Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

usi_uroki_obrazotvorchogo_mistectva_2_klas

.pdf
Скачиваний:
69
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
8.06 Mб
Скачать

Розділ III. Обладнання та матеріали...

31

Щетинні пензлі використовують для роботи з клеєм (на занятті потрібно мати два-три запасних пензлі).

Пластина (підкладка) для намазування форм клеєм необхідна для того, щоб не забруднити парту. Вона може бути пластмасовою або зробленою з інших матеріалів, що легко миються (розміром

10×15 або 15×15 см).

Серветки використовують для притискання форм до паперу, а також для того, щоб зняти зайвий клей. Серветки виготовляють із білої чи кольорової тканини розміром 10×15 або 15×15 см (можна використовувати також паперові серветки).

Ножиці не повинні мати загострених кінців. Для того щоб прискорити вирізування форм, використовують трафарети з цупкого картону, пластику та інших матеріалів.

Розетки для клею повинні бути стійкими (фаянсові, скляні та ін.). Їх розставляють на партах так, щоб кожен учень міг вільно дістати клей.

Таці для форм і обрізків паперу. Для роботи необхідно підготувати по одній таці з набором паперу для кожного учня.

Клей. Найчастіше в процесі створення аплікації другокласники використовують клейові олівці. Вони зручні у використанні та менше забруднюють робочу поверхню. Проте, іноді доцільніше користуватися клеем ПВА у невеличких флаконах із пензлем або використовувати розетки для клею.

Дужеефективнимєтакожвикористанняклею,зробленогозкартопляного крохмалю або пшеничного борошна. Клей із крохмалю (одна столова ложка на 0,5 л води) необхідно використовувати того ж дня, коли він приготовлений, інакше він утрачає свої властивості.

Клей із пшеничного борошна швидше сохне, зберігається упродовж тижня, не втрачаючи своїх якостей, застосовується для більш цупкого паперу, створює менше зморшок під час наклеювання, ніж крохмальний клей.

Р е ц е п т к л е ю з п ш е н и ч н о г о б о р о ш н а: 3—4 столові ложки пше­ничного борошна насипати в посуд, у якому варитиметься клей, ретельно розмішати в невеликій кількості холодної води так, щоб не залишалося грудочок, потім влити воду, що залишилася (приблизно на одну столову ложку борошна одна склянка води). Отриманий розчин поставити на слабкий вогонь і увесь час помішувати. Як тільки на поверхні з’являться перші бульбашки, зняти клей із вогню. За густотою клей повинен нагадувати рідку сметану.

32

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

Підготовка до заняття

Малювання

Матеріал до заняття з малювання готується заздалегідь.

Відповідно до виду малювання необхідно підготувати папір різного формату (можна використати кольоровий напівкартон або тонувати папір акварельними, гуашевими фарбами­ , тушшю тощо).

Гуашеві фарби необхідно розвести водою до густоти рідкої сметани; для того щоб фарби не обсипалися після висихання, їх можна розводити молоком. Гуашеві фарби слід розлити

вневеликі баночки; щоб вода не випаровувалася, можна накрити їх папером або газетою, змоченими водою.

Воду для промивання пензлів налити в баночки ємністю 0,5 л.

Аркуш для малювання необхідно підписати, зазначивши ім’я та прізвище учня та дату проведення уроку.

Пензлі для малювання повинні бути розміщені на під­ ставці.

Кольорові олівці необхідно добре застружити, поставити

вскляночки, додатково учням пропонують простий олівець.

Особливу увагу необхідно приділити розміщенню наочнодидактичного матеріалу для уроку.

Наприкінці уроку в ігровій формі проводяться перегляд і аналіз робіт учнів, тому варто продумати, де будуть розташовані готові роботи (на столі, на мольбертах, на дошці тощо).

Сучасні вимоги до проведення уроків із образотворчого мисте­ цтва передбачають їх зв’язок з іншими видами навчання — ігро­ вими, музичними, театралізованими.

Ліплення

Глину готують задовго до уроку, для того щоб вона загустіла й не прилипала до рук. Готову глину обгортають вологою тканиною і зберігають у поліетиленовому пакеті. На парту виставляють форму із глиною й пласку лопатку, привчають учнів набирати стільки глини, скільки необхідно для ліплення.

Розділ III. Обладнання та матеріали...

33

Індивідуальні роботи можна виконувати на пластикових до­шках.

Для ліплення з глини необхідно мати невеликі блюдця з водою або вологі ганчірочки, якими діти користуються під час примазування однієї частини предмета до іншої, згладжування поверхні форми.

Для ліплення пластиліном перед початком уроку (за холодної погоди) його можна злегка розігріти, хоча учні в змозі самостійно розім’яти пластилін руками під час пояснення завдання вчителем.

Закінчивши ліпити з глини, діти витирають парту і дощечку вологою тканиною. Необхідно спочатку витерти руки сухою ганчірочкою або серветкою і тільки після цього вимити їх гарячою водою.

Для роботи з пластичними матеріалами використовують стеки. Можна використовувати ті стеки, які продаються разом із коробкою пластиліну, а також запропонувати набір петель з алюмінію або міді, широкі лопатки з легкого металу або пластику, палички із загостреними кінцями, які можна зробити зі зламаного або непридатного для малювання пензля.

Для обробки й прикрашання поверхні виліпленого предмета використовують різні за формою й матеріалом печатки.

Аплікація

Зазвичай колажі виконують із заготовок, що потребують подальшої доробки.

Матеріали тримають на таці або в конверті.

Основою для колажу є кольоровий картон і напівкартон.

Для приклеювання зображення використовують клей ПВА, клейовий олівець або клейстер.

Після заняття кожна дитина миє свій пензель, розетки для клею, збирає обрізки та серветки.

Обрізки паперу, з яких можна виготовити дрібні деталі, складають у коробку і зберігають для використання на уроках або під час творчої діяльності у позаурочний час.

Матеріали та обладнання для занять повинні бути розкладе­ ні так, щоб учням було зручно працювати: праворуч на підстав­ ці — пензлик і ганчірка, ліворуч — пластина для намазування

34

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

паперу клеєм. У класній кімнаті необхідно виділити місце для зберігання обладнання та матеріалів. Зазвичай їх розташовують у шафі за видами образотворчої діяльності.

Місце зберігання обладнання та матеріалів повинне бути доступним для учнів, щоб чергові могли самі готувати матеріал до уроку.

КУТОЧоК образотворчого мистецтва

Мета облаштування

Куточки зображувальної діяльності оформлюють із метою створення сприятливих умов для творчої активності учнів, розвитку самостійності в художній діяльності дітей молодшого шкільного віку.

У другому класі початкової школи в приміщенні школи та на пришкільній ділянці (теплої пори року) доцільним є виділення місця для самостійної художньої діяльності, де учні у вільний від уроків час малюють, ліплять, виконують аплікаційні роботи. Зазвичай це добре освітлене місце осторонь від навчальної зони.

Куточки образотворчої діяльності облаштовують столом і (або) додатково 1—2 мольбертами чи мольбертами дошками для індивідуальних і колективних робіт із малювання, аплікації. Поруч зі столом розміщують підвісну полицю або виділяють місце в шафі для зберігання матеріалів і обладнання з малювання, ліплення, аплікації, що діти використовують за своїм бажанням. Залежно від віку дітям пропонують також матеріали, якими вони навчилися користуватися на уроці.

Для малювання крейдою використовують настінну дошку. Її цінність полягає у тому, що її використання дозволяє дітям створювати великі малюнки і при цьому відпрацьовувати техніку рухів руки, вдосконалювати форму зображуваних предметів, легко виправляючи помилки, неточності малюнка.

В образотворчих куточках на стенді, поличках дуже добре обладнати виставки малюнків, ліплення, аплікацій, виконаних учнями на уроці та у вільний час. Також у цьому куточку можна розмістити ілюстрації, репродукції, листівки про пори року, предмети народного декоративно ужиткового мистецтва або листівки з їхнім зобра­женням.

Розділ III. Обладнання та матеріали...

35

Особливості, які слід враховувати

Вікові.

Дохідливість.

Зрозумілість.

Наочність.

Використання в оформленні елементів дизайну, виконаних дітьми.

Наявність ігрового персонажа.

Принципи розташування в класі

Доступність.

Естетичність.

Рухомість.

Інформативність.

Інформаційний вміст

Репродукції та зразки творів образотворчого мистецтва.

Правила роботи на заняттях.

Методики розвинення вмінь і навичок на заняттях із образо­ творчого мистецтва.

Запланована тематика занять на певний період.

Зразки

Обладнання та матеріалів для занять із образотворчого мисте­ цтва.

Різноманітних технік образотворчого мистецтва.

Народно-ужиткового мистецтва.

Виробів із глини (іграшки, предмети народних промислів).

Художньої ручної праці (тканини, швів, мережива тощо).

Навчально-наочні матеріали

Правила роботи з обладнанням і матеріалами.

Правила роботи з кольором.

Правила роботи з лінією.

Правила роботи з плямою.

Методика розвинення композиційних умінь.

Відомості про жанри живопису.

Розділ IV

Орієнтовне календарно-тематичне планування курсу

(35 годин, 1 година на тиждень)

Основна лінія програми 2 класу  —  ознайомлення (на про­ педевтичному рівні) з різними видами візуальних мистецтв, їх синтезом та засобами художньої виразності.

Провідними навчальними завданнями з формування образо­ творчих знань, умінь і навичок, що проходять через увесь курс у 2 класі, залишаються «колір» і «форма». Крім того, програмою передбачено­ опанування учнями низки композиційних прийомів і просторових завдань на елементарному рівні.

Зміст навчального матеріалу

Тема 1. Мова живопису та графіки (10 годин). Мистецтво

навколо нас. Пропедевтичне ознайомлення з видами візуальних (образотворчих) мистецтв, головними засобами виразності в них.

Живопис як вид образотворчого мистецтва, його характер­ ні ознаки та головний засіб виразності. Художні матеріали та інструменти художника-живописця. Основні, похідні, «теплі», «холодні» кольори, відтінки кольору (актуалізація знань). Збага­ чення палітри колірних відтінків. Споріднені кольори. Кольоротональний контраст як засіб виділення об’єкта зображення.

Будова дерева. Елементарна будова птахів. Силуетно-площин­ не зображення дерев і птахів.

Початкові уявлення про графіку як вид образотворчого мистецтва; основні графічні матеріали та інструменти. Елемен­

тарні графічні засоби передавання характеру поверхні, форми та декору предметів і об’єктів.

Розділ IV. Орієнтовне календарно-тематичне планування курсу

37

Уявлення про симетричну форму та роль осі симетрії в її побудові.

Межа зламу простору (актуалізація знань). Способи переда­ вання відкритого простору за принципами «ближче  —  нижче», «ближче  —  більше», «далі  —  вище», «далі  —  менше», просторове явище загороджування, рівномірне заповнення зображувальної поверхні. Поняття про композицію як витвір мистецтва.

Тема 2. Пластика форм (6 годин). Елементарні поняття про

скульптуру як вид образотворчого мистецтва, її основні ознаки, розміри, матеріали для роботи художника-скульптора. Рельєф (опуклий та заглиблений). Конструктивний та пластичний спо­ соби ліплення.

Формування художньо-конструктивних навичок роботи в  тех­ ніці паперопластики. Ознайомлення з різноманітними прийомами обробки паперу: складанням, вирізуванням, гофруванням, про­ різуванням, скручуванням тощо.

Елементарні поняття про будову фігури людини, її складові частини; створення казкового образу.

Порівняльний аналіз розмірів форм та їх складових частин. Взаємозв’язок частин із цілою формою.

Тема 3. Рукотворна краса (10 годин). Елементарне поняття

про архітектуру як вид мистецтва. Складові елементи архітектур­ них споруд. Силуетне зображення будівель. Спроби передавання просторового явища загороджування під час зображування архі­ тектурних об’єктів.

Загальне елементарне поняття про декоративно-ужиткове (прикладне) мистецтво. Ознайомлення (на елементарному рівні) з народним мистецтвом настінного розпису, народним глиняним посудом, народними традиціями писанкарства в Україні.

Декоративні форми та колір. Рослинний та геометричний візе­ рунки, ритм як засіб організації фризової композиції. Збагачення силуетного зображення декоративним оздобленням.

Тема 4. Створюємо образи (9 годин). Елементарне поняття про

театральне мистецтво як синтетичне мистецтво, про художників і майстрів, які беруть участь у створенні вистави.

Спроби створення предметів-макетів відповідно до характеру сценічного персонажа, якому ці предмети належать. Узагальнення

38

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

здобутих учнями знань: про колір як засіб передавання естетичних переживань і створення певного за характером образу, про еле­ ментарну будову фігури людини, звірів і птахів, про передавання просторових явищ (глибини простору).

Ознайомлення з українським народним жіночим убранням. Створення художнього декоративного образу. Узгодження деко­ ративного оздоблення із силуетною формою. Композиційне запов­ нення площини аркуша (в тому числі  —  великим зображенням), фантастичні образи.

Державні вимоги щодо рівня загальноосвітньої підготовки учнів

Учень:

виявляє: інтерес до творів образотворчого мистецтва та малювання;

 

 

 

Дата

 

у

 

 

 

 

з/

те­

Тема уроку

Мета уроку

прове-

 

п

мі

 

 

 

дення

 

 

 

Джерела мистецтва

 

 

 

 

 

 

 

І

 

Тема 1. Мова живопису та графіки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ознайомлювати учнів із ви-

 

 

 

 

 

дами мистецтва, поняттям

 

 

 

 

 

«образотворче­

мистецтво»,

 

 

 

 

Чарівна сила

видами образо­творчого мисте­

 

 

1

1.1

мистецтва.

цтва; формувати у дітей умін-

 

 

 

 

Художній

ня сприймати, розрізняти та

 

 

 

 

образ

аналізувати види мистецтва,

 

 

 

 

 

характерні особливості візуаль-

 

 

 

 

 

них мистецтв; розвивати дріб-

 

 

 

 

 

ну моторику руки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розділ IV. Орієнтовне календарно-тематичне планування курсу

39

називає: три основні та похідні кольори, нескладні відтінки кольорів (наприклад «світло-зелений»);

знає: назви трьох основних і похідних кольорів, їх відтінки, користується ними у практичній діяльності;

намагається (на елементарному рівні): утворювати похідні кольори змішуванням основних на палітрі та безпосередньо у роботі; утворювати світлі та темні відтінки кольорів додаванням білої та чорної фарб; утворювати «теплі» й «холодні» відтінки кольо­ рів додаванням головного «теплого» (оранжевого) та головного «холодного» (синього); використовувати лінію зламу простору; працювати одразу фарбами (без попереднього малювання контуру олівцем); повністю заповнювати площину аркуша за допомогою: а) великого зображення, б) рівномірного розташування зображуваних елементів;

має елементарне уявлєння про правила безпечної та правильної роботи гуашевими фарбами і пензлями.

 

Творче завдання

 

Обладнання, матеріали

 

(техніка виконання)

 

та інструменти

 

 

 

 

35 годин (1 година на тиждень)

 

 

 

 

 

(10 годин)

 

 

 

 

 

 

 

Навчальні плакати;

 

 

 

репродукції картин відомих

 

Чарівний світ мистецтва

художників і навчальні роботи

 

з методичного фонду.

 

 

 

 

Малювання по пам’яті

 

Альбом для малювання;

 

(створення сюжетної

 

 

 

простий олівець; гумка; гуаш;

 

композиції;

 

 

 

пензлі № 4, 6; ємність

 

малювання за ескізом)

 

 

 

для води; серветки

 

 

 

 

 

 

для витирання рук і пензлів;

 

 

 

тарілка

 

 

 

 

40

 

 

Усі уроки образотворчого мистецтва. 2 клас

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

 

у

 

 

 

з/

те­

Тема уроку

Мета уроку

прове-

 

п

мі

 

 

дення

 

 

 

 

Продовжувати закріплювати

 

 

 

 

Кольоро­

поняття «холодні та теплі ко-

 

 

 

 

льори»; навчати учнів розріз-

 

 

 

 

знавство:

 

 

 

 

няти кольо­ри за настроєм;

 

 

2

1.2

теплі

 

 

надавати початкові відомості

 

 

 

 

та холодні

 

 

 

 

про колорит; формувати

 

 

 

 

кольори

 

 

 

 

образне, логічне, просторове

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

мислення; навчати міркувати

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Надавати учням початкові

 

 

 

 

 

відомості про графіку як вид

 

 

 

 

 

образотворчого мистецтва,

 

 

 

 

Види

види графіки; розглядати засо-

 

 

 

 

би виразності графічного

 

 

 

 

образо­

 

 

 

 

зображення; ознайомлювати

 

 

3

1.3

творчого

 

 

з матеріалами та інструмен-

 

 

 

 

мистецтва:

 

 

 

 

тами художників-графіків;

 

 

 

 

графіка

 

 

 

 

розвивати навички та вміння

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

дітей працювати графічними

 

 

 

 

 

матеріалами: олівцями, туш-

 

 

 

 

 

шю, фломастером