Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум ІПЗ-2013-14.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
20.75 Mб
Скачать

Освнови роботи з графічним редактором

MICROSOFTPOWERPOINT2010

1 Основні теоретичні відомості

    1. Запуск программы PowerPoint

Запуск програми PowerPoint 2010 здійснюється стандартними способами:

  • З панелі завдань операційної системи після клацання по кнопці Пуск. При цьому виконайте команду Пуск ⇒ Усі програми ⇒ Microsoft Office ⇒ Microsoft PowerPoint 2010 або просто Пуск ⇒ Microsoft PowerPoint 20101;

  • якщо на робочому столі є ярлик PowerPoint 2010, то для запуску програми досить двічі клацнути по цьому ярлику;

  • відкрийте готову презентацію, знайшовши її в Провіднику Windows і двічі клацнувши по даній презентації. Це також призведе до запуску PowerPoint, а презентація буде відкрита для редагування. Файли презентацій мають розширення. Ppt і. Pptx.

    1. Основні елементи робочого вікна програми. Отже, відкриємо програму PowerPoint і розглянемо основні елементи її інтерфейсу (рис. 2.1):

Рисунок 3.1 – Вікно програми Power Poin

У вікні програми PowerPoint 2010 доступні наступні елементи:

  • рядок заголовка вікна, який містить ім'я файлу;

  • панель швидкого доступу, на якій розташовуються найбільш часто використовувані команди Зберегти (Save), Відмінити (Undo) і Повторити (Repeat). На свій розсуд ви можете додати або видалити команди, що входять в даний список. Просто клацніть на розгорнуте меню з додатковим набором інструментів і виберіть потрібні;

  • стрічка з вкладками - один з основних елементів інтерфейсу програми PowerPoint. На вкладках зібрані всі інструменти, необхідні для маніпуляцій із слайдами;

  • область редагування слайда - основна частина вікна програми, в якій будуть проводитися всі операції над презентацією;

  • лінії прокрутки, за допомогою яких здійснюється переміщення по презентації;

  • рядок стану - розташована в лівому нижньому куті документа і містить основну інформацію про поточний слайді: номер слайда, тему, мову;

  • регулювання масштабу у вигляді ползункового регулятора, за допомогою якого ви можете зменшувати або збільшувати масштаб презентації в робочій області;

  • кнопка Вписати слайд у поточне вікно (Fit Slide to current window). Завдяки даній функції ви зможете розташувати слайд так, щоб він був повністю видно на екрані без додаткової прокрутки слайда;

  • кнопки режимів перегляду слайдів. Перемикання між ними змінює уявлення презентації на екрані: звичайний режим редагування, сортувальник слайдів, демонстрація в окремому вікні та режим показу.

Опис режимів Обычный(Normal), Сортировщик слайдов(Slide Sorter), Страницы заметок (Notes Page) і Режим чтения(Reading View) наводиться в розділі «Режими перегляду слайдів» нижче. Деякі з цих режимів можуть бути викликані користувачем як натисненням відповідних кнопок у рядку стану, так і за допомогою елементів вкладки Вид(View).

Перемикання в режим Слайди (Slide Show) здійснюється за допомогою кнопки в рядку стану. У даному режимі кожен слайд презентації, починаючи з поточного, виводиться на повний екран у тому вигляді, в якому його побачить аудиторія. Режим Слайди не припускав функцій для зміни слайдів, але зате ви повною мірою зможете визначити, чи справляють додані вами ефекти належний вплив на глядача. Для виходу з цього режиму натисніть правою кнопкою миші і в контекстному меню виберіть команду Завершити показ слайдів (End Show)

або натисніть на клавіатурі клавішу Esc.

Тепер розглянемо параметри режиму за замовчуванням Звичайний, в якому виконуються всі основні дії на початковому етапі створення презентації. При роботі в даному режимі екран розділений на чотири області:

  • область редагування слайду;

  • область Заметки к слайду (Click to add notes);

  • вкладка Слайды (Slides);

  • вкладка Структура (Outline) .

Презентація PowerPoint - це набір слайдів, на яких ви розміщуєте інформацію різного виду: малюнки, діаграми, звукові файли. Як ви зрозуміли, слайд - основний елемент в програмі PowerPoint, з яким ви будете безпосередньо працювати. Відкривши новий документ PowerPoint, в області редагування ви побачите титульний слайд. На ньому, зазвичай, розміщується загальна інформація про всю презентації: назва, ім'я автора, час і місце створення, тощо. Дані вводяться в поле Заголовок слайда (Click to add title) і в полі Підзаголовок слайду (Click to add subtitle). Докладніше про це буде розказано нижче.

В області Нотатки до слайда можна ввести потрібні відомості для кожного слайда окремо. Аудиторії ці замітки не будуть помітні, а ви, у свою чергу, не забудете, які подробиці хотіли повідомити.

Для зручності користувача в програмі PowerPoint передбачені різні способи переміщення по слайдах:

  • перегортати один або кілька слайдів в самій області редагування, використовуючи смугу прокрутки праворуч;

  • клацати по кнопках у вигляді подвійних стрілок на лінії прокрутки:

Наступний слайд (Next Slide) або Попередній слайд (Previous Slide);

  • натиснути клавішу Home, щоб швидко повернутися до першого слайда презентації;

  • натиснути клавішу End, щоб швидко перейти до завершального слайда презентації.

На вкладці Слайди в лівій частині вікна програми у вигляді мініатюр відображені зменшені копії слайдів, з яких складається презентація. Це дозволяє швидко зорієнтуватися в них, видалити або додати новий слайд. Клацніть по будь-якому слайду і він відразу ж з'явиться в області редагування в центрі екрану. На даній панелі ви можете легко переміщатися між слайдами, а також змінювати їх розташування. Для цього досить клацнути по слайду і, утримуючи ліву кнопку миші, перетягнути його на іншу позицію.

Ці дії доступні також в режимі Структура, переключитися в який можна, клацнувши по ярлику вкладки Структура. На даній вкладці представлені заголовки слайдів і міститься в них текстова інформація (Рис. 3.2). Ви можете внести виправлення безпосередньо в даній області - для цього необхідно просто клацнути по потрібной позиції і ввести новий текст.

Рисунок 3.2 - Приклад вмісту вкладки Структура панелі слайдів

Якщо ви хочете, щоб на екрані відображалася тільки область редагування слайда, закрийте навігаційну панель з вкладками Слайды та Структура, клацнувши по кнопці Закрыть у верхньому правому кутку даній області. Щоб повернути навігаційну панель, виконайте наступні дії:

  1. Підведіть покажчик миші до лівої межі екрану так, щоб він перетворився у двобічну стрілку. Утримуючи ліву кнопку миші, перетягніть обмежувальну лінію навігаційної панелі вправо.

  2. На вкладці Вид (View) у групі Режимы просмотри презентации (Presentation views) клацніть по кнопці Обычный.

Ви також можете змінити розміри даних вкладок і області Нотатки до слайда.

  1. Підведіть покажчик миші до лінії, що позначає межу області. При цьому покажчик прийме вигляд двобічної стрілки.

  2. Утримуючи ліву кнопку миші, перетягніть обмежувальну лінію на потрібну відстань. При мінімальному звуженні назви вкладок Слайди та Структура приймуть вид значків.