Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

usi_uroki_obrazotvorchogo_mistectva_2_klas

.pdf
Скачиваний:
69
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
8.06 Mб
Скачать

Розділ V. Плани-конспекти уроків

191

V. Підбиття підсумків

Коментар

Під час уроку учні повинні навчитися розрізняти розпис великодніх яєць за технікою виконання; мати уявлення про техніку писанкарства; виявляти інтерес до національних українських традицій.

VІ. Домашнє завдання

Удома, користуючись своїми ескізами, учні повинні виконати дряпанку, звернувшись по допомогу до батьків.

Додатковий матеріал

Яйця можна їсти сирими (якщо дорослі впевнені у відсутності сальмонел), але краще зварити їх некруто (у мішечок) або круто. Можна підсмажити як яєчню або омлет, можна додати до фаршу або тіста.

Яйце — продукт не тільки смачний, але й дуже корисний. Для людей, які живуть на радіоактивно забруднених територіях, для тих, у кого слабке здоров’я, дуже корисні перепелячі яйця. Перепеляче яйце маленьке — у чотири рази менше за куряче, а найбільше яйце — страусяче, дорівнює двадцятьом курячим яйцям. Важить таке яйце 1,5 кг і завдовжки сягає 20 см. Вам знадобиться 40 хвилин, щоб його зварити, а щоб підсмажити, однієї пательні буде замало. Але щоб підсмажити будь-яке яйце, його потрібно розбити, а товщина шкаралупи страусячого яйця становить 1,5 см. Розповідають, що найбільше страусяче яйце витримало вагу людини, яка важила 127 кг.

Урок 26

Театральні художники.

Художник-декоратор

 

 

Трон для казкового героя

 

Дата проведення уроку

Мета: навчальна: надавати учням початкові знання про театр як вид мистецтва; ознайомлювати з поняттями «драматичний театр», «опера», «оперета», «балет», «сценічний образ»; надавати початкові відомості про діяльність художника в театрі, про роботу художника-декоратора; продовжувати закріплювати навички роботи з пластичними матеріалами;

розвивальна: формувати у дітей образне, логічне, про­ сторове мислення; продовжувати формувати вміння аналізувати, уважність, спостережливість, окомір; на­ вчати міркувати;

виховна: стимулювати розвиток допитливості.

Обладнання: навчальні плакати, репродукції ескізів театральних декорацій відомих художників і навчальні роботи з методичного фонду; об’ємні зображення сценічних меблів.

Матеріали та інструменти: дошка для ліплення, пластилін (глина), стеки, цупкий картон, простий олівець, матеріали для відбитка.

Тип: комбінований урок.

Методи і засоби роботи: евристична бесіда; практична робота на базі засвоєного матеріалу.

Коментар

Урок у жодному разі не має на меті детальне знайомство учнів із театром. Матеріал має бути викладений на рівні загального знайомства. За бажанням учитель може продовжити вивчення теми у позакласний час та під час тематичного тижня.

Розділ V. Плани-конспекти уроків

193

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Запитання

Що таке малюнок із натури?

Чим він відрізняється від малюнка за уявленням?

Які види мистецтва ви знаєте?

Що таке ілюстрація і для чого вона слугує?

За допомогою чого ми сприймаємо живопис, графіку, скуль-

птуру? (За допомогою зору)

В яку загальну групу люди об’єднали ці види мистецтва? (Образотворчі)

IIІ. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя

Ми з вами вже знайомі з багатьма видами мистецтва. А сьогодні ми вирушимо до дивовижного світу, де нерозривно пов’язані музика та архітектура, живопис і графіка, скульптура й література, мистецтво слова й мистецтво перевтілення. Цей дивовижний світ — театр. Слово «театр» прийшло до нас із Давньої Греції та означає «місце для видовищ, видовище».

Історія театру — довга та складна. Театр зобов’язаний своїм виникненням мисливським і сільськогосподарським іграм, масовим народним гулянням та святам. Та й ви, починаючи будьяку свою гру, перевтілюєтесь, уявляєте себе іншими людьми. Ви граєте ролі, перетворюючись на інших людей так само, як актори під час вистави.

УДавній Греції театральне мистецтво вважалося подарунком богів. Різними видами театрального мистецтва опікувалися різні музи: Талія була музою комедії, Мельпомена — трагедії, Терпсихора опікувалася танцями. А для видовищних заходів будували спеціальні споруди — театри.

Усередньовічній Європі театральним мистецтвом володіли мандрівні самодіяльні актори. Узимку і влітку, під снігом та до­ щем мандрували вони від одного міста до іншого.

194Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

Аперший професійний європейський театр з’явився тільки в Епоху Відродження. Це італійська народна комедія масок.

За що ж ми любимо театр? Він дозволяє людині подивитись на власне життя немовби збоку. Театр — дієве, живе мистецтво, а не застигле відображення світу. Не даремно драматурги (автори п’єс, за якими ставлять вистави) називають своїх героїв дійовими особами.

І якщо ми з вами можемо знову і знову прийти до музею і побачити картину, яка нам сподобалася, або прослухати улюблену музику, то диво театрального мистецтва виникає тільки в момент зустрічі акторів із глядачами. Можна навіть сказати, що вистава — це результат праці не тільки драматурга, але й значної кількості інших людей: режисера, акторів, костюмерів, декораторів.

Давайте познайомимося з видами театрального мистецтва. Батько всіх театрів — драматичний театр. Під керівництвом режисера актори і художники відтворюють на сцені світ і події, вигадані драматургом.

Удраматичному театрі головний засіб виразності — сценічна

мова.

Убалеті (від франц. ballet, від італ. balletto — «танцювати») зміст вистави розкривається за допомогою музики і танцю.

В опері (від італ. opera, букв.— «твір») є і слово, і сценічна дія, і музика. Іноді опера може містити балетні сцени, розмовний діалог, мелодраму.

Оперета (від італ. operetta, букв.— «маленька опера») поєднує драматичну­ дію, танець і спів, але — на відміну від опери — це жанр легкий, веселий­ .

Балет, оперу й оперету об’єднує одна загальна риса — вони не можуть існувати без музики, а автором твору, що є основою такої вистави, завжди є композитор. Співпостановником режисера є диригент (керівник оркестру, що виконує музику до вистави).

Ви вже знаєте, що кожний вид мистецтва має свої художні засоби виразності. Одними з найсильніших засобів у палітрі театрального мистецтва є сценічний образ і сценічна дія — мистецтво перевтілення актора, перетворення на того, кого він має зіграти на сцені. У повсякденному­ житті актори є такими ж людьми, як усі. Акторки також варять борщ і збирають своїх дітей до школи,

В. Я. Левенталь «Зимове місто».
Ескіз декорацій до балету М. Н. Раухвергера «Снігова королева» (1969)

Розділ V. Плани-конспекти уроків

195

як ваші мами. Актори також їдуть у метро чи автобусі, купують продукти в магазині. Зустрічаючи їх на вулиці, ми з вами навіть не здогадуємося про особливості їхньої­ професії. Але на сцені актор, за висловлюванням режисера К. С. Станіславського­ , стає володарем. Йому підвладні будь-які перевтілення.

ІV. Закріплення вивченого матеріалу

Пояснення вчителя

Декорації, бутафорія, меб-

лі, костюми, грим і освітлення

 

складають художнє оформлення

 

вистави. У художнього офор­

 

млення вистави два завдання:

 

створення певного зорового, со-

В. Васнєцов «Палати царя

ціального, історичного, побуто-

Бєрєндєя». Ескіз декорацій

вого і психологічного середовища

до опери М. А. Римського-Корсакова

вистави та організація сценічно-

«Снігуронька» (1885)

го простору.

 

Насамперед художник-постановник створює ескізи оформлення майбутньої вистави. За цими ескізами виготовляється макет, тобто модель майбутньої декорації. Його ретельно перевіряють вигородкою на сцені. Вигородка — це встановлення на сцені наявних частин декорацій за планом і вимірами нового макета. За

перевіреним макетом виготовляють точні креслення. Потім починається виготовлення декорацій, меблів і бутафорії кваліфікованими столярами, бутафорами та художниками-де- кораторами.

Готові декорації передають на сцену для монтування, тобто для узгодження за актами і картинами

п’єси, і для репетицій у них акторів.

196

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

Бесіда

Кожен із нас облаштовує своє помешкання таким чином, щоб воно було зручним і відповідало нашим впо­ добанням.

А яким буде помешкання казкового героя?

Чи зручно буде Дюймовочці у кімнаті велетня?

Чим будуть відрізнятися один від одного трони морського царя, лісової феї та людожера?

Творче завдання

Виліпіть із пластиліну трон улюбленого казкового героя. Додайте деталі оздоблення, які б допомогли визначити, кому він належить.

(Проводиться індивідуальна ро­ бота учнів за творчим завданням.)

V. Підбиття підсумків

Обговорення учнівських робіт

Після завершення ліплення відбувається обговорення дитячих робіт.

Коментар

 

 

Учні повинні мати уявлення про

театр як вид мистецтва; розрізняти

поняття «драматичний театр»,

«опера»,

«оперета», «балет»; засвоїти початкові

відомості про діяльність художника

в театрі, про роботу художника-декора­

тора; демонструвати навички роботи

 

 

з пластичними матеріалами.

 

Приклади казкових тронів

VІ. Домашнє завдання

Удома учні мають зробити трон ще одного улюбленого казкового героя, використовуючи матеріали за власним бажанням,

Розділ V. Плани-конспекти уроків

197

а також скласти казку про подіїї, що відбуватимуться у створених ними декораціях.

Додатковий матеріал

Коментар

Наведені далі матеріали можна використовувати під час роботи гуртка образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, у ході екскурсій або масових заходів (у разі проведення у школі тематичного тижня, який присвячено театру).

Розповідь учителя

Уявіть собі, що ви вирушаєте до театру. Відвідування теат­ ру — це завжди подія, тому що там на нас чекає зовсім інший світ. Світ мистецтва!

Давайте познайомимося з його традиціями і правилами.

У театрі

МИ — в театрі! Так, у справжнім!

І у всіх квитки у нас. Сіли, Витріщили очі,

Доки люстр вогонь Не згас.

Ось убік пішла завіса, В зал зронивши дивний звук.

Вовка злякано підвівся —

Йвипав номерок із рук. А за Вовкою Під крісло

Миттю староста полізла: —  Тихше!

Ви ж бо не в кіно! А на сцені — Небо в зорях, У повітрі дух озону

Йлине музика в вікно.

Що ж бо в цій ще буде казці?..

198

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

Я хоч знаю, та мовчу, Будь-кого я за підказки Відлупцюю до плачу. Знаю сам, Що вовк голодний —

Літній вже артист народний, А ведмідь застуджений — Молодий, заслужений; Знаємо вже на зубок: «Терем-терем-теремок, Терем-терем-теремок Зачинився на замок...» Тільки б довше міг тривати Чарівний та дивний час, Що обличчя — не впізнати! — Кожному змінив із нас.

За Ю. Кушаком

Приходити в театр краще за півгодини до початку вистави. Це дозволить вам уникнути штовханини в гардеробі, спокійно пройтися по фоє, піднятися на верхні яруси театру, відчути дивовижну атмосферу свята і наближення початку вистави. Крім того, вам знадобиться час, щоб без поспіху знайти своє місце в глядацькій залі. Якщо інші місця у вашому ряді вже зайняті, потрібно проходити на своє місце акуратно, повернувшись обличчям до тих, хто вже сидить. Сядьте зручніше, покладіть номерок

Театр ГрандОпера в Парижі (площа перед театром, глядацька зала, фоє, плафон з люстрою)

Розділ V. Плани-конспекти уроків

199

до кишені (щоб не шукати його в темряві під кріслами) і роздивіться навколо.

Ви знаходитеся в глядацькій залі. Та частина глядацької зали, де розташовані ряди зручних крісел для глядачів, називається партером. Із боків глядацькі місця відгороджені невисоким бар’єром — це ложі. А високо над партером піднімаються поверхи інших місць для глядачів — яру­си. У великих театрах під самісінькою стелею розташовується балкон.

Але найголовніше в театрі — це сцена. Ви, звісно, знаєте, що сцена — це частина театральної будівлі, де відбувається ви­ става.

Лунає третій дзвоник, залу охоплює надзвичайна тиша, розсувається завіса — і ми опиняємось у дивовижному світі: розпочалась вистава. Широко розплющивши очі, ми стежимо за кожним рухом акторів, схоплюємо кожне їхнє слово — і ось ми самі вже є частиною вистави, проживаючи разом із дійовими особами все, що відбувається на сцені...

Але ось завершилася перша частина вистави. У театрі ка­ жуть — перша дія. Можна розім’яти ноги і прогулятися по фоє, зазирнути до буфету. Тільки не варто бігти туди чимдуж, роз­ штовхуючи усіх на шляху ліктями. Засиджуватися в буфеті «до останнього тістечка» теж не варто. До глядацької зали потрібно повернутися з другим дзвоником. І не слід брати з собою до глядацької залу шоколадки, чипси або напої. Акторам важко грати, коли глядачі шарудять папірцями і перемовляються. Вони несуть нам чарівний світ — потрібно допомогти їм, виявити повагу: слухати і дивитися уважно.

Вистава скінчилася. У залі вмикається світло, закривається завіса, актори виходять до глядачів. Не поспішайте до гардеро­ ба — подякуйте акторам оплесками.

Урок 27

Простір. Пейзаж.

Лінія зламу: море  небо.

 

 

Лінія горизонту.

 

Морський пейзаж

 

Вітер по морю гуляє

 

та кораблик підганяє

 

Дата проведення уроку

Мета: навчальна: надавати учням початкові відомості про пейзаж, передавання простору на площині; формувати образне, логічне, просторове мислення;

розвивальна: продовжувати формувати у дітей уміння аналізувати; розвивати комбінаторні здібності, навички та вміння передавання простору; навчати міркувати;

виховна: виховувати в учнях уважність; стимулювати розвиток допитливості.

Обладнання: предмети для складання композиції; матеріали для демонстрації послідовності та техніки виконання роботи.

Матеріали та інструменти: альбом для малювання; простий і кольорові олівці; гумка; гуаш; пензлі № 4, 6; ємність для води; серветки для витирання рук і пензлів; палітра.

Тип: комбінований урок.

Методи і засоби роботи: евристична бесіда; практична робота на базі засвоєного матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Запитання

Що таке графіка?