Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

usi_uroki_obrazotvorchogo_mistectva_2_klas

.pdf
Скачиваний:
69
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
8.06 Mб
Скачать

Урок 21

Стилізація природних форм.

 

Візерунок-бігунець.

 

Ритм як засіб організації

 

композиції

 

Декоративні квіти

 

Дата проведення уроку

Мета: навчальна: продовжувати вивчати особливості декора- тивно-ужиткового мистецтва; розвивати вміння учнів узагальнювати, відкидати зайве, несуттєве;

розвивальна: формувати у дітей уміння сприймати, розрізняти й аналізувати характерні особливості силуетних форм; розвивати дрібну моторику руки;

виховна: виховувати в учнів естетичне сприйняття навколишнього світу; стимулювати розвиток допит­ ливості.

Обладнання: навчальні плакати, репродукції картин відомих художників і навчальні роботи з методичного фонду; предмети декоративно-ужиткового мистецтва.

Матеріали та інструменти: альбом для малювання; простий олівець; гумка; акварельні фарби; пензлі № 4, 6; ємність для води; серветки для витирання рук і пензлів; палітра.

Тип: комбінований урок.

Методи і засоби роботи: евристична бесіда; практична робота на базі засвоєного матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Бесіда

Під час бесіди учитель нагадує учням поняття «декоративне зображення», «форма», «декор».

172

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

ІІІ. Пояснення нового матеріалу

Пояснення вчителя

Для того щоб стати частиною орнаменту, реальна квітка проходить складний шлях від малюнка з натури до узагальненого рішення в орнаменті. Малюючи стіннівку, плакат, розписуючи кераміку або тканину, художники рідко використовують зобра­ ження, наближене до реальності,— вони спрощують реальну форму речей, які малюють, так, щоб збереглися основні їхні риси, які легко розпізнати. Спробуємо переробити, спростити об’ємні форми так, щоб вони стали пласкими. Для цього уважно розглянемо, як стилізували художники квітку дзвіночка.

Ой ви, квітоньки мої, лісові дзвіночки, Що б могли розповісти ваші сині очі? У некошеній траві при травневій днині

Ваші дзвони, мов живі, чути аж в долині. (Російська народна пісня)

(Учитель пропонує учням розглянути приклади стрічкового візерунка, обираючи ілюстрації на власний розсуд. Найбільш виразними для пояснення є бігунці, виконані у техніці петриків­ ського розпису та малюнки косівської кераміки.)

Зі стилізованих зображень природних форм можна створювати найрізноманітніші декоративні композиції. Сьогодні ми будемо докладніше знайомитися зі стрічковою композицією. Стилізовані зображення­  — квіти, листя, трави, ягідки (художники називають їх елементами композиції) — чергуються в суворо визначеній послідовності.

Приклади стилізування квітки дзвоника

Зразки петриківського розпису

Розділ V. Плани-конспекти уроків

173

Зазвичай вісь такої композиції складає лінія-стеблинка, яка проходить по центру, а всі інші елементи немовби прив’я­ зуються до неї. Якщо розглянути таку композицію уважно, то можна помітити, що вона схожа на струмочок, який біжить, звиваючись, серед каміння. В Україні стрічкову декоративну композицію зі стилізованих природних форм так і називають — бігунець.

Зі стилізованих малюнків можна скласти різноманітні за настроєм композиції. Сьогодні ми виконуватимемо композиції, побудовані на протилеж-

них образах — позитивному і негативному.

Якби ваш настрій перетворився на квіти, то які квітки стали б радістю, смутком, образою, мрією, злістю?

ІV. Закріплення вивченого матеріалу

Творче завдання

Розділіть аркуш навпіл. У верхній половині аркуша намалюй­ те гарний настрій, а в нижній — поганий.

Що допоможе нам створити різні за настроєм композиції?

Пояснення до творчого завдання

Упозитивних зображеннях можна використовувати спокійні форми і лінії, світлі та радісні кольори. Негативним композиціям нехай буде притаманна інша виразність: кутасті різкі лінії, контрастні темні кольори.

Кольори потрібно добирати на палітрі. Працюйте не чистим кольором, а, змішуючи фарби, знаходьте різноманітні відтінки. Використовуючи можливості кольору, ви зможете створити нюансні або, навпаки, контрастні­ зображення трави, листя, інших деталей. Зважайте на колір фону. Якщо хочете, щоб композиція

174

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

була радісною, не варто для цього використовувати мляві бруднозелені або сіро-блакитні відтінки. Такі відтінки більшою мірою підійдуть для негативних тем. Елементи орнаменту синього кольору краще помістити на теплий фон (оранжево-жовтий), тому що, наприклад, на блакитно-зеленому фоні вони загубляться.

Складіть кілька варіантів композиції. Не зупиняйтеся на першому, єдиному варіанті. Шукайте результат, який задовольнить вас.

Індивідуальна робота за творчим завданням

Учні виконують роботу під керівництвом учителя.

V. Підбиття підсумків

Коментар

Під час виконання завдання учні мають демонструвати вміння створювати стрічкову композицію, передавати настрій за допомогою ліній та кольору.

Особливу увагу потрібно приділити малюнкам, на яких однакові за формою елементи змінюють своє положення щодо осі малюнка.

Із малюнків створюють виставку «Танок настроїв».

Гуцульська кераміка

Урок 22

Прикрасимо посуд

Дата проведення уроку

Мета: навчальна: надавати учням початкові відомості про косівську кераміку та особливості гуцульського розпи­ су; формувати початкові навички косівського роз­ пису;

розвивальна: формувати образне, логічне, просторове мислення; продовжувати формувати у дітей уміння аналізувати; навчати міркувати;

виховна: виховувати в учнів уважність; стимулювати розвиток допитливості.

Обладнання: зразки косівської кераміки; матеріали для демон­ страції послідовності і техніки виконання роботи.

Матеріали та інструменти: альбом для малювання; простий і кольорові олівці; гумка; гуаш; пензлі № 4, 6; ємність для води; серветки для витирання рук і пензлів; па­ літра.

Тип: комбінований урок.

Методи і засоби роботи: евристична бесіда; практична робота на базі засвоєного матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Запитання

Як називається рослинний візерунок на смузі? (Бігунець)

Де ми можемо зустріти такий візерунок?

Які українські народні промисли ви знаєте?

Зразки косівської кераміки

176

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

IIІ. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя

Гуцульщина — серце Карпат, дивовижний і неповторний край. Від давніх часів тут жили хлібороби, пастухи, лісоруби, плотарі, гончарі. Ці люди не вважали себе художниками, вони просто жили і працювали, але речі, які вони створювали, були справжніми творами мистецтва. Вишивка та аплікація, різьблення і гравірування по дереву, кістці, металу, розпис по кераміці і пічних кахлях, ткацтво, іграшки — ці твори народних майстрів Гуцульщини сьогодні є гордістю багатьох музеїв світу.

Косів — один із найвідоміших центрів кераміки Прикарпаття. Косівську­ кераміку неможливо сплутати з жодною іншою.

Її жовто-зелено-коричневі кольори нагадують світло сонця над лісистими горами. Світлі кольори та яскраві фарби прикрашають вироби дивовижних витягнутих пропорцій.

Розписують косівську кераміку так. Малюнок продряпують по м’якій глині й заповнюють чистим кольором, потім покривають поливою та обпалюють.

Глечики з широким горлом (дзбанки), миски з вузьким дном і високими крутими берегами, триріжкові під- свічники-трійці, кільцеподібні калачі, дивовижні фляги (плесканки)

з чотирма ніжками та маленькою вузькою шийкою, горщики для кімнатних рослин, вази, посуд для вареників і питні набори — крім кольору, ці вироби відзначаються ще й мальовничими патьоками поливи, що

Елементи розпису косівської кераміки

Розділ V. Плани-конспекти уроків

177

утворюються під час обпалювання.

Скільки різномантних звірів­ і птахів зображено на косівській кераміці! Здається, ними можна заселити цілу країну!

Але більше за все на косівській кераміці геомет­ ричних і рослинних орнаментів: гірлянди з квітів, листя і трави прикрашають верхню частину дзбанів і ваз; на шийці чергуються кола та ромби, клини, арки або закрутки, покриті легкими штрихами.

Часто складне переплетення орнаменту вкриває всю поверхню виробу.

ІV. Закріплення вивченого матеріалу

Творче завдання

Сьогодні ми з вами придумаємо власний варіант розпису глечика та тарілки, використовуючи мотиви косівської кераміки.

На глечику потрібно розташувати стрічковий орнамент, на тарілці орнамент може йти по колу або розміщуватися в центрі.

Спробуйте зробити так, щоб глядачі зрозуміли, що глечик і та­рілка належать до одного сер­візу, тож, використовуйте однакові елементи для розписування обох предметів. Намагайтеся об’єднати їх загальним візерунком.

178

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

 

 

 

 

 

 

Андрій Ю. (8 років) «Музей в Опішні»

Індивідуальна робота за творчим завданням

Учні виконують спочатку навчальні вправи, а потім розписують глечики і тарілки під керівництвом учителя.

V. Пібиття підсумків

Обговорення учнівських робіт

Після завершення роботи відбувається обговорення дитячих малюнків.

Коментар

Обсяг роботи не дозволяє закінчити роботу за один урок. Учням про­понується завершити роботу вдома, використовуючи акварельні фарби або гуаш.

Із малюнків створюють ви­ ставку «Гуцульська кераміка».

Ганна Ч. (7 років)

«Осінній натюрморт»

Урок 23

Симетрія.

Вісь симетрії

 

 

Казкові квіти й метелики

 

Дата проведення уроку

Мета: навчальна: надавати учням початкові відомості про симетричну форму; навчати знаходити вісь симетрії і визначати її роль; розвивальна: формувати у дітей образне, логічне, про-

сторове мислення; продовжувати формувати вміння аналізувати; продовжувати ознайомлювати з технікою монотипії; навчати міркувати; виховна: виховувати в учнів уважність, спостережли­

вість, любов до природи; стимулювати розвиток допитливості.

Обладнання: фотографії із зображеннями метеликів та інших комах; матеріали для демонстрації послідовності і тех­ ніки виконання роботи.

Матеріали та інструменти: альбом для малювання; кольоровий картон; простий і кольорові олівці; гумка; гуаш; пензлі № 4, 6; ємність для води; серветки для витирання рук і пензлів; палітра.

Тип: комбінований урок.

Методи і засоби роботи: евристична бесіда; практична робота на базі засвоєного матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційний момент ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

IIІ. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя

Сьогодні на нас чекає подорож до дивовижного світу. І почнемо ми її не в зовсім звичний спосіб. Я прочитаю вам описи живих істот, а ви спробуєте відгадати, про кого йдеться.

Комахи та їх вісь симетрії

180

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

Навчальна гра «Угадай-но»

(Учитель читає описи комах. Учні повинні відгадати, про кого йдеться. Той, хто відповість правильно, одержує картку із зображенням комахи.)

Ось вона пригрілася на сонечку. Невелика, ошатна, у червоному вбранні з чорними цяточками. Вона тільки зовні така тиха і сумирна. Для попелиці вона найстрашніший хижак. (Сонечко)

Чуєш гул, наче працює невеликий завод? Цілий день поспішають­ вони від вулика до квітів і назад. Вони переносять пилок із

квітки на квітку, щоб з’явилися в тебе на столі і помідорчики, і огірочки, і кавуни. Але й рослини щедро розплачуються з ними за пра­цю — віддають нектар, з якого ці комахи роблять мед. (Бджоли)

Вони пурхають над лугом. Ще вчора вони були непримітною зеленою гусінню, і будьякий птах міг їх з’їсти. А сьогодні вони стали схожими на крилаті квіти. Начебто весь луг здійнявся в повітря. (Метелики)

Вони живуть у листяних лісах. Як олені, носять вони на голові чудові гіллясті роги.

Якщо ліс чистий, сильний, здоровий — вони живуть у ньому. А в хво­рому, слабкому лісі ти їх ніколи не зу­стрінеш. Вони — показник здоров’я лісу. (Жук-олень)

Важко не помітити красуню, яка стрімко ширяє над лукою. Насправді ця витончена сріблястка — наче тигр у світі комах. Її ненажерлива личинка живе у ставку і з’їдає все, що може спіймати. Це й не дивно, адже за дуже короткий час їй потрібно перетворитися з мікроскопічної істоти, що з’явилася з крихітного яйця, на досить велику комаху. Ви можете сказати, що нічого цікавого в ній немає. Але вчені, спостерігаючи за рухом її крил, вигадали гвинт. (Бабка)

Куди ж ми з вами потрапили?