Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

usi_uroki_obrazotvorchogo_mistectva_2_klas

.pdf
Скачиваний:
69
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
8.06 Mб
Скачать
Собор Санта Маріа дель Фьоре у Флоренції

Розділ V. Плани-конспекти уроків

201

Які матеріали використовують художники-графіки?

Для чого художникам потрібний малюнок?

IIІ. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя

Сьогодні ми познайомимося ще з однією графічною технікою. Це аплікація. Так-так, уже добре знайома нам аплікація. Але ви можете зауважити, що ця техніка працює з кольором. Виявляється, графіка не завжди вдягається в чорно-біле вбрання. Вона, як працьовита Попелюшка, виконує роботу для всіх видів образотворчого­ мистецтва, але, вирушаючи на бал, надягає чудові кольорові сукні. Допомагають їй у цьому кольорові олівці та фломастери, кольорова гравюра та кольоровий папір, кольорова крейда, воскові олівці та пастель — усі ті матеріали, за допомогою яких можна проводити лінії та робити плями.

Перш ніж ми почнемо робити аплікацію, я пропоную вам вирушити в подорож і відкрити один із найголовніших секретів образотворчого мистецтва. Ви готові? Тоді — вирушаємо!

Якщо піднятися на один із пагорбів, що оточують з усіх боків прекрасне італійське місто Флоренцію, можна побачити у його центрі стародавній собор Санта Маріа дель Фьоре, увінчаний величезним куполом. Укритий червоною черепицею, купол палає на фоні блакитного італій­ ського неба. З цією незвичайноюспорудоюпо­в’язана одна з найдивовижніших сторінок в історії образо­ творчого мистецтва­ .

Почали будувати собор ще наприкінці XІІІ століт-

тя, але не закінчили. Справа в тому, що за задумом творців собор мав увінчувати величезний купол, але як його звести, не знав ніхто. У той час ще не придумали будівельних механізмів і величезних баштових кранів, що допомагають будівельникам сьогодні. Було оголошено конкурс. До Флоренції запросили

202

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

італійських, французьких, німецьких архітекторів, а переміг у конкурсі італійський скульптор і архітектор Філіппо Брунеллескі. Його проект був простим та сміливим, вигадані ним механізми дозволили звести величезний купол без будь-яких риштувань.

Сучасникам купол здався дивом, і його архітектор став відомим на весь світ.

Пояснення вчителя

Допомогли архітекторові Філіппо відкриті ним закони — зако­ ни перспективи. Це слово означає «дивися вдалину». Це наука про те, як зображувати на площині паперу або полотна предмети такими, якими ми їх бачимо. Головний із цих законів стверджує: чим ближче знаходиться предмет — тим більшим він нам здається, чим далі — тим меншим ми його бачимо. Ви й самі можете у цьому­ пересвідчитись. Якщо йти вулицею, уздовж якої ростуть дерева, то поступово, віддаляючись від нас, дерева будуть здаватися усе меншими й меншими.

Другий закон перспективи стверджує, що горизонтальні паралельні лінії, віддаляючись від нас під певним кутом, поступово зближуються і зустрічаються на лінії горизонту. Щоб переконатися в цьому, достатньо подивитися на залізничні рейки, на лінії електромереж. Точку, в якій сходяться ці лінії, називають

точкою сходу.

(Учитель пропонує учням подивитися прямо перед собою і відмітити ту точку на дошці, в яку впирається їхній погляд; потім проводить через цю точку горизонтальну лінію.)

Ось це і є лінія горизонту. Неважливо, стоїмо ми, сидимо чи лежимо — лінія горизонту завжди знаходиться на рівні наших очей.

І ми з вами підійшли до третього закону перспективи: предмети, що знаходяться вище за лінію горизонту, ми бачимо знизу, а ті, що нижче,— бачимо зверху.

(Учитель демонструє закон у дії за допомогою товстої книги. Тримає її на рівні лінії горизонту, опускає нижче, піднімає вище. Учні повинні щоразу описати, які сторони книги вони бачать.)

Філіппо Брунеллескі був дуже схвильований своїм відкриттям. Уперше художники одержали можливість зображувати натуру невикривленою — такою, якою її бачили.

І. Айвазовський «Море» (1864)
Е. Мане «Морський пейзаж» (1873)

Розділ V. Плани-конспекти уроків

203

ІV. Закріплення вивченого матеріалу

Пояснення вчителя

До відкриття законів перспективи художники зображували світ пласким. Картини були схожими на географічні мапи. Завдяки законам перспективи на картинах з’явилися простір і глибина. І більше за інших зраділи художники, які малюють природу. Такий малюнок називають пейзажем, і ми ще дуже докладно говоритимемо про нього, а сьогодні познайомимося з не зовсім звичайний пейзажем. Для нього навіть придумали спеціальну назву — марина.

Що нагадує вам це слово? Завичай марина — це пей-

заж, що зображує море: вранці і ввечері, у тиху погоду і під час шторму. Художники-мариністи

присвячують морському пейзажу все життя. Адже море весь час змінюється, щодня постає перед митцем інакшим.

Організація сприйняття творів мистецтва

Бесіда

Подивіться уважно на зображення моря.

Які із законів пер­спективи допомогли художникам створити ці роботи?

Опишіть кожну з ілюстрацій, ви­ користовуючи

наведену схему

Ф. Гварді «Вид на Венеціанську лагуну...»

(див. с. 204).

(третя чверть XVIII ст.)

204

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

Лінія горизонту поділяє кожну з цих картин на дві частини: небо і море. Усе, що знаходиться ближче до нас, розташоване в нижній частині картини і здається більшим, ніж те, що знаходиться далеко.

З яких елементів складається зображення?

Сьогодні ми покличемо на допомогу силует. Силует — це зображення, що зафарбоване одним кольором. Його легко виконати

зкольорового паперу.

Які матеріали та інструменти знадобляться нам для роботи з кольоровим папером? (Простий олівець, гумка, клей ПВА, ємності для клею і води, пензлик для клею, серветки, клейонка, ножиці.)

Ми вже знайомі з аплікацією з рваного паперу.

Як виконується така аплікація?

Справді, наші руки цілком можуть замінити ножиці. Сьогодні

ми робитимемо аплікацію з рваного паперу.

Пояснення до творчого завдання

Під час роботи з аплікацією нам необхідно пам’ятати одне найголовніше правило: спочатку потрібно приклеювати ті частини зображення, що знаходяться від нас якнайдалі, а потім — накла­ дати елемент за елементом, поступово просуваючись уперед.

Папір якого кольору нам знадобиться?

Схема виконання пейзажного малюнка

Навчальна робота

Розділ V. Плани-конспекти уроків

205

(Учителеві необхідно звернути увагу учнів на те, що для зображення моря знадобиться папір декількох кольорів. Він може бути не тільки синім, але й зеленим, білим, фіолетовим.

Висота хвиль, розташованих ближче до нас, має бути більшою, ніж у хвиль біля лінії горизонту.)

Спочатку намалюйте майбутню картину олівцем. Для моря і неба відірвіть невеликі клаптики паперу потрібних кольорів та прикладіть їх до своєї картини. Якщо результат вам подобається, можна приклеювати. Тепер відірвемо смужечки паперу для човника і вітрила.

Прикладіть їх до картини і приклейте спочатку човен, потім вітрило. Відірвіть зовсім маленькі клаптики чорного паперу, зробіть із них птаха.

Дуже дрібні деталі важко відривати — їх можна намалювати фломастером.

Індивідуальна робота за творчим завданням

Учні виконують роботу за творчим завданням. За необхідності вчитель подає учням індивідуальну допомогу.

V. Підбиття підсумків

Обговорення учнівських робіт

Під час обговорення потрібно звернути увагу учнів на настрій виконаних робіт. Залежно від кольору і форми хвиль море на роботах учнів буде спокійним або бурхливим.

Учитель акцентує увагу на тому, що настрій залежить від кольору і форми ліній.

Із малюнків створюють виставку «Вітрильна регата».

Художники і книги

Урок 28

У гості до казкового героя

Дата проведення уроку

Мета: навчальна: надавати учням початкові відомості про ілюстрацію як вид графічного мистецтва;

розвивальна: розвивати навички роботи за уявленням; формувати образне, логічне, просторове мислення; продовжувати формувати у дітей уміння аналізувати; розвивати увагу, спостережливість, окомір;

виховна: виховувати вміння міркувати; стимулювати розвиток допитливості.

Обладнання: книжкові ілюстрації та навчальні роботи з методичного фонду.

Матеріали та інструменти: альбом для малювання; простий і кольорові олівці; гумка; гуаш; пензлі № 4, 6; ємність для води; серветки для витирання рук і пензлів; палітра.

Тип: комбінований урок.

Методи і засоби роботи: евристична бесіда; практична робота на базі засвоєного матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Запитання

Що означає поняття «марина»?

В якій послідовності виконують пейзажний малюнок?

IIІ. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя

Дуже цікаво розглядати ті самі книги з малюнками різних художників. Зміст книг однаковий, а малюнки — різняться.

У. Денслоу. Ілюстрація до книги «Мудрець із країни Оз»
(1900)

Розділ V. Плани-конспекти уроків

207

Це й зрозуміло, тому що кожен майстер-художник тим і цікавий, що працює по-своєму.

Що для художників цікавіше за все намалювати за текстом книги і які сюжети вони обирають для ілюстрацій? Яких героїв люблять найбільше?

Про все це і багато чого іншого можна дізнатися з ілюстрацій, якщо розглядати їх уважно.

Сьогодні ми спробуємо відповісти на ці питання за допомогою добре відомої вам книги — «Чарівник Смарагдового міста». Ми познайомимося з малюнками декількох художників, які працювали над її оформленням. Почнемо по черзі з найпершої книжки, що з’явилася на світ дуже давно.

Ось як це відбулося.

(Учитель може обрати ілюстрації до іншого казкового твору для дітей. Головне, щоб ілюстрації були виконані у різних зображувальних техніках.)

Пояснення вчителя

У далекій Америці, в місті Чикаго жив не дуже успішний чоловік Френк Баум. Не ладналися в нього справи на роботі, тому що він був мрійник і фантазер. Зате вдома, ввечері, коли він починав розповідати чотирьом своїм синам чергову вигадану ним історію, Френк Баум почувався якнайкраще. Одного разу він розповів дітям про те, як буревій заніс дівчинку до Чарівної країни, де з нею відбулися дивовижні пригоди.

Казка сподобалася всім домашнім, і вони порадили йому записати її. Рукопис Баум показав своєму другові — художниковіУ.Денслоу.

Йому казка теж сподобалася, і вони вирі­шили її видати. Художник розпочав роботу і зробив 24 великі картинки у техніці аква-

релі в шість фарб і багато однокольорових штрихових малюнків. У 1900 році книжка вийшла у світ під назвою «Мудрець із країни Оз» і мала величезний успіх.

208

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

Американський художник.

Ілюстрація до книги «Мудрець із країни Оз» (1974)

Н. Радлов. Ілюстрація до книги «Чарівник Смарагдового міста» (1939)

Організація сприйняття творів мистецтва

Пояснення вчителя

Перед кожним художником, який береться оформлювати книгу, постають цікаві та складні завдання. Мабуть, най­ важливішим є створення образів героїв. Їх потрібно зобразити не тільки саме такими, якими їх описав автор, але і вдихнути в них життя, зробити вираз- ними,інакшекажучи — майжеживими. Тільки тоді читач їм повірить і полюбить їх. Тому для порівняння робіт давайте подивимося на ті малюнки, де зображені головні персонажі казки.

На кольоровій картинці Денслоу зібрані всі герої. Дівчинка, песик, Залізний Дроворуб і Лев не дуже привертають нашу увагу. А ось Страшило зображений дуже дивно: старий, худий, синій, лисий... Таке зображення, цілком можливо, не суперечить задуму автора, адже Страшило — вороняче опудало.

Пізніше, у 1974 році, інший американський художник зобразив героїв також аквареллю у поширеній на Заході манері «під дитячий малюнок». Художник уважав, що так діти краще зрозуміють його задум. Малюнок яскра-

вий, але Дроворуб і Страшило не дуже симпатичні.

Давайте розглянемо ілюстрації.

Що зобразив художник?

Які почуття і настрої викликає в нас ілюстрація?

Що вам у ній подобається?

Що б ви хотіли змінити?

В. Чижиков. Ілюстрація до книги «Чарівник Смарагдового міста» (1985)

О. Мцижнекс. Ілюстрація до книги «Чарівник Смарагдового міста»
(1962)

Розділ V. Плани-конспекти уроків

209

Американська книжка потра­ пила в СРСР у руки викладача математики Олександра Мелентійовича Волкова, який, вивчаючи англійську мову, почав її перекладати. У нього було двоє синів, і вечорами він переказував їм прочитане, додаючи нові пригоди. Потім записав перекладене, і в 1939 році вийшла в світ книга О. Волкова «Ча­рівник Смарагдового міста» — «переробка» казки американського письменника Френка Баума.

Першим до неї зробив ілю­страції Микола Радлов. Його ма­ люнки чорні, штрихові (виконані тушшю), і вся обстановка в них зовсім не чарівна. Подивіться: звичайний кухонний стіл, м’я­ сорубка, баночка з сіллю, павутиння і навіть зовсім звичайний людожер... Усе просто. І страшно, і смішно. Малюнки М. Радлова можна довго розглядати, знаходити в них нові цікаві подробиці. Він — художник-оповідач.

Які деталі малюнка привернули вашу увагу найбільше? Чому?

Кожен ілюстратор підкреслює в малюнках ті особливості твору, які йому цікаві, які йому до душі. Один — чарівність обстановки, другий — теплі взаємини героїв, третій — гумор того, що відбувається.

О. Горбушин. Ілюстрація до книги

М. Свєтланов. Ілюстрація до книги

«Чарівник Смарагдового міста» (1999)

«Чарівник Смарагдового міста» (1989)

210

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

Схоже, художник особливо любить Лева. Лев не тільки смішний, але на його морді відбиваються всі нюанси переживань. Йому страшно, він дивується, радіє. Смішно намальовані й інші герої казки.

Порівняйте персонажів, зображених різними художниками.

Чим схожі малюнки? Чим вони різняться?

Урізних художників різні зображення героїв: одні — за зовнішнім виглядом, а інші — за характером.

Якщо в ілюстраціях малого розміру художники виконують малюнки на білому тлі, намагаючись якомога чіткіше показати взаємодію персонажів, то на великих ілюстраціях головне завдання — передати чарівну атмо­сферу казки.

Книга вийшла з друку в 1959 році і відтоді перевидавалася багато разів.

Свого Залізного Дроворуба намалював латиський художник О. Мцижнекс. У нього він — міцний майстер у залізному фартусі

ізалізних чоботах.

IV. Закріплення вивченого матеріалу

Слово вчителя

Багато художників оформляли книгу О. Волкова. Адже цю казку видавали близько 50 разів.

Порівняйте ілюстрації, виконані ташкентським художником М. Свєтлановым (тушшю) та московичем О. Горбушиним (гуашшю).

Якими художніми засобами скористалися художники?

Яка з ілюстрацій вам подобається найбільше? Чому?

Творче завдання

Виконайте ілюстрацію до своєї улюбленої казки. Матеріали та інструменти для роботи оберіть самостійно.

V. Підбиття підсумків

Обговорення учнівських робіт

Під керівництвом учителя учні аналізують виконані роботи анонімно. У кожній роботі слід зазначити, що зроблено правильно, а в чому припущено помилок. Наприкінці за стилем робіт клас намагається визначити їхнього автора.

Із малюнків створюють виставку «Моя улюблена казка».