Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІММ ПКТР.DOC
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
818.69 Кб
Скачать

Програма для обовязкового виконання (за алгоритмом розвязання поз):

  1. Підберіть техніки надання психологічної допомоги, ефективні у роботі з проблемою клієнта та обґрунтуйте вибір, з огляду на терапевтичні завдання. Працюйте за схемою Алгоритму роботи над професійно-орієнтованим завданням (2.6. Підготовка матеріалів, необхідних для виконання завдання).

  2. Змоделюйте ситуацію застосування технік психологічної допомоги у роботі з клієнтом. Використовуйте обов’язкові (“Визначення транзакцій” (за Е. Берном) та “Внутрішній діалог” (за Р. Асаджиолі) та додаткові (знайдені вами) техніки роботи. В ході використання першої техніки орієнтуйтесь на аналіз конфліктної ситуації, в яку включений ваш клієнт. В ході роботи із другою технікою спробуйте допомогти клієнтові дійти до певного рішення. Працюйте за схемою Алгоритму роботи над професійно-орієнтованим завданням (3.3. Надання психологічної допомоги).

Завдання для самостійної роботи

Опрацювання літератури

4 години

Оцінювання

  • звіт за результатами лабораторного заняття

1 оцінкаи

Література

Основна література

  1. Стюарт Я., Джойнс В. Транзакції // Стюарт Я., Джойнс В. Основи ТА: Транзакційний аналіз. – К.: ФАДА, 2002. – С. 64-78.

  2. Йоменс Т. Внутренний диалог // Психосинтез: теория и практика (под. ред. В.Данченко). – М: Наука, 2004.

  3. Таланов В.Л., Малкина-Пых И.Г. Определение транзакций // Таланов В.Л., Малкина-Пых И.Г. Справочник практического психолога. – СПб.: Сова, М.: ЭКСМО, 2003. – С. 617-618.

Інформаційні ресурси: електронна хрестоматія до курсу, комплекс тестових завдань у СУНП «УНІВЕРСУМ»

Контрольні питання і завдання:

  1. Дайте визначення понять психологічна допомога, “Визначення транзакцій”, “Внутрішній діалог”

  2. З якою метою варто застосовувати перераховані техніки (“Визначення транзакцій” (за Е. Берном) та “Внутрішній діалог” (за Р. Асаджиолі)

Лабораторне заняття 6 Тема. Підсумкова консультативна бесіда

Мета: формування уявлень студентів про структуру та особливості проведення підсумкової консультативної бесіди

Професійна спрямованість: вироблення у студентів вмінь проведення підсумкової консультативної бесіди

План роботи на лабораторному занятті

  1. Розвязання професійно-орієнтованого завдання:

Приклади клієнтських запитів:

ПОЗ 1.

У Вас приватна консультативна практика. За психологічною допомогою звернулася 40-ка річна клієнтка. Причина звернення – скарги на власного чоловіка: “Мій чоловік прийшов з роботи злий як собака. Це капець. Він, бачите, в поганому настрої. На нього при всіх накричав цей мудак, його генеральний. А він мовчав! Уявляєте?! ” Слухав і мовчав! Я сказала, що поводилася б зовсім інакше. Треба було поставити цього «великого боса» на місце. Він не мав ніякого права підвищувати голос! В цей бізнес і наші гроші вкладені. А чоловік?! Сказав би дякую! Ні! Накричав на мене і дверима грюкнув. Прийшов під ранок і вже тиждень поводиться наче я пусте місце! Це нормально?!

ПОЗ 2.

У Вас приватна консультативна практика. За психологічною допомогою звернувся клієнт (45 років): “Мене не цікавлять усякі ваші психологічні штучки. Тому давайте без зайвого психоаналізу. Мені потрібна конкретна порада, власне за це я Вам і плачу. Моя дочка закохалася не в того хлопця. Він для неї не пара: нахаба, вискочка, ні копійки за душею. Я чоловік прямий – все, що про нього думаю, виклав в очі. А цей красень заявив мені: “Ще побачимо чия візьме!”. Дочка в істериці, сидить замкнена вдома, вже сусідів своїми сльозами залила. Слів не розуміє. Питання просте, як зробити так, щоб вона все зрозуміла. А то сльози, слині, кохання на все життя, аж противно!”