пластмаса, скло, цегла, бетон, навіть лід

іпісок. Але найпоширенішими і найдовговічнішими, звісно, є де­ ревина, глина, камінь і метал.

Скульптури з деревини відрізняються одна від одної кольором

іфактурою. Адже художники-скульптори використовують для своїх робіт різні види деревини: дуб, волоський горіх, тис, вишню, червоне і чорне дерево. Але навіть найміцніше дерево недовговічне. Воно гниє, його їсть шашель. Тому до нас і дійшло так мало скульптур із деревини.

Глиняні скульптури також можуть мати різний колір. Він залежить від того, з якої глини скульптура зроблена: білої, червонясто-коричневої або синювато-чорної.

Найміцніший і найбільш довговічний із ма­ теріалів — це, звісно, камінь. Обробляти граніт дуже важко, зате його можна відполірувати до дзеркального блиску.

Мармур — найулюбленіший матеріал скульп­ торів. Поверхня відполірованого мармуру відрізняється незвичайною красою. А деякі сорти мармуру дуже подібні за кольором до людської шкіри, тому ідеально підходять для портретних зображень.

Бронзову скульптуру віддавна полюбляють скульптори, адже з нею легко працювати. Спочатку скульпту-

Розділ V. Плани-конспекти уроків

125

ра виконується з м’якого матеріалу: гіпсу або деревини, а потім відливається в бронзі. Бронзова скульптура­ передає найдрібніші деталі тіла й одягу та не боїться часу. Деякі грецькі бронзові статуї пролежали на дні моря понад 2000 років і анітрохи не по­ страждали. Скульптори охоче використовують також інші метали: золото, срібло, сталь, алюміній, залізо.

Як же роблять скульптуру? Залежно від обраного матеріалу скульп­тор може додавати шматочки матеріалу або відтинати їх.

Якщо скульптура починається з грудки безформної глини або м’якого воску, скульптор додає шматочки матеріалу, з’єднує їх разом, збільшуючи крок за кроком розмір зображення. Такий метод створення скульптури називають ліпленням. І ви користуєтеся саме ліпленням, коли працюєте з пластиліном.

а

б

в

г

 

Методи роботи

 

з пластичними

 

матеріалами:

 

а — розкочування;

 

б — скачування;

 

в — сплющування;

 

г — защипування;

е

д — прищипування;

е — вдавлювання

126

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

Послідовна схема ліплення кішки

Якщо скульптор бере брилу каменю або великий шматок деревини, йому необхідно відітнути (видалити) усе зайве. Такий вид скульптурної діяльності називають висіканням. Видатний італійський скульптор Мікаланджело Буанарроті так і говорив: «Щоб зробити скульптуру, я беру брилу мармуру і відтинаю все непотрібне».

Отже, скульптура наче захована всередині безформного шматка каменю, а скульптор тільки допомагає їй вибратися назовні. Тільки легкість ця уявна — насправді скульптору необхідно багато знань і хисту для такої творчості.

IV. Закріплення вивченого матеріалу

Учитель нагадує учням основні прийоми ліплення, учні по­ вторюють типові рухи.

П р а в и л а р о б о т и і т е х н і к а б е з п е к и

Робоча поверхня повинна бути закрита клейонкою або газетою — пластилін може забруднити її.

Усі роботи необхідно виконувати тільки на дошці для ліплення.

Зі стеками слід поводитися дуже обережно, не пустувати і не розмахувати ними.

Після роботи необхідно обов’язково вимити руки з милом (пластилін залишає жирні плями) і вичистити нігті.

Індивідуальна робота за творчим завданням

Учитель пропонує учням розглянути етапи виконання фігурок із глини (пластиліну або солоного тіста), крок за кроком показує послідовність виконання роботи.

Розділ V. Плани-конспекти уроків

127

 

 

 

 

 

 

Г. Гільманова «Коток» (2006)

Учні виконують фігурки самостійно, додаючи за бажанням елементи декору за допомогою підручних матеріалів методом приліплювання або відбитка. Для відбитка можна використовувати олівці, ковпачки, використані стрижні кулькових ручок, фактурні тканини, шматочки наждачного паперу та ін.

Учні можуть скопіювати запропоновані зразки або вигадати власну сценку з життя улюблених тварин.

Готову статуетку можна розфарбувати, а потім покрити клеєм ПВА. Це надасть їй блиску і довговічності.

V. Підбиття підсумків

Обговорення учнівських робіт

Із фігурок створюють загальну композицію «У гостях у зві­ рят». Виконані учнями статуетки можуть стати подарунками для друзів та близьких.

Коментар

Учні повинні мати уявлення про скульптуру як вид мистецтва, її види і відмінність від живопису; розрізняти поняття «пам’ятник», «меморіальний ансамбль», «скульптурний портрет», «статуетка»; демонструвати початкові навички роботи з пластиліном (глиною).

Урок 12

Рельєф.

Заповнення силуетної форми

 

рівновисоким декором

 

У гостях у Нептуна

 

Дата проведення уроку

Мета: навчальна: продовжувати ознайомлювати учнів зі скульптурою як видом образо­творчого мистецтва, з поняттями «рельєф», «контррельєф», «барельєф», «горельєф»; продовжувати закріплювати навички роботи з пластичними матеріалами; розвивальна: формувати у дітей уміння сприймати,

розрізняти й аналізувати характерні риси напівоб’ємної форми; закріплювати навички, основних видів ліплення; розвивати вміння передавати свої почуття, емоції, настрій скульптурними засобами; розвивати дрібну моторику руки; виховна: виховувати в учнів естетичне сприйняття

навколишнього світу, виховувати екологічну культуру. Обладнання: навчальні плакати, репродукції картин відомих ху-

дожників і навчальні роботи з методичного фонду. Матеріали та інструменти: альбом для малювання, дошка для

ліплення, пластилін (глина), стеки, цупкий картон, простий олівець, матеріали для відбитка.

Тип: комбінований урок.

Методи і засоби роботи: евристична бесіда; практична робота на базі засвоєного матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційний момент ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Запитання

З яким видом образотворчого мистецтва ми познайомилися на попередньому уроці?

Зразки рельєфів

Розділ V. Плани-конспекти уроків

129

Навіщо люди створюють скульптури? Які думки і почуття вони допомагає їм передавати?

Які види скульптури ми знаємо, і для чого їх використовують люди?

Як називають художників, які працюють із пластичними матеріалами?

З якими матеріалами працюють художники-скульптори?

Як називають художників, які зображують тварин?

IIІ. Вивчення нового матеріалу

Пояснення вчителя

На попередньому уроці ми з вами робили подарункову статуетку. Її можна взяти в руки, розглянути з різних боків, повертаючи по колу.

Скульптуру, навколо якої можна обійти і розглянути з усіх боків, називають круглою скульп­турою.

Але коли скульптура зустрічається з іншим, вже добре знайомим нам, видом мистецтва — архі­тектурою, вона наче притискається до стіни — розчиняється­ в ній, або навпаки, виростає з площини стіни. При цьому ми з вами бачимо тільки частину об’ємного зображення. Так ось, зображення, що виступає над стіною, називають рельєфом.

Художники розрізняють два види рельєфу. Один називають барельєфом. Слово це французьке, й означає воно «низький рельєф». Дійсно, в барельєфі зображення виступає над площиною менше ніж на половину свого об’єму.

Якщо ми бачимо більше ніж половину об’єму зображуваних фігур, якщо вони майже «вибралися» з площини стіни — це горельєф або високий рельєф.

(Гарною ілюстрацією для уроку, присвяченого рельєфам, можуть слугувати формочки для піску. Під час прогулянки можна показати учням обидва види напівоб’ємної скульптури на піску. Можна використовувати коробку, наповнену вологим піском.)

130

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

IV. Закріплення вивченого матеріалу

Пояснення вчителя

Сьогодні ми з вами знову станемо скульпторами.

І для роботи нам знадобиться аркуш картону 10×10 см. Ми будемо ліпити рельєф, присвячений меш­канцям морського дна. Ви вже знаєте, що ліпити — означає додавати шматочки матеріалу до форми. Для ліплення ми скористаємося пластиліном (глиною).

Але перш ніж ми розпочнемо ліплення, давайте згадаємо основні правила і прийоми роботи з глиною (пластиліном або тістом).

П р а в и л а р о б о т и і т е х н і к а б е з п е к и

Робоча поверхня повинна бути закрита клейонкою або газетою — пластилін може забруднити її.

Усі роботи необхідно виконувати тільки на дошці для ліплення.

Зі стеками слід поводитися дуже обережно, не пустувати і не розмахувати ними.

Після роботи необхідно обов’язково вимити руки з милом (пластилін залишає жирні плями) і вичистити нігті.

(Учитель нагадує основні прийоми ліплення (розкочування, скачування, сплющування, защипування, прищипування, вдавлювання) і пропонує учням показати долоньками, як вони виконуються.)

Пояснення до творчого завдання

Риби — чудовий сюжет для рельєфу. Подивіться на рибу уважно і ви побачите, що всі лінії, які утворюють її форму, плавні та м’які. Накресліть загальну форму риби, а потім заповніть

Послідовна схема ліплення риби методом уточнення форми